Kultura

Ministarstvo i CNP moraju biti partneri

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas u Podgorici sa rukovodstvom Crnogorskog narodnog pozorista.

Na sastanku sa direktoricom Zoranom Kralj, umjetničkim direktorom Branimirom Popovićem i saradnicima razgovarano je o organizaciji, radu i programima Crnogorskog narodnog pozorišta.

Kralj i Popović upoznali su Bogdanovića da je u proteklih 20 mjeseci pozorište realizovalo 13 premijera i 450 programa, ponovo aktiviralo Bijenale crnogorskog teatra, kao i da imaju u planu osnivanje regionalnog teatarskog festivala.

Bogdanović je istakao da su ostvareni rezultati Crnogorskog narodnog pozorišta u programskom smislu za pohvalu i izrazio uvjerenje da će se takva dinamika rada i produkcije nastaviti i u narednim mjesecima.

Osim programskih aktivnosti pozorišta razgovarano je o tehničkim kapacitetima, za koje su se sagovornici saglasili da ne odgovaraju sve zahtjevnijim potrebama nacionalnog pozorista.

“Tokom prethodne godine obezbijeđena su sredstva u iznosu od 220.000 eura i pokrenute su aktivnosti na adaptaciji Male scene, koja je prvenstveno namijenjena studentima fakulteta dramskih umjetnosti, a za koju je radove potrebno dodatno intenzivirati kako bi se što prije priveli kraju”, istakao je Bogdanović.

Prepoznata je, između ostalog, i potreba rekonstrukcije i adaptacije krova, klimatizacije i velike sale, koja mora biti u prioritetima ministarstva i pozorišta.

Sagovornici su istakli i potrebu obezbjeđivanja adekvatnog magacinskog prostora za potrebe pozorišta, i naglasili da je u saradnji sa Opštinom Danilovgrad već odabrana lokacija na kojoj će se planirani objekat graditi.

Bogdanović je, na kraju, istakao da Ministarstvo i CNP moraju biti partneri i zajedno raditi na stvaranju što boljih uslova za obavljanje pozorišne djelatnosti u Crnoj Gori.

S.Đ.

Send this to a friend