Kultura

Meštrovićev sin otkrio šta je njegov otac rekao o Njegoševom mauzoleju

Sin Ivana Meštrovića, čuvenog hrvatskog vajara koji je osmislio vječnu kuću Petra II Petrovića Njegoša na Lovćenu, otkrio je šta simbolizuje to čuveno zdanje.

Mate Meštrović je za Nedeljnik kazao da Njegošev mauzolej označava crnogorski nacionalni identitet.

“Kad sam pitao svog oca: ‘Zašto to radiš za Crnogorce?’, rekao mi je: ‘Da im dignem nacionalnu samosvijest, da znaju da su oni Crnogorci, da imaju Njegoša kao simbol svoje prošlosti i nezavisnosti, odnosno samobitnosti…”, kazao je Meštrović.

Mate Meštrović
Arhiva Darka Hudelista

Mauzolej je izgrađen na stogodišnjicu Njegoševe smrti 1951. godine odlukom Vlade NR Crne Gore. U izradi arhitektonskih rješenja Meštroviću je pomagao arhitekta Harold Bilinić, a u vajarskoj obradi kipar Andrija Krstulović.

Monumentalni kompleks, građen od 1970. do 1974. godine, prostire se po cijelom Jezerskom vrhu. Obuhvata prilaz do tunela kroz koji se provlače 461 stepenica, plato i predvorje Mauzoleja, stazu i guvno-vidikovac sa kojeg se pruža impresivan pogled na veći dio Crne Gore.

Mauzolej je ansambl arhitektonskih i umjetničkih ostvarenja koja sačinjavaju: atrijum na čijem je središtu bunar težine 4 tone, portici sa lijeve i desne strane, dvije karijatide – Crnogorke u narodnoj nošnji isklesane u crnom mermeru, teške osam tona, visoke oko 4,50 metara.

Kripta – kapela, je najimpresivniji dio Mauzoleja. Izgrađena je od tamno-zelenog mermera sa šest bočnih i jednom centralnom nišom. Na visini od 9 m svod je prekriven mozaikom sa 200 000 pozlaćenih pločica. Njegoševa granitna figura teška 28 tona i visoka 3,74 m, dominira ispred centralne niše. U samom pročelju je mermerni sarkofag sa Njegoševim ostacima. Na nadgrobnoj ploči isklesani su u reljefu crnogorski grb i krst – simboli Njegoševe duhovne i svjetovne vlasti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Nagrdje Crne Gore.

Duka
Gost
Duka

Alile dosta si rekao. Ti si onaj iz Petnjice. Aj da znas nego pojma nemas sta pises. Svako moze napisati svasta po internetu. Strasno

alil
Gost
alil

administratore, zasto ne objavljujes moje postove ???

rade28
Gost
rade28

Pa adile bar si se potpisao kao musliman sto vecina vas krije kao zmija noge i obavezno ste kao montenegrini. Ja sam pravi crnogorac i po ocu i majci i samo me iritiraju lazi kojih je gomila u CG. Kao i to sto su DF podmetnuti da zamajavaju srbe u CG, sve da se ne pojavi neko ko bi stvarno… Više »

Medovina
Gost
Medovina

Aha , bas ti vjerujemo…

alil
Gost
alil

u cemu je onda razlika izmedju tebe (kazes da si pravi crnogirac) i ovih sa cetinja? ili onih “crnogoraca” iz valjeva, krusevca ili paracina?

rade28
Gost
rade28

Od svega je najcrnje sto u CG o Njegosu i crkvi raspravljaju najvise muslimani i albanci a poznato nam je svima koliko oni vole Njegosa i pravoslavlje.

alil
Gost
alil

zasto je to najcrnje? valjda je potrebno malo balansa u raspravi, da bi se doslo do vise nijansirane slike stvarnosti.. kako bi to izgledalo da o njegosu raspravljaju samo srbi, cetnici i crnogorci…? njegos bi bio proglasen najboljim pjesnikom ovih prostora, ovako treba neko da ga postavi na zaslueno mjesto, koje mu pripada- na dno svakog dna… znaci potrebni su… Više »

rade28
Gost
rade28

adile adile, vas ubi kompleks i jednostavno bi unistili sve srpsko jer mislite da se tako moze zaboraviti ko ste

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ alil …” njegos bi bio proglasen najboljim pjesnikom ovih prostora, ovako treba neko da ga postavi na zaslueno mjesto, koje mu pripada- na dno svakog dna “…. U Republici Srpskoj, u Srebrenici, postoji OŠ ” Petar Petrović Njegoš”. U njoj djeca izučavaju njegovo djelo, a posebno ono poglavlje o istrazi poturica. Zašto ???. e zato što je baš Njegoš… Više »

rade28
Gost
rade28

Koliko treba bit jadan i glup da bi vjerovao u ovo. Pa Njegos je najveci srbin ikad i cemu ovoliko lazi i izmisljanja kad se to ne moze izbrisat

alil
Gost
alil

pises kao da si pricao sa njegosem… citajuci tvoje postove pokusavam da ti postavim ispravnu dijagnozu, ali me svaki put iznenadis i ubjedis da sipuno kompleksniji slucaj…

rade28
Gost
rade28

gore te nazvah adil, sorry. Ovako alite, 90ih kada su srbi vedrili i oblacili,kada su pojedini moji drugovi muslimani isticali svoje srpsko porijeklo znajuci imena svojih predaka, ja sam bio zestoko protiv velikosrpstva i kada mi se brat 1994 zenio na kucu nam se vioeio krstas bajrak sto je tada bilo vrlo hrabro jel, i tada sam znao da smo… Više »

