Kultura

Mićović ponovo negira Crnogorce i upućuje ih na Njegoša: Osuđuju me koristoljubive patriote

 Milutin Mićović

Dobitnik ovogodišnje nagrade “Miroslavljevo jevanđelje” Milutin Mićović nastavlja da negira crnogorsku naciju, a onima koji ga osuđuju poručuje da su koristoljubive patriote i da njegovo djelo “Luče u tami Crne Gore” ne tumače u njegovoj složenosti.

On je za TVCG rekao da se ne uzbuđuje zbog optužbi koje danima pristižu na račun njegove knjige “Luče u tami Crne Gore“, a koja je nagrađena “Miroslavljevim jevanđeljem” za 2022. godinu.

“A kad Crnogorci isprazne iz sebe svoj duhovni sadržaj, koji drži nacionalno-kulturna matrica srpstvo, postaju-niko ili nula-ljudi. To je ontološki i matematički tačno, a empirijski vrlo provjerljivo. Nula od čovjeka, nule od ljudi”, citat je iz knjige koji je uzburkao crnogorsku javnost.

Mićović je pokušao da opravda ove riječi navodeći da je citat izvučen iz konteksta i da može da predstavi složenost značenja kompletne knjige.

“Ja bih mogao navesti potpuno suprotna mjesta koja govore o Crnogorcima koji nose vatru, oganj, koji raspetljavaju tamu. I suština knjige je upravo to da istinski ljudi, duhom nadahnuti traže tu iskru i luču, rasvjetljavajući sopstvenu i kolektivnu tamu. To je duhovni oslonac knjige. Bez tog osnova čitati knjigu je prvo tendenciozno, dugo, tu je učitana jedna optužba. Ja sam ovim knjigama govorio Crnogorcima, ali o Crnogorcima u smislu kao nekog ko mi je najbliži. Govorio sam o čovjeku, o bitnim pitanjima koja on nosi i na koja odgoneta, tako da se Crnogorac ne zatvara u tome što je etnički Crnogorac “, kazao je on, prenosi portal RTCG.

On je istakao da su Crnogorci i Srbi jedan narod po kuturnom nasljeđu, te da je drugo kako se oni deklarišu nakon političkih izbora.

Na konstataciju novinarke da tom izjavom vrijeđa osjećanja svih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, Mićović je odgovorio: “Neka čitaju Njegoša”.

On kaže da su oni koji ga osuđuju pokrivali značajna mjesta u institucijama kulture i opsluživali su, kako je rekao, sistem vrijednosti koji je bio partijskog tipa.

“Dakle, ja njima sada mogu kazati da su oni utilitarne, odnosno koristoljubive patriote, bez ontonoškog osnova koje ima Njegoševo djelo. Ja nikada nijesam bio ni u jednoj partiji i neću makar za sad biti”, kazao je on.

Citat u knjizi koji je takođe izazvao negativne reakcije jajvnosti je onaj u kom kaže da su od Srba nastajali srpski Muslimani, srpski Hrvati pa i srpski Albanci. “To je i tema Gorskog vijenca i Luče, otpadništvo od svog porijekla, istine, otpadništvo od svjetlosti i pad u bezobrazije, smrtni zaborav i izdajstvo.”

Objašnjavajući ove riječi, Mićović je rekao da nipošto ne odbacije te nacije kako mu se spočitava, ističući da su istorijske činjenice da su se Srbi turčili, kazoličili i albanizovali.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petar
Gost
Petar

Istina boli!!! Ali kako vam je bilo doslo vrijeme da izmigoljite, tako ste se opet vratili u rupe…. Mozda po malo jos mrdate repom, ali necete zadugo. Vi ste mrzitelji svega sto nije okupatorsko. Uvijek ste bili ostaci raznih okupatora a to cete i ostati. Covjek je rekao istinu, a istina boli ponajvise.

Ljubo
Gost
Ljubo

Koristoljubivi patrijote 😀 ovo je najbolji naziv za neke ko da dislajk to je taj…

Branko
Gost
Branko

Ne mlati..

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Tebe treba poslat na neko pusto ostrvo pa tam tandaraj i sam sa sobom,ili izigravaj rombizona krusa i onako ličiš na njega,možda ti se pojavi neki”petko”pa razmjenjujte sokove.

Hogar
Gost
Hogar

😁😁😁😁😁 pobjegao bi i Petko od njega

Lozinka
Gost
Lozinka

Ljudi čiju ti politiku baštiniš prezirali su Njegoša i sve Petrovićem,Oni su na Podgoričkom skupštini donijeli odluku o zbacivanju Petrovića.Danas i prihvataju samo no što im odgovara,a ta dinastija je vaskrsla nezavisnu CG i autokefalnih crkvu.

Lipovo
Gost
Lipovo

Ovaj je zreo da ga Vlada postavi za profesora na Filisofski fakultet !

Mico
Gost
Mico

Hajahahahhahahahhahahahq
E moj Niksicu, e moja perjanice…sta doceka

Lozinka
Gost
Lozinka

Teško možemo biti isto ,ali je istina da dobar dio Srba vodi porijeklo iz CG.Sigurno je da smo kroz slovensko i ilirsko porijeklo slični.

Njegoš
Gost
Njegoš

Može Njegoš biti i crni Arapin ali to ne znači da smo svi Arapi. Obama je Afroamerikanac ali građani USA nijesu Afroamerikanci. Njegoš nikad nogom nije kročio u srbistan.

Nidzo Walker
Gost
Nidzo Walker

Ako su Crnogorci i Srbi jedan narod,zasto se onda svi ne zovu Crnogorci?

Show
Gost
Show

Bljuc

Pitanje
Gost
Pitanje

Ko je ovaj Njegoš što ga svaki čas koriste u dnevnopolitičke svrhe?

Dada
Gost
Dada

niko gore ne mrzi zemlju od izdajnika iste

zoran
Gost
zoran

Kroz život se nauči da oni koji pominju čast i poštenje obično ne da ih nemaju negu neznaju ni značenje istih.

MNE
Gost
MNE

Po faci mu se vidi da je dobar co’ek ka’ brat mu … av av

Pop
Gost
Pop

E od koga čovjek sve mora trpjet uvrede,Crna goro,crna li si sa ovakvijema.Ali gori još ona luca svjetlosti kad vidi naše rukometase!

Send this to a friend