Kultura

Ministarstvo o nestalim predmetima: Nalaz Državne komisije jedino relevantan

Vlada Crne Gore će na narednoj sjednici razmatrati drugi polugodišnji izvještaj Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije Javne ustanove Narodni muzej Crne Gore, sa prikazom presjeka stanja i prijedlogom neophodnih mjera za naredni period, saopšteno je u odgovoru Televiziji Crne Gore iz Ministarstva kulture.

<<<Njegošev sat i zlatni pečat nestali iz Narodnog muzeja<<<

Muzejski tehničar Narodnog muzeja Aleksandar Berkuljan podnio je osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju, kako piše Pobjeda, krivičnu prijavu zbog nestanka dva predmeta sa spiska tzv. trezorskih vrijednosti- njegošev sobni sat, ukrašen brilijantima, i zlatni pečat dvorske kancelarije.

Iz Ministarstva kulture poručuju međutim, da je Državna komisija jedino relevantno tijelo za dostavljanje informacija o toku i rezultatima u radu revizionih komisija Narodnog muzeja kao i da su svi drugi podaci i informacije prezentovane mimo Državne komisije nezvanični, a samim tim i nepouzdani.

“Javno iznošenje podataka po osnovu rada revizionih komisija od strane zaposlenih u Narodnom muzeju negativno utiče na rad komisija i šteti ugledu ustanove. Takvo djelovanje se neće tolerisati i svako lice će snositi punu odgovornost i sankcije u skladu sa zakonima ove države,” poručuju iz Ministarstva kulture.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Obad
Gost
Obad

Sad će da uhapse ovoga Berkuljana što ih je raskrinkao.

aki
Gost
aki

Da mogu i vazduh bi nam ukrali!

Nikolina
Gost
Nikolina

E da su samo sat i pecat u pitanju . Kad ti skines rubin sa ikone prije 50 godina urbana ledgenda kaze i ne smijes da pomenes to danas niti da istrazujes ime pocinioca e to je moralni sunovrat , no to je dobro ovima sto hoce jos stariju istoriju da stvaraju . Pokradi sve pa na osnovu polu informacija… Više »

Sefket
Gost
Sefket

Indijana Dzons je vidjen kako prebira po muzeju.

Bussinesman
Gost
Bussinesman

Pa fali li sat i pecat? Ili ne fali?

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

A zašto da javno ne iznose “rad revizionih koisija” i kako može s tim iznošenjem podataka da “šteti ugledu ustanove”? Šteti ugledu to što su to dugo god. prikrivali i što i sad kažu da se “ne iznose” podaci, dakle, opet neka vrsta prikrivanja. Zbog čega??? Tu nijesu čista posla. Tu se sto posto pokrivaju kakvi visokopozicionirani funkcionerčići koji su… Više »

Prijetnja
Gost
Prijetnja

Ja mislim da ovoga Berkuljana treba uhapsiti, jer mnogo, brate, prijavljuje. Vidite li da, po mišljenju Ministarstvu, on plasira nepouzdane informacije. Sprdnjaaa…Umjesto da ćute i da se “poklope ušima” oni još i prijete sankcijama. Sjećate li se ko je plasirao nepouzdane informacije. Upravo Ministarstvo i Ministar lično, kada je izjavio da su pronašli 2.000 predmeta, a kasnije se “popravljao” i… Više »

Toni
Gost
Toni

Što veli narod, izio vuk magarca.

mare
Gost
mare

ovdje je stvar dosta komplikovana i nije lako uraditi presjek i naći sto sve nedostaje, posebno kada je nestalo i zašto o tome nema evidencije,što se tiče sad neko proziva Ministra ili Vladu koja nema ništa sa prijavom, čim je Berkuljan podnio prijavu to je sada nadležnost tužilaštva a ne nikog iz Vlade.

mare
Gost
mare

A da se otvori jedna telefonska linija i da gradjani anonimno prijavljuju to je vjerodostojno jer se već spekulise da komisija prikriva tragove

Nata Mne
Gost
Nata Mne

Tacno tako Vlado nasa….Onog ko prijavi lopove-kazniti….

nenad
Gost
nenad

U čitavoj priči oko eksponata koji su ukradeni niko ne pominje Petra i Pavla. Ima li njihove odgovornosti u tome?