Boban Bg
Gost
Boban Bg

Bolje da nijesi stavljao taj krstaš na kuću, jer samo glup čovjek ne zna da ne postoje Kinezi – Francuzi, ni Španci – Slovenci, ni Crnogorci – Srbi. To je abeceda razuma. Niti su današnji Srbi pirijeklom Srbi, niti su današnji Crnogorci porijeklom Srbi, mada vjerovatno ima i takvih. Nema nacije koja ima jedno etničko porijeklo, pogotovo ne Srbi, pa… Više »

Рада
Gost
Рада

Поштовани господине, Бугари су били шака Татара, који су окупирали Словене, да не кажем Србе, јер су их, рецимо, Румуни, све до 19-ог века звали Србима. Данашњи Бугари су у генетичком смислу у јако малом проценту Татари, имају само мало мање словенских хаплогрупа од Срба, па чак и да сте у праву, шта ако су се неки вратили коренима? Јел… Više »

Pero s pumpe
Gost
Pero s pumpe

Prvu kapelu su porušili austrijanci.
A drugu su napravili Karađorđevići poslije porobljavanja ovih prostora!
Vi pričate o toj kapeli!
Mislim da je sudbina te kapele bila korektna!

Sa morske obale
Gost
Sa morske obale

Ružno je što je mauzolej “nikao” na mjesto kapele koja je bila Njegošev amanet Crnogorcima.
Ružno je razbijati tuđi amanet, mada vjerujem da je Njegoš slutio da ga Crnogorci neće poslušati.
Bio je on vizionar koji se “imao rašta i roditi”.

Ljaljo
Gost
Ljaljo

Ada dosta price o kamenu.
Ne dirajte ga,jer ce se pojavit zemlja a onda treba kopat !

NikolinaG
Gost
NikolinaG

Veliku je nesrecu navukao na sebe radeci ovo sto je radio . Ispracati djecu prije sebe je velika kazna ……

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Njegos je rekao da je srbin, a simbol je crnogorskog naroda. To ne odgovara poltronima i muslimanima. Oce da ga proglase genocidnim pjesnikom.

alil
Gost
alil

da si kada citao njegoseve stihove shvatio bi da je izraz genicidan preblag.. ne znam u cemu je ljepota i vrjednost njegosevih stihova (gluposti koje je pisao)… javna tajna je da je “pjesnik” izdahnuo od posljedica tripera dobijenog u venecijanskim bordelima… i time se crna gora i srbija ponosi

Jokan
Gost
Jokan

Mi smo najsličniji Englezima. Oni, rekoše, nemaju vječite prijatelje i neprijatelje, ali imaju vječite interese. Mi smo otišli korak dalje, pa brzo i lako mijenjamo i prijatelje i neprijatelje, i istoriju, i tradiciju, i jezik i vjeru… samo vlast ne mijenjamo. I može li nam ko što?

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Niko ovdje ne mijenja jezik, nu vjeru, ni prijatelje, ni istoriju, ni tradiciju.

alil
Gost
alil

kako to ne mjenja? srbi su promjenili sa turskog na srpski!

građanka CG
Gost
građanka CG

Jokane, možda se pravite Englez pa ne vidite ISTINU !!!

Gradski masinci
Gost
Gradski masinci

Srpska parapoliticka elita je smisljala svoj zlocinacki osvajacki pohod jos dok je Srbija bila vazalna drzava. Uspjela je u XX vijeku nanijeti mnogo zla svim okolnim narodima. Veliki otrov je posijala, u nasoj zemlji je zatrovala cijele generacije da mrze zemlju u kojoj su rodjeni. U ime srpstva i zlocinacke politike koju je civilizovani svijet osudio.

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Knjiga, glupana. Citaj umjesto sto mlatis!!! CG se 500god borila protiv turaka. Mi smo slovenska krv, Ajvanu. Kamo srece da su njemci ostali… Moju babu nisu turci j…..

Gradski masinci
Gost
Gradski masinci

Koja je muka prijatelju, na argumente odgovaras uvredama i prostackim rjecnikom! Posto nista ne znas o ovome o cemu sam ja govorio onda si nesto napisao sto nije bas u vezi sa mojim komentarom. Niti sam pominanjao nasu brobu sa Turcima, a bila je, za razliku od drugih koji su robovali Turcima. Niti sam govorio o slovenskoj krvi itd.

Toske
Gost
Toske

E bogami nesto nijesam siguran za tvoju babu….

Crni bombarder
Gost
Crni bombarder

Ti koji se potpisujes gradski momci brukas te iste momke jer ti si niko i nista jer onaj ko se stidi svojih predaka bolje da se nikad nije ni rodijo

MMM
Gost
MMM

Pravite vi vase srpsko carstvo ali bez Crne Gore, ali vam nesto sve to slabo ide. Nikad vise 1918-ta!

