Kultura

Cilj jačanje operske djelatnosti u Crnoj Gori

Razvoj operske djelatnosti u Crnoj Gori i partnerstvo sa domaćim institucijama u toj oblasti, mjere su predviđene Memorandumom o saradnji između Ministarstva kulture i Fondacije „Festival Pućinijano“.

Dokument su potpisali ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik pomenute fondacije Alberto Veronezi uz prisustvo ambasadora Republike Italije u Crnoj Gori, Luke Celiolija.

Kako je naglašeno tom prilikom, „Pućinijano“ je festival čija istorija počinje 1930. godine u gradu Tore Del Lago Pućini. Smotra je posvećena kompozitoru Đakomu Pućiniju, a danas okuplja desetine hiljada posjetilaca iz čitavog svijeta.

“Memorandum sa Fondacijom „Festival Pućinijano“ predviđa, prije svega, promociju operske djelatnosti u Crnoj Gori, s posebnim akcentom na organizaciju obuka i treninga za crnogorske talente u oblasti opere. Uz to, predviđena je saradnja Festivala „Pućinijano“ sa Muzičkim centrom Crne Gore, Crnogorskim narodnim pozorištem i Kraljevskim pozorištem „Zetski dom“, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

“Ovaj događaj je još jedan prilog našem opredjeljenju da dodatno radimo na jačanju kapaciteta institucija i stvaralaca koji djeluju u oblasti kulture, kao i uvjerenje da ćemo i u narednom periodu, saradnjom sa prestižnim svjetskim organizacijama i festivalima, unaprijediti kulturno – umjetničko stvaralaštvo u Crnoj Gori”, kazao je Bogdanović nakon potpisivanja Memoranduma.

Fondacija „Festival Pućinijano“ pripremiće u saradnji sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, te uz koordinaciju Ambasade Crne Gore u Italiji i Ambasade Italije u Crnoj Gori, opersko izvođenje i seminare posvećene uspomeni na italijansku kraljicu i crnogorsku princezu Jelenu Savojsku.

U planu je i priprema dvije operske produkcije sa Crnogorskim narodnim pozorištem, te organizacija opere na otvorenom u saradnji sa Kraljevskim pozorištem „Zetski dom“.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Kalif
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kalif
Gost
Kalif

Duhovito! Hahaahahahah… Operska “djelatnost u CG. Nijesam znao da je to “djelatnost”. Jes vala ko što je i svemirska tehnologija u Katunsku nahiju!

Send this to a friend