Kultura

Mentalitetske podjele u političkom okviru

Foto: A. Gardašević

Nikšićko pozorište počelo je rad na predstavi „Inspekcija” Stevana Koprivice, u režiji Gorana Bulajića. Praizvedba ovog komada zakazanaje za 18. septembar, na Dan opštine Nikšić i u okviru manifestacije „Septembarski dani“.

Koprivica je za Pobjedu izjavio da bi se „Inspekcija” žanrovski mogla odrediti kao crna angažovana komedija. U dalekoj asocijaciji, kaže, može da liči na Gogoljevog „Revizora”, ali je po svemu originalni komad utkan vrlo duboko u današnje socijalno i političko tkivo Crne Gore.

Lokalni bogovi

Koprivica je objasnio da se „Inspekcija” bavi mentalitetom, kao i političkim, psihološkim i etičkim podjelama među ljudima. Te podjele, prema njegovim riječima, proizilaze više iz karaktera i mentaliteta, ali se prelamaju preko politike. On ovaj komad dovodi u vezu i sa njegovom ranijom dramom „Dugo putovanje u Jevropu”.

“U neku ruku, „Inspekcija” može smatrati drugim dijelom komada „Dugo putovanje u Jevropu”. Ovaj put, nosioci radnje nijesu krunisane glave, nego lokalni mali kraljevi, bogovi, podbogovi i podkraljevi. Oni žive u maloj primorskoj sredini, preko koje se prelamaju odnosi između takozvane gornje i donje Crne Gore. To je čest motiv u mojim ranijim komadima, tj. ta distinkcija između primoraca i planinaca”, kazao je Koprivica.

Odavno je Koprivica želio da napiše komad sa ovom temom, ali je čekao ozbiljnog producenta. Konačno je, kako kaže, od Nikšićkog pozorišta stigla dobra ponuda.

“Pisao sam komad nekoliko mjeseci, tako da se može reći da je namjenski rađen za Nikšićko pozorište”, kazao je on.

Ovo je treći put da Koprivica piše za Nikšićko pozorište. Prije 18 godina prvi put je izvedena njegova drama „Iz ničega u ništa”, a potom je Goran Bulajić radio i njegov komad „Dobro jutro, admirale”.

“Ovo je nastavak dobre i zdrave saradnje koju sam imao sa Nikšićim pozorištem. Meni kao piscu godi da se vratim u teatar, poslije malo duže pauze i komada Providenca”, rekao je Koprivica.

Dijagnoza stvarnosti

Reditelj Goran Bulajić temu ovog komada vidi kao angažovanu i ovovremenu. Dramu je okarakterisao kao „gorku komediju zabune i naravi”.

“Sviđa mi se da poslije duže vremena imamo jednu konkretnu, katarzičnu priču. Cjelokupnoj ekipi drama pruža mogućnost baš za pravi artizam, a meni negdje daje šansu da definišem odnose i da svi zajedno pokušamo da napravimo neku dijagnozu stvarnosti u kojoj smo”, kazao je Bulajić.

U predstavi „Inspekcija” uloge igraju Simo Trebješanin, Jelena Nenezić-Rakočević, Boban Čvorović, Jovan Krivokapić, Nikola Vasiljević, Julija Milačić, Gordana Mićunović, Marija Đurić, Milica Šćepanović i Vukan Pejović.

Za scenografiju je zadužena Anka Gardašević, kostime će kreirati Jelena Đukanović, dok će muziku komponovati Dino Kapetanović (Autogeni trening).

Send this to a friend