KRALJ NIKOLA
Gost
KRALJ NIKOLA

vazda ti fala za ovo remek djelo!! kome se ne svidja neka ide na Avalu pa neka se divi onom tornju…

Ctrl alt
Gost
Ctrl alt

Kome se ne svidja, moze makar da kaze svoje misljenje. I ne mora nigdje ici, jer nije totalitarizan, a ni komunizam u Crnoj Gori. Demokratsko smo drustvo.

TO KRALJU
Gost
TO KRALJU

“Mauzolej je izgrađen na stogodišnjicu Njegoševe smrti 1951. godine odlukom Vlade NR Crne Gore.”

Ctrl alt
Gost
Ctrl alt

Jadan je narod koji srusi crkvu, a na njenom mjestu namontira mauzolej. I to mauzolej u cast onoga koji je htio crkvu!

auff
Gost
auff

Ctrl alt, kuckaj ti, i pomalo srbuj…. a što je mauzolej no vrsta crkve… !

Psihički bolesn
Gost
Psihički bolesn

Piro i misko da ne dolazimo u bar ja i majka pratim vas od buvljaka tuzi. 😉

Psihički bolesn
Gost
Psihički bolesn

Ubiše i onoga mestrovica na brod ni dan danas mu se ne zna sudbina.

biba struja
Gost
biba struja

ta gomila se smanjila, tesani kamen je sigurno zapao za oko graditeljima koji i ne znaju o čemu se radi. Takav odnos prema Njegošu se ne može ni razumjet ni opravdati.Ljuti su i neki od potomaka svetorodne loze Petrovića, na Njegušima, koji kažu da se nažalost stiče utisak da je Njegoš na meti. Kamenje s kapele čami u travi, a… Više »

Josip Broz Tito
Gost
Josip Broz Tito

Bravo biba!

Bobo kuktov
Gost
Bobo kuktov

Sad ces reci da Crnogorci ne vole Njegosa, a evo tog genija prisvajaju, divi mu se cijeli svijet. Ali na Lovcen ne moze kapela Aleksandra Karadjordjevica najveceg krvnika crnogorskog. Taj simbol nestajanja Crne Gore necete vidjeti dok je Crne Gore.

auff
Gost
auff

biba struja ima u vidu neke, tamo njihove, “učene ljude” , kojih smo mi siti evo namanje 200 godina. Spavaj, bubice, ne blefiraj!

biba struja
Gost
biba struja

Ivanova korita u podnožju Lovćena: gomila kamenja, lijepo tesanog, zarasla u travu, „ukrašava“ već dugo prostranu livadu oko obnovljenog dječjeg odmarališta u ovom planinskom centru, koji je zimi i posebno tokom ljetnjih meseci prepun mladih iz raznih krajeva. U sredini gomile zarđala metalna šipka. Gotovo niko ne obraća pažnju na prosuto kamenje, koje je ovde stiglo daleko pre nego što… Više »

CT Lscg
Gost
CT Lscg

Biba,boli li te što kamenje koje spominješ je od Karađorđevića!!

biba struja
Gost
biba struja

Pripreme za gradnju Meštrovićevog mauzoleja počele su još 1970. Izvođeni su pripremni radovi, ali kada rušenje crkve, oko čega je bilo dosta sporenja, više nije bilo moguće odlagati, upravnik gradilišta na Lovćenu Mirko Živković okupio je na Ivanovim koritima radnike da bi im saopštio zadatak. Iz gomile je istupio musliman iz Bijelog Polja Iso Mahmutović i kazao: – Ja neću… Više »

Dnevna doza
Gost
Dnevna doza

Divite se Isu kad vam treba a nije vam smetalo da istrijebite njegove sunarodnike hdje god su dosle cetnickw jedinice.

Medovina
Gost
Medovina

Tako vam je , kakoo vam je – nikad vise Karadjordjevici na Lovcenu , pa ni njihovi krsi.

GajJulijeCezar
Gost
GajJulijeCezar

karađorđevićke brljotine po Crnoj Gori i treba da budu NA SMETLIŠTU ISTORIJE! Sama zemlja ih sama izbacuje da istrunu…

Sigurica
Gost
Sigurica

opajdara
Oli da ti zovem Koštunicu četnika pa da se ćeraš s njegovim mačkom… Od Njegoša sam mnogo naučio i odlično znam ko’ sam… a nijeste ti i Muhović i ne znate ko’ ste.

Srdjan
Gost
Srdjan

Mauzolej je prvo bio projekat za Kralja Aleksandra, ali je ovaj odustao od toga zbog nekog drugog prioriteta.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Još je zaboravio da kaže da je Vatikan finansirao rušenje Njegoševe kapele, a što piše u pismima Franciska Palovinetija od 28.12.1969. godine, tadašnjem Mitropolitu Danilu Dajkoviću. Ono što su započeli Austrougari, završili su nažalost crnogorski komunisti. Meša Selimović je tada izjavio “ne stavljajte samar na Lovćen”. Vječna zahvalnost Isu Mahmutoviću, zato što nije htio da učestvuje u ovoj nečasnoj radnji.

