Kultura

Miloradu Popoviću priznanje za poeziju Bosanski stećak

Milorad Popović

Crnogorski književnik Milorad Mijo Popović dobitnik je prestižnog međunarodnog priznanja za poeziju Bosanski stećak, prema odluci upravnog odbora Društva pisaca Bosne i Hercegovine.

Nagrada Bosanski stećak Miloradu Popoviću biće uručena početkom oktobra u Sarajevu, a po značaju dosadašnjih laureata ova nagrada ubraja se u najznačajnije balkanske nagrade za književnost.

Nagradu Bosanski stećak su, između ostalih, dobili i veliki poljski pjesnik Tadeuš Ruževič, vodeći savremeni američki pjesnici Čarls Simić i Kristofer Merit, najveći palestinski pjesnik Mahmud Derviš, moderni švedski klasik Lars Gustafson, njemački pjesnik Mihael Kreger, kao i poznati regionalni pjesnici Oto Tolnai, Bogomil Đuzel, Abdulah Sidran, Stevan Tontić, Boris A. Novak, i drugi.

Milorad Mijo Popović autor je osam knjiga poezije i šest knjiga eseja na temu crnogorskog nacionalnog pitanja. Djela su mu prevođena na brojne strane jezike.

Dobitnik je nagrade za najbolju knjigu u Crnoj Gori, 1982. godine, te nagrade Risto Ratković, 2005. Za knjigu “Raskršća” Popović je 2009. godine dobio nagradu Miroslavovo jevanđelje.

Autor je romana “Karnera” (2012) u izdanju zagrebačke Frakture i cetinjskog OKF-a, za koji je 2013. godine dobio nagradu Meša Selimović u Tuzli. Dobitnik je najvećeg državnog priznanja Trinaestojulske nagrade za 2016. godinu, kao i Njegoševe nagrade 2017. za roman “Čovjek bez lica”

Jedan je od osnivača časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja ARS (1986). Utemeljitelj je crnogorskog PEN centra i predsjednik crnogorske sekcije PEN-a (1989-1990). Trenutno je predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK) i direktor Otvorenog kulturnog foruma (OKF) sa Cetinja, izdavača savremene crnogorske i južnoslovenskih književnosti, te časopisa ARS.

18

avatar
1000
11
7
0
 
17
CrnogorciSuSrbiE NesojuPoluteškaU šoku samcrnogorac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
E Nesoju
Gost
E Nesoju

pih propalo se Kako neurucimu nagradu Marko Vesovic ono gece pih

crnogorac
Gost
crnogorac

Koju poeziju?

U šoku sam
Gost
U šoku sam

Ako je on crnogorski vrh, onda ne znam đe je dno. Kako ne znaš njegovu poeziju? To je ona … Mislim … Stvarno, koja mu to bi?

Ikonopisac
Gost
Ikonopisac

Mislim da smo kolege!

E viva
Gost
E viva

Izgleda da je Njegoš za ovoga malo dijete ! Trebalo bi ga kandidirati za Nobelovu nagradu , ne vidim ko bi mu bio konkurencija trenutno.

Poluteška
Gost
Poluteška

Slali su ovi iz DPS, hahaha!

murko
Gost
murko

Njegos novog doba. Kakvo doba, takav i Njegos. NIje talentovan, ali to nadoknadjuje politickom korektnoscu. Nekada- Tito-Revolucija-Mir. Danas- Eviva- Nikad vise 1918.

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

@Murko,
Jesi li sta procitao od M.Popovica??
Koja je tvoja profesija??

Naravno – Nikad vise 1918.
Nikad vise srpske okupacije.
Je li ti smeta to ???

murko
Gost
murko

Jesi li sta procitao od Njegosa??

kn
Gost
kn

Vas ne zanima da li je pisac pjesnik,vas boli sto svojim pisanjem razgolicuje srpsku odn.srbijansku torturu nad crnogogcima i Crnom Gorom. ,,Dzaba vam novci moji sinovci…,,

Ferid
Gost
Ferid

Čekaj, da li se šališ?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Pjesnik koliko je donald tramp

Strasevina
Gost
Strasevina

Ti si Srbin koliko i Tramp.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Tramp ne govori srpski za razliku od mene i tebe.

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Jedno je pisati i stvarati a drgo prepricavati stvari koje si negdje drgdje procitao na neki svoj način

Laura
Gost
Laura

Pitam se kakve sve veze ima ovaj covjek? Te nagrade, te najvise para za projekte, te ga ima svudje… a zapravo je daleko ispod prosjecnog pisca. Ako se crnogorska kultura dici s ovim nazovi knjizevnikom, onda je crna da crnja ne moze biti.

Zemlja čuda
Gost
Zemlja čuda

Žalosno koliko su u Crnoj Gori nagrade devalvirane! Popović je samo jedan od primjera!

Sigurica
Gost
Sigurica

U ovom slučaju je plagijat,…

Send this to a friend