Kultura

Milija Belić po prvi put samostalno u Crnoj Gori

Milija Belić, srpsko-francuski slikar, član salona „Réalités Nouvelles”, koji okuplja umjetnike geometrijske apstrakcije, ove godine, po prvi put samostalno u Crnoj Gori, predstavio se sa svojim radovima u budvanskoj Modernoj galeriji.

Na izložbi su izložene slike, skulpture i instalacije, nastale posljednjih desetak godina. Belić se dugi niz godina bavi geometrijskom apstrakcijom. Prošle godine izabran je za člana najužeg rukovodstva Komiteta pomenutog salona koji postoji već 70 godina i jedan od najpriznatijih umjetnika takvog opredjeljenja sa ex-yu prostora.

Milija Belić grupno je izlagao u Crnoj Gori 2010. godine, u galeriji „Buća” u Tivtu i tom prilikom izložio je desetak radova na papiru iz ciklusa „Dinamički prostor”. Prošle godine, takođe u Tivtu u Pomorskom muzeju, bio je zastupljen sa jednim triptihom prilikom predstavljanja galerije „New Moment” iz Beograda.

Prije ovih izložbi je dva puta zaredom, učestvovao je u radu likovne kolonije „Buljarica Art” u Petrovcu. Drugi put, 2006. godine zajedno sa Batom Mihailovićem i Ljubinkom Jovanović, a radovi sa te kolonije bili su izloženi u galeriji „Marko K. Gregović” u Petrovcu2006. „Buljarca art”, kolonija , Petrovac.

Od početka ove godine imao je izuzetno bogatu izlagačku aktivnost. Najprije se predstavio od 5. do 15. aprila u galeriji „Abstract Project”, poznatoj po promociji novih tendencija u domenu apstraktne umjetnosti, na kolektivnoj izložbi pod nazivom „Ce qui aurait pu ne pas etre” (Ono što je moglo da ne bude) Belić je bio zastupljen takođe, istovremeno kao izlagač i kao komesar, na već tradicionalnoj izložbi „Carrement”, od 18. aprila do 1. maja u prostoru „Kristijan Pežo” (Espace Christiane Peugeot).

Ovo je četvrta godina za redom kako izložba čiji je inicijator upravo Belić i koja je postala tradicionalno okupljaanje umjetnika neokonstruktivističke orijentacije na kojoj radove izlažu najznačajniji predstavnici geometrijske apstrakcije iz cijelog svijeta. Ove godine su na izložbi bili zastupljeni, osim umjetnika iz evropskih zemalja (Francuska, Italija, Njemačka, Velika Britanija, Španija, Srbija, Mađarska, Poljska), i umjetnici iz Amerike (Sjedinjene Američke Države), Azije (Japan, Jermenija) i Afrike (Maroko), ukupno njih 30, Belić je, opusom od ukupno 28 radova, predstavljen i na izložbi sedam umjetnika „A geometrie variable” (U promjenljivoj geometriji) na kojoj su, od 27. aprila do 12. oktobra, u prestižnom prostoru „Oasis”, rezervisanom takođe za apstraktnu umjetnost.

Ovog ljeta, Belić pored Budve, izlaže u Kini, na Novom Zelandu, Italijanskom Institutu u Beogradu, Grenoblu na bijenalu neobjektivne umjetnosti čiji je zaštitni znak slika Milije Belića.

Te izložbe, kao i ova predstojeća, imaju za cilj da predstave u kolikoj mjeri je geometrijska apstrakcija dosegnula u svom razvoju i neiscrpnom bogatstvu pristupa.

Milija Belić već više od tri decenije uspješno gradi svoju karijeru kako umjetničku tako i u oblasti teorijskog rada. Doktorirao je umjetnost i nauke o umjetnosti na Sorboni prije više od dvije decenije. Objavio je više knjiga, a njegova najnovija knjiga „Izazov modernosti” , koja je ovih dana izašla iz štampe u izdanju „New Moment”-a i „Arhipelaga” iz Beograda po prvi put predstavljena je javnosti 19. avgusta u Modernoj galeriji. O knjizi su govorili istoričar umjetnosti Petar Ćuković i prof. dr. Ratko Božović , koji je i otvorio izložbu.

Send this to a friend