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Sve ti je milo sto je upereno za negiranje Crne Gore. Ali ste dzaba krecili Crna Gora je vjecna.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Crna Gora je vječna, prebrodiće ona i sadašnji Montenegro. A iskreno od Montenegrina ne očekujem da poštuju zavjet ni Njegoša ni Svetog Petra Cetinjskog

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Montenegro u pezorativnom smislu je samo u vasim glavama. Vama je samo Crna Gora problem, ona ne treba da postoji ili da bude vazalna drzavica. Vi se pozivate na na Svetog Petra Cetinjskog cije su mosti vasi ideoloski prethodnici htjeli spaliti. Ili na Njegosa cije su grandizno djelo bezuslovni ujedinitelji prevodili na ekavicu. Ili na pobjednika sa Vucjeg Dola koji… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Meni Crna Gora nije, niti će ikada biti problem, pa moji su preci ratovali i davali glave za nju. Sadašnji Montenegro sa Crnom Gorom Petrovića nema dodirnih tačaka, ni himnu, ni grb, ni zastavu. Zar je ikada Crna Gora bila antisrpska i antiruska kao što je današnji Montenegro. U Crnoj Gori se osim 12.jula 1941. nikad nije klicalo Eviva, kao… Više »

opajdara
Gost
opajdara

Oprem dobro, a čija je vojska, poslije 1918.te spaljivala na sred Nikšića “kovčege” najvećih crnogorskih svetih glava – Svetog Petra Ceetinjskog, Svetog Vasilija Ostroškog i Crnogorske Krune!? Čitaj ondašnje srbijanske novine – piše!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Oni koji su to radili i koji su dirnuli u bilo čiju svetinju zna se kako su prošli. Nego, red je bio da nastaviš i da kažeš čija je vlast sahranjivala Boga u Vidrovanu kod Nikšića, čija je vlast naredila rušenje kapele na Lovćenu, za vrijeme čije vlasti su spraćana goveda u crkve, za vrijeme čije vlasti je Njegoš proglašavan… Više »

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Ti si Oprem obrazovan, u tom dijelu je zadovoljstvo polemisati. Ali selektujes cinjenice i manipulises. Svi drzavni simboli su crnogorski, ovo je nasa zastava. I grb takodje. Oj svijetla majska zoro je nasa izvorna narodna pjesma. E viva je italijanska sentenca, bas me briga sto se klicalo tada. Mi sigurno nijesmo fasisti koji klicemo danas, tako su krenuli liberali i… Više »

Srdjan
Gost
Srdjan

Taj isti Mastrovic je bio prijatelj Kralja Aleksandra i pravio mu glavne spomenike po Beogradu, tako da je antisrpska zavjera smijesna prica.

igor
Gost
igor

xaxaxaxaxaxa,uci Hrvat Crnogorce sto su

biba struja
Gost
biba struja

u doba najmoćnije balšića cg risan, hn, grahovo, nk, šavnik, plužine, žabljak i pljevlja vijek i više pa sve do dolaska turaka bili su isključivo naseljeni srbima i pripadali hriščanskoj kraljevini srba i hrvata herceg bosni, a mojkovac…brskovo i sve sjeverno od njega je bilo u posjedu plemićke familije brankovića i naseljeno isključivo srbima, e sad dočaraj te kolika je… Više »

opajdara
Gost
opajdara

biba struja, aoooooooooooooooo, ode ti u……………..!

biba struja
Gost
biba struja

niko ko crnogorci neumije od miša napraviti slona, ali čim pređeš granicu u hrvacku, republiku srbsku, srbiju, metohiju, albaniju samo se pominju srpski tragovi

KRALJ NIKOLA
Gost
KRALJ NIKOLA

Pa kazu i egipcani su porijeklom srbi, nego kad su se srbi povlacili tj preselili u srbiju sadasnju zbog vode vjerovatno, onda je pocelo to carstvo egipatsko da nestaje… o boze, a ostade vam beogradski pasaluk od tolike (na’pricu ) imperije.. a da vam nije bilo crne gore i cistih crnogoraca na mojkovcu( te izgibose dok su ovi veliki junaci… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Bitno je da su Petrovići Srbi, a za neke druge je manje bitno.

Anserw
Gost
Anserw

Petrovici su nasi vladari. Koji kompleks imate, mislite da je dovoljno rexi da je neko Srbin. Na stanu sto mnogi misle da je to lose, nazalost. Nebitno mi je sve to, prvo sam covjek pa onda Srbin.

rajko
Gost
rajko

biba, svaka cast na informacijama, samo malo poradi na gramatici,čisto da bi uvjerljivija bila da znaš šta pišeš

ops!
Gost
ops!

rajko, e , da je samo do gramatike…

Povodac
Gost
Povodac

Idi , bibice na Kosovo.Prosetaj se, ispravi noge malo.

R.Srbska
Gost
R.Srbska

Ura, za nezavisno i medjunarodno priznato , Kosovo!

Lomi
Gost
Lomi

Upravo je potvrdio ono sto sam vec par puta pisao.Kao projekti komunizma nastaju dvije nove nacije,Crnogorac i Bosnjak.Samo je trebao znati da se ne moze sa Njegosem podizat crnogorska nacionalna svijest kada je ni on sam nije priznavao,tacnije nije pominjao.

asg
Gost
asg

i makedonci

...
Gost
...

Lomi, ha,ha,ha, do bola bolesno!

DECART
Gost
DECART

Lijepih li razgovora..

