Kultura

Ministarstvo kulture će sa 340.000 eura finansirati 34 projekta nevladinih organizacija

Ministarstvo kulture finansiraće 34 projekta nevladinih organizacija, za koja su opredijeljena sredstva u iznosu od oko 340.000 eura, raspodijeljena na osnovu Odluke sa javnog konkursa „Raznolikost izraza nezavisne kulturne scene“.
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je na svečanosti koja je organizovana ovim povodom istakao da ovaj konkurs predstavlja novu liniju podrške aktivnostima od značaja za strateške ciljeve u kulturi i prvi put se sprovodi po inoviranom modelu koji je uspostavljen izmjenama Zakona o nevladinim organizacijama iz 2017. godine. Na ovaj način se ostvaruje budžetska podrška nezavisnoj kulturnoj sceni, kojoj se pristupa kao važnom i nezaobilaznom segmentu cjelokupnog sistema kulture naše države.
„Raduje me što dodjela sredstava za 34 projekta odražava ono što je i bio zadati naslov konkursa, jer oni zaista pripadaju širokom spektru raznolikih kulturnih izraza i ciljnih grupa. Obuhvaćeni su gotovo svi segmenti počev od recentne književnosti, likovnog, pozorišnog, muzičkog stvaralaštva, i zaštite kulturne baštine do projekata različitih socijalnih i ranjivih grupa”, dodao je Bogdanović.
Odluku je donijela Komisija Ministarstva, na osnovu Rang liste projekata bodovanih od strane nezavisnih procjenjivača i ispunjenosti svih konkursnih uslova. Na Javni konkurs bilo je podnijeto ukupno 195 prijava od strane 190 nevladinih organizacija.
Send this to a friend