Kultura

Međunarodno takmičenje gitarista u Tivtu okupilo više desetina izvođača

Međunarodno takmičenje gitarista (Montenegro International Guitar Competition) nastavljeno je u Tivtu 25. maja, nakon uspješnog Takmičenja za električnu gitaru i akustičnu gitaru i glas održanog u Podgorici. Festivalski dio u Tivtu obuhvata majstorske radionice, takmičenje za klasičnu gitaru i koncerte, koji će se realizovati sve do 28. maja, do kada traje ovogodišnji program.

Prvi festivalski i takmičarski dan protekao je u nastupima takmičara različitih uzrasta u dvije katergorije: solo gitara i kamerni ansambli sa gitarom. Ovo je takmičenje okupilo skoro stotinu izvođača iz nekolio zemalja regiona.

U petak, 25. maja koncert je održala i prva grupa Mladih zvijezda, pobjednika gitarskih takmičenja iz cijele Evrope. Sinoć su tako u Galeriji ljetnjikovca „Buća“, prvo kao solisti, a onda i kao gitarski kvartet nastupili Džesi Faluers (Engleska), Dmitro Omelčak (Ukrajina), Piter Giran (Mađarska) i Vedran Vujica (Bosna i Hercegovina).

Druga grupa Mladih zvijezda, koju čine Nikola Montela (Italija), Andrea Roberto (Italija), Antoan Morinije (Francuska) i Rafael Feljatr (Francuska), nastupiće večeras, 26. maja, takođe u Galeriji ljetnjikovca Buća, sa početkom u 20h.

Na istom mjestu će u 19h biti proglašeni pobjednici takmičenja u svim grupama, osim u kategoriji Solo gitara – bez uzrasnog ograničenja, čiji će finalisti nastupiti još jednom u Centru za kulturu Tivat, u 21h, nakon čega će biti odabrani najbolji i među njima.

Festival se nastavlja 27. maja, u nedjelju, kada će biti organizovane radionice sa Mladim zvijezdama, ali i koncert jednog od najboljih klasičnih gitarista današnjice, Manuela Barueka (Kuba/SAD). On će nastupiti u Muzeju pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru sa početkom u 20 čas. Cijena ulaznice za koncert je 10 eura i može se rezervisati pozivom na broj telefona 069/342-799.

Send this to a friend