Saad
Gost
Saad

Sram vas bilo sa naslovom. Nidje se to ne kaze. Samobitnost Crnogoraca je iznad toga vazi kako za Srbie, tako i u odnosu na Crvene Hrvate, Poslovenjene Albance ili bilo koje drugo prisvajnje.

biba struja
Gost
biba struja

ima li montenegro dukljanaca u dubrovniku nema, ima li ih u bileći nema, ima li ih u trebinju nema, ilma li ih u gacku nema, ima li ih u foči nejma, ima li ih u prijepolju nejma, ima li ih u peći i dečanima nejma, pa to su ljudi moji sve okolne opštine cg granici a od dukljobera ni traga… Više »

e, pa...
Gost
e, pa...

jes, a vi ste nastali direktno od majmuna ! preskocili ste sve faze u razvoju nacije i odmah vam je dodijeljeno da ste srbi i hrvati ! A, makse, lunjo…uzmi, procitaj nesto, nastanak, evolucija, nastajanje nacija…ili mislis da je bog stvorio direktno po jednog srbina i jednog hrvata….uh

biba struja
Gost
biba struja

načitani i opismenjeni ljubitelju ćirgilice pročitali đe da su seobama slovena u 6, 7, i 8 vijeku pominje neko crnogorce, bošnjake ili dukljane, svugdje se spominju srbi i hrvati, jedino da crnogorci dukljani i muslimani bošnjaci ne pripadaju slavenskoj grupi naroda,

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Saga o doseljavanjiu srba i hrvata je mit unijet u nauku smišljen da podupre velikosrpske i velikohrvatske pretenzije

Ctrl alt
Gost
Ctrl alt

Cuveni crnogorski argument – nacije su novija tvorevina. Mi smo nacija, a sto smo bili prije toga? Ma nije bitno, ne znamo ni mi, samo da nema veze sa Srbima. Ne daj Boze!

...
Gost
...

Ctrl alt
“Cuveni crnogorski argument – nacije su novija tvorevina” Kako zamijeni ove teze? Kao sve što montirate…. Nikad više 1918!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Samo dodaj da je 80% danasnjih Hrvata Srpskog porijekla pa vjerovatno i ovi Mestrovici.

opajdara
Gost
opajdara

Budimo realni, ma ne samo Meštrovići (majstorovići), no čitav svijet – svi su Srbi, “bre”!

Josip Broz Tito
Gost
Josip Broz Tito

I Japanci su srpskog porijekla.

Jokan
Gost
Jokan

40% onih sa ostrva Hokaido i 20% onih sa ostrvo Šikoko

DIKENS
Gost
DIKENS

Kako promijenise vjeru i naciju njih 80% kad su Srbi nebeska nacija, sto se ne desi obrnuto. Je li to slabost srpske ili hrvatske nacije?

opajdara
Gost
opajdara

biba struja, ha,ha,ha…..a đe ti je struja, u koljenima?

Josip Broz Tito
Gost
Josip Broz Tito

Koji Hrvati Biba! Hrvatima je ime dao neslani Karađorđević, a za uzvrat aneksirao Crnu Goru… i time se malo zeznuo…

jovan
Gost
jovan

Srbi su najsarija ziva bica na zemlji, pa onda amebe ,pa potom sve ostalo!

Sigurica
Gost
Sigurica


Okanio bih se ja njega, nego neće on mene… slažeš li se da nije trebao „ ono ” da kaže…
Ćeraćemo se još.

opajdara
Gost
opajdara

Sigurica, a jes, tako zbori Matijin đak, đak jednog polutana, četničkog sina i nesvršenog studenta književnosti. Pa ga još i citira….hah!

Djuro
Gost
Djuro

Hvala Mestrovicevom sinu sto je montenegrinima definisao od kad su nastali i ko je kumovao toj vjestackoj tvorevini.
Znaci Mestrovic je prije pedesetak godina napravio gradjevinu da bi podjelio Srbe.
Hvala na priznanju, mada je posteno bilo da je ranije izrecena. Komunisticka skrivena stranica istorije iz tajne kujine nije izdrzala sud vremena.

amo
Gost
amo

Djurice dragi nisu srbi izmislili svijet,iako im to umni ljudi iz SANU kazu da su oni nebeski narod.

Djuro
Gost
Djuro

Djuro, ugradi kakvo slovo da se razlikujemo mada izgleda da slicno razmisljamo.

da, da
Gost
da, da

Djuro, “crnogorski srbi” su VJEŠTAČKA TVOREVINA. To upamti. Poštujem prave Srbe, da se razumijemo.

MMM
Gost
MMM

Aleksandrova kapela je bila simbol nase propasti.

Misko
Gost
Misko

Veza izmedju Crnogoraca i Srba je samo musica na nisanu,jer su Srbi jedini neprijatelji Crnogoraca,podmukli i nemoralni,neuporedivi sa Crnogorcima ni u kom pogledu!!!!

Gost
Gost
Gost

Greote. E da Petar II Petrović Njegoš zna gdje počiva 😯😐

amo
Gost
amo

Ajde ne dipr ,pociva dje mu je mjesto,nece valjda na ravnu goru.

Rolex
Gost
Rolex

Ovo je rad velikog Mestrovica posveceno jos vecem Njegosu i Vijecnoj Crnoj Gori i crnogorskom narodu,hvala zanavijek!!!!!

