Kultura

Milodarka Milatović u Vrtlozima duše

Foto: Barinfo

U galeriji “Velimir A. Leković” otvorena je izložba Milodarke Milatović “Vrtlozi duše”.

Barskoj likovnoj publici ova kotorska umnjetnica, inače likovni pedagog, predstavila je dvadeset pet ulja na platnu i radova u kombinovanoj tehnici.

“Ovdje je dio slika sa moje diplomske izložbe. Uvijek su sa mnom kao opomena, da ne idem ispod toga. Momenti ekspresija se mijenjaju iz trenutka u trenutak, i svaka od ovih slika ima neki svoj život”, kazala je za Radio Bar i Bar Info Milatović.

Slikarstvo je diplomirala 1987. godine, na Fakultetu likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je, kako ističe, puno naučila od prof. Ferdinanda Kulmera, u čijoj je klasi diplomirala:

“On je bio hrvarski grof, istaknuti apstraktni slikar i zaista sjajan pedagog. Ne ustezati se od osjećanja koja nastaju u procesu rada, a da ta osjećanja prati ruka, to je nešto sto sam od njega naučila i što nosim u sebi”.


Publici je posebno bila zanimljiva kombinacija ulja na platnu i CD-ova. Svjetlosne refleksije su na tim slikama živahne i mijenjaju se u zavisnosti od ugla posmatranja.

Izložbu slika Milodarke Milatović otvorio je Milun Lutovac, upravnik galerije “Velimir A. Leković”.

“Kao neku matricu, ona donosi u naš prostor jednu neobičnu školu i izraz. Na žalost, zbog porodičnih i drugih obaveza, nije imala vremena da napravi puno postavki, ali na sreću njen život se odvija u Boki Kotorskoj, koja je sama po sebi inspiracija. Sada se dešava ta neka mala renesansa u njenom likovnom izrazu poslije svih životnih iskušenja. Sada je Boka njoj kao sfinga koja joj postavlja određena pitanja na koja ona pokušava da odgovori. Galerija ‘Velimir A. Leković’ prepoznaje i lansira ljude koji imaju kapacitata da se u nekom narednom periodu svojim likovnim izrazom potvrde kao značajni umjetnici, a to želimo i Milodarki Milatović”, kazao je Lutovac.

Izložba će biti u postavci narednih petnaestak dana.

Send this to a friend