Kultura

Meštrovićev sin otkrio šta je njegov otac rekao o Njegoševom mauzoleju

Sin Ivana Meštrovića, čuvenog hrvatskog vajara koji je osmislio vječnu kuću Petra II Petrovića Njegoša na Lovćenu, otkrio je šta simbolizuje to čuveno zdanje.

Mate Meštrović je za Nedeljnik kazao da Njegošev mauzolej označava crnogorski nacionalni identitet.

“Kad sam pitao svog oca: ‘Zašto to radiš za Crnogorce?’, rekao mi je: ‘Da im dignem nacionalnu samosvijest, da znaju da su oni Crnogorci, da imaju Njegoša kao simbol svoje prošlosti i nezavisnosti, odnosno samobitnosti…”, kazao je Meštrović.

Mate Meštrović
Arhiva Darka Hudelista

Mauzolej je izgrađen na stogodišnjicu Njegoševe smrti 1951. godine odlukom Vlade NR Crne Gore. U izradi arhitektonskih rješenja Meštroviću je pomagao arhitekta Harold Bilinić, a u vajarskoj obradi kipar Andrija Krstulović.

Monumentalni kompleks, građen od 1970. do 1974. godine, prostire se po cijelom Jezerskom vrhu. Obuhvata prilaz do tunela kroz koji se provlače 461 stepenica, plato i predvorje Mauzoleja, stazu i guvno-vidikovac sa kojeg se pruža impresivan pogled na veći dio Crne Gore.

Mauzolej je ansambl arhitektonskih i umjetničkih ostvarenja koja sačinjavaju: atrijum na čijem je središtu bunar težine 4 tone, portici sa lijeve i desne strane, dvije karijatide – Crnogorke u narodnoj nošnji isklesane u crnom mermeru, teške osam tona, visoke oko 4,50 metara.

Kripta – kapela, je najimpresivniji dio Mauzoleja. Izgrađena je od tamno-zelenog mermera sa šest bočnih i jednom centralnom nišom. Na visini od 9 m svod je prekriven mozaikom sa 200 000 pozlaćenih pločica. Njegoševa granitna figura teška 28 tona i visoka 3,74 m, dominira ispred centralne niše. U samom pročelju je mermerni sarkofag sa Njegoševim ostacima. Na nadgrobnoj ploči isklesani su u reljefu crnogorski grb i krst – simboli Njegoševe duhovne i svjetovne vlasti.

Send this to a friend