Cxx
Gost
Cxx

Znamo mi to i bez njega

Makarije
Gost
Makarije

Naslov veze nema s tekstom, a u tekstu se ne pominje jedna važna činjenica – projekat izrade mauzoleja Ivanu Meštroviću je naručio Aleksandar Karađorđević, ali mu je projekat bio skup pa je odlučio da sruši Njegoševu kapelu i na njenom mjestu izgradi novu. Dok je stara bila posvećena Sv. Petru Cetinjskom, patron te nove kapele bio je Sv. Đorđe, krsna… Više »

...
Gost
...

Makarije, hah! “projekat izrade mauzoleja Ivanu Meštroviću je naručio Aleksandar Karađorđević,…” , šališ se? Sedamdesetih ne vjerujem da bi koji komunista pustio da se petljaju u tu stvar…

Makarije
Gost
Makarije

Ne šalim se, to je činjenica. Postoje nacrti tog prvobitnog projekta. Nakon što je u crno zavio CG, Aca je riješio da pośeti svoj rodni grad i u sklopu priprema za njegov dolazak na Ct trebalo je uraditi nešto što će ga približit Crnogorcima tako da je Njegoš došao kao idealno rješenje. Ipak mu je bilo preskupo to što je… Više »

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Razlika izmedju Crnogorca i srba…ka izmedju Moldavije i Japana..dva svijeta dva naroda

Djuro
Gost
Djuro

Dukljaninu ne dipr !

Igor M.
Gost
Igor M.

Ista je takva razlika između tvoje i pametne glave.

Idriz Muratović
Gost
Idriz Muratović

Sve lijepo,
Ali,bio je Srbin.
Pa mozete pocrkati,ali je tako.
I što je najgore,pisao je ćirilicom.

vvv
Gost
vvv

ti znas sto je bio..a i na kraju krajeva zar je bitno ko je ko?Njegos je vladika Crne Gore!

Cxx
Gost
Cxx

I bugarima je njemac bio krunisana glava… jesu li Njemci?

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Pa Srbi su u stvari Turci. Mozete pocrkati ali je tako.

opajdara
Gost
opajdara

Idriz Muratović, takozvani, jer niesi Idriz, reci mi koji PRAVOSLAVNI SVJEŠTENIK NIJE PISAO ĆIRILICOM U NJEGOŠEVO VRIJEME? Ali, ne iz razloga koje imputiraš, nego zbog staroslovenskog i crkvenoslovenskog pisma koga su SVJEŠTENICI MORALI ZNATI, a to pismo je ĆIRILIČNO, ali nije srpsko, kako bi neuko da konstruišeš. Ok?

Ernesto Che
Gost
Ernesto Che

Sloboda narodu Mestrovicu.Izricita zelja Njegoseva je bila ona predjasnja kuca.Niko nije imao prava da se seta sa njegovom dusom.Zao mi je sto nasi podrzavaju ustase.Gospodo procitajte nedjela ustasa i Musolini se ogradio od njih.Jednom ustasa uvijek isti.

...
Gost
...

Ernesto Che, a četnici?

Ernesto Che
Gost
Ernesto Che

Bilo je nedjela.Svaki rat je prljav.Nisam rodjen u to vrijeme ,znam da je pola mojih dalo zivot za slobodu.No govorim o ustastvu koje nikad nije prestajalo.Neznam kud plovi ovaj brod .

Virus
Gost
Virus

Naravno, jer je Meštrović podržavao ustašluk, kao i sin mu. No i ovo dovoljno govori. Do prokletog Mauzoleja smo bili jedan narod, a ovim novopečenim “Crnogorcima” je morao takav opskurni lik poput Meštrovića da otvori oči. U tekstu ste trebali dodati da su domaći izdajnici srušili Njegoševu kapelu, jer to nijesu htjeli da urade Muslimani.

Joks
Gost
Joks

Domaći su izdajnici odradili ručni rad na gašenju države Crne Gore 1918-1920.

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Sto ste dozvolili Mestrovicu da vam pravi spomenike po Beogradu.

Josip Broz Tito
Gost
Josip Broz Tito

A Virusu, ko je napravio “Pobjednika” na Kalemegdanu?

pgztba
Gost
pgztba

najgorem covjeku treba ispostovat zelju,dje ce i kako ce se sahraniti.
jednom od najboljih Crnogoraca u istoriji,Crnogorci to nisu ispostovali.
a sto bi meni obicnome ili bilo kome ko cita ovo,Crnogorci sto ispostovali?
treba to da ispravimo,velika je nepravda Njegosu uradjena.moga je on trazit sto je htio i napravit za zivota.bio je skroman i vratimo mu to i njemu i nama.

Dalj
Gost
Dalj

Volio bi da neko ko ti je dao minus objasni zašto. Njegoševa posljednja želja nije ispoštovana i to je istorijsks činjenica. Šta se želi reći? Da nije trebalo?

pgztba
Gost
pgztba

evo i tebi minusa…ako znam zasto,crka ja.ovo je nevjerovatno,dno dna.e sad vidji kako bi tebe i mene ispostovali.mada zakljucujem da nismo obicni ljudi,nego samo takva gospoda za ove sto postuju neispostovano.no,sto svezes na zemlji,svezao si i na nebu.sto razvezes na zemlji,razvezao si i na nebu.svako na svoju dusu.

Sigurica
Gost
Sigurica

Ovo je sročio neki skorojević mešter, kome se mozak razdvaja, onako pred izbore… ili neki muho što čačka Njegoša, onako patriotski.

...
Gost
...

Sigurica, okani se “muha”

Kapela
Gost
Kapela

Ono kad neosporno najvećem ikada sa ovih prostora ne ispoštuješ testament, srušiš kspelu i još se hvališ da si to uradio iz ljubavi prema Crnoj Gori. Kakvi smo, ne bilo nas.

Liberal
Gost
Liberal

Kakva svijest. Reče “Ne bilo nas”. Ja dodajem, “Ne bilo takvih kao što si ti”, kako bi Crna Gora odahnula od srpskih praznoglavih slugu.

Kapela
Gost
Kapela

Kakva svijest ne ispuniti najumnijem crnogorskom vladici posljednju želju i prdnjaviti o državi koje bez njega ne bi bilo.

...
Gost
...

Kapela, ako ćemo tako, a ne bilo ni onih koji ne poštuju crnogorski identitet, pa se ni s kozom ne oralo!

Kapela
Gost
Kapela

Šta si tačno htio reći svojim komentarom? Da je u redu ne ispoštovati Njegošev testament? Svaki ti je komentar “ali”. To ali ne mijenja našu, baš lično našu sramotu. Pa i tvoju.

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Kapelu je srušio Aleksandar Karađorđević i napravio drugu koja više nije bila čak ni na istom mjestu

Onjeg
Gost
Onjeg

Nije nego zato sto je mason

Titograđanin
Gost
Titograđanin

Ovaj grandiozni spomenik je pokazatelj koliki su komunisti bili veliki i u poštovanju svoje istorije,i da je nijesu zaboravili i falsifikovali je.

Milo Djukanovic
Gost
Milo Djukanovic

Nije istorija,nego historija.

Gis
Gost
Gis

Tako je, komunističko maslo da se vjestacki pocijepa jedan narod

Josip Broz Tito
Gost
Josip Broz Tito

Jedan narod?!
Kako to da samo Srbi misle da smo jedan narod?!

Bobo kuktov
Gost
Bobo kuktov

Oni svakome kazu da je Srbin, svim okolnim narodima. Imaju problem sto to niko nece da bude.

opajdara
Gost
opajdara

HOMJAKOV, U “Poslanici Srbima” PIŠE DA SU TURCI DALI OKOLNIM NARPDIMA I ME SRBI . (1859). Narod ništa ne čita, što je ovo, a svi kažu da su “načitani”!!! O, kako mrzim riječ “načitan”! A, šta čitaš, narode? Izdanja SANU, srpsku štampu, srpske portale….srpsku crkvu… E, moj Bobo, džaba je i tebi i meni pričat, izgleda…!

QiA
Gost
QiA

Mislio je i Njegoš i Krsto Zrnov i Marko Miljanov i Kralj Nikola. Možeš postaviti i drugačije pitanje: Kako to da samo Montenegrini misle da nisu?

Josip Broz Tito
Gost
Josip Broz Tito

Misle tako i Crnogorci, tj. Montenegrini-po srbskoj krilatici, Bosanci, Pazarci, Kosovari, pola Vojvodine, Hrvati, Slovenci i Makedonci.
Kad ih sve oduzmeš, šta ostaje…? Priča.

Cxx
Gost
Cxx

Jedan narod je dalmacija hercegovina. Crna Gora. Podijeljena po vjerama u nekoliko drzava. Kao i sve drzave, to je kulturoloski fenomen, ne po dnk. Tako da -Crna Gora je drzva, crnogorci su narod namsvome. Srbi su u Srbiji
Mozemo prijateljsli i komsijaki, sto se nas tice.
Drgacije ne

ops!
Gost
ops!

Cxx, Crnogorci se piše VELIKIM SLOVOM!

Niksićanin
Gost
Niksićanin

Hvaka Meštroviću na veličanstvenom zdanju našem Njegošu. Mi Crnogorci smo ponosni na svoje ime narod i velikane. Srbi svoje imaju i trebali bi njima da se okrenu a ne tuđe da prisvajaju.

Virus
Gost
Virus

Njegoš je Srbin, tako da ćeš morati naći nekog drugoga da se njime ponosiš, npr. Mila Đukanovića. Takav ti priliči.

...
Gost
...

Virus,
“U SVIM ŽIVOTNIM SITUACIJAMA CRNOGORAC JE UVIJEK CRNOGORAC”, Njegoš (1847)

Djuro
Gost
Djuro

E moj Niksicaninu, Erak i Raic su pod najezdom sultana Bajazita izbjeglj ispod planine Njegos i dosli u tadasnje selo Ledinac, danasnje Njeguse. Po toj braci i dva najveca zaseoka Njegusa nose njihova imena, Erakovici i Raicevici. Ovaj ih je zacerao kao Srbe, Hercegovce, kakvi su i Niksicani ! Od njih je dalje svetorodna loza Petrovica koji su se odvojili… Više »

Makarije
Gost
Makarije

Planina Njegoš je u današnjoj Crnoj Gori, a ne u Hercegovini. Termin Hercegovina je administrativni pojam koji je u vrijeme Osmanlija zahvatao i dio današnje śeverozapadne CG. Otkako su se Osmanlije otud povukle, nema više ni Hercegovine u Nikšiću, Pivi, Drobnjaku… No je nekima milije da upotrebljavaju turske administrativne pojmove no da priznaju da su Crnogorci.

gugleta
Gost
gugleta

Turski administrativni pojam je i “nahija” . Kako se onda četiri nahije identifikuju kao najcrnogorskije. Dakle, nahija nije ni srbizam ni crnogorizam , no turcizam .

Novo
Gost
Novo

Ha , ha , ha , a jes , niđe niko nije živio na svijet a da nije srbin bio ha , ha , a jeli ti to risto uz gusle ispričao ??
Vele da su i danci srbi ha , ha , ha …

Medovina
Gost
Medovina

Po njima je i Isus , bio Srbin.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

E ti se Djuro razumijes,samo neka si zdravo..cudo jedno Djuro,ti kao da si zivio u to vrijeme pa sve znas.. nevjerovatno je kako neki ljudi pricaju o tome,znaju oni cak i imena tih nekih koji su zivjeli u tom vremenu,prije pet,sest vjekova..a Djuro,ti si sigurno neki istoricar pa sve znas..e blago vam u pamet..Njegos je bio veliki covjek kao prvo,kao… Više »

Djuro
Gost
Djuro

Samo da znas da sam Katunjanin, a ti se vjerovatno lazno predstavlhas kao sto vam je i istorija lazna.
Tako je Njegos bio Crnogorac pa je djelo losvetio prahu oca Srbije. Pusao o Srbima i srpsskom rodu…

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Pusti bajke. Po njima izpada da prije Turaka u CG nije bilo zive duse, no je naselise “srbi” iz bijeloga svijeta. Cudno, dje nestase Dukljani? Imadijahu mocnu drzavu, a danas ni trega ni glasa… ako je vjerovat veljesebarskoj mitomaniji?

ND
Gost
ND

Ako sami nijesmo svijesni svoje istorije i slavne proslosti,onda nam ne moze pomoci ni Mauzolej koji je djelo jednog od najvecih umjetnika na slovenskom jugu.

LJUTA
Gost
LJUTA

A ko mu je platio rad….?

orhan
Gost
orhan

moj meštre, otac tvoj je i za kralja aleksandra imao nacrt mauzoleja na lovcen, no nije bilo para… nacrti i dan danas postoje

pozdrav razumu
Gost
pozdrav razumu

orhan, ha,ha,ha, nije Meštrović lud bi oda stavi nekog tuđeg “kralja” pored Njegoša. Ne bi se kralj vidio pored Njegoša, ni onaj naš a ne tvoj. Ne izmišljaj!

Niksic
Gost
Niksic

E Bog ti pomogao, uvijek sam se za to zalagao. Kad se ta linija konacno povuce, bicemo mnogo srecniji i mi Srbi i Crnogorci. To su dva potpuno razlicita naroda, okrenuta razlicitim kulturama.

...
Gost
...

Niksic, Da konačno počine i najcrnogorskiji grad Nikšić

Krsta mi...
Gost
Krsta mi...

Još davno su knjazu Nikoli u zdravici nazdravljali da se čuva od nikšićke pestokupljevine…

opajdara
Gost
opajdara

Krsta mi…, olako se kuneš! A drugo, to je istina, ali, ko je ostao u Nikšiću kad su Turci otišli. Ostali su oni koji su im služili, pestokupljevina koja bi svakome služila, baš kao što je poslužila Srbiji 1918, godine. Inače nije kralj Nikola sagradio Crkvu i Dvorac za njih no za časne Crnogorce! Znam, moj je grad.

Primorac
Gost
Primorac

Vala da je Vječna! !

Deda
Gost
Deda

Ivanu Meštoviću hvala za vazda za nestvarno lijep arhitektonsko/stilski poduhvat!
Novske Komite.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Ja cast pravo slobodu CG….E viva Montenegro…Da je Vjecna CG….Svakog postovat al nas Dom najvise…

Dusko
Gost
Dusko

Jel’ ti živiš na Duklo,kod Nikšića?

Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Samo ti se kaže, dukljani su stanovnici Dukla, kod Nikšića.

LJUTA
Gost
LJUTA

Ali Niksic je bio pod turcima 500godina….zato vidimo sklonost nekih prema Abu Dhabi i bratimljenje sa arapima…

opajdara
Gost
opajdara

LJUTA, ne, naravno, 500 godina mogu samo Srbi biti pod Osmanlijama i niko više. Vidi se da si potomak “nečiji”.

...
Gost
...

Dusko, Doklea, Dioklecijan, Duklo = D U K LJA

Garbin
Gost
Garbin

Kakav naslov koji nema veze sa njegovim odgovorom i tekstom, nije radio ga vjerovatno da nas razdvaja od bilo koga, i to od srba, a da li to onda vazi i za hrvate, bosnjake i ostale narode u CG ?! Tekst pravi huskacki devedesetih

Josip Broz Tito
Gost
Josip Broz Tito

Naslov nema veze sa teskstom, al’ će Srbi da se prže, pa neka ga…

BogdanS
Gost
BogdanS

Da je vjecna Crna Gora!
Veliko ti ljudsko hvala IVANE MEŠTROVIĆU!

Send this to a friend