Ana
Gost
Ana

zašto Pavla sa njim je Berkuljan najbolje surađivao tada nije ništa hvalilo

Dirigent
Gost
Dirigent

Kažu da Stevica ima fin muzej kući, sve izronio iz Morače!

DUKLJA
Gost
DUKLJA

Muzejski tehničar Narodnog muzeja Aleksandar Berkuljan,100% u pravu.Ministar Aleksandar Bogdanović i Anastazija Miranović garantovano oće da razvodne priču,čim se Saša Ćilikov povukao.Pod hitno trba mijenjati Bogdanovića jer nema viziju.

Podgorica
Gost
Podgorica

Ja bih ostavku Vlade kako da vode državu a ne znaju što je nestalo iz Muzeja prije 40 godina

Demokrate
Gost
Demokrate

sve smijeniti i dovesti DF

Miraš TendaNovi
Gost
Miraš TendaNovi

Ko je jamio, jamio je!

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Ko se mogao drznuti da to ukrade? U svakom slučaju neko kome je bilo dostupno. A đe će s tim? Đe god da će, ne trebalo mu, bez greote, šišnjari jedni gadni!

razocarang i
Gost
razocarang i

Trazite ih,kod; Dvorskih Isyorivara,Analiticara,komentatora,knjzevnika,novinara,a ponajvise kod Politicara.

NEKO NOVO DOBA
Gost
NEKO NOVO DOBA

Drzavna komisija sastavljena od vojnika legalne mafije,kako im se napise takav ce izvjestaj i dati da se prikriju patriotske krade

Mileva
Gost
Mileva

ĐE JE BIO OVAJ BERKULJAN DO SAD DA PRIJAVI TU KRAĐU. RADI U MUZEJU 30 GOD. NEŠTO DRUGO JE TU U PITANJU. STAVITE GA U TU KOMISIJU PA NEKA RADO NEŠTO.

Rajo
Gost
Rajo

Da se podvuče crta, što je bilo, bilo je!

razocarang i
Gost
razocarang i

Lopuze,Sve poktadose ne ostsde list ns frveti od DPSovih Patriota
Zato oni ,ns sve nacine,grcevito cuvaju vlast,jer su svjrdni ,da ce ,kad–,tad vida polovona od njih zsvrsiti u zatvor.

Marko
Gost
Marko

druže ovdje je nestalo najviše predmeta kad Dps nije ni postojao pročitaj malo a ne samo lupas gluposti

razocarang i
Gost
razocarang i

A ne Marko,tada su bili Komunisti.

Nata Mne
Gost
Nata Mne

Nestalo je kad su bile tate od Dps-a….

Partija
Gost
Partija

DPS postoji od 1945, ako si zaboravio ranije su se zvali Savez komunista Crne Gore i samo su promijenili naziv 1992. Jedina država na svijetu đe se vlast nije promijenila od drugog svjetskog rata, isti ljusi su i dalje nastavili da vladaju na čelu sa Milom i u istoj komunističkoj partiji. Nije valjda da to nijesi znao? Je li ti… Više »

Dbeh
Gost
Dbeh

Na kraju ce ispasti da je kriv za sve ovaj sto prijavljuje lopovluk…

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Niko ne laze ka srbin…niko ne ubia ka srbin..niko ne otima ka srbin…

Brajo bronzin
Gost
Brajo bronzin

Ovo su krali Crnogorci, Duka!

Crmničanin
Gost
Crmničanin

I to cetinjani…. Znas li da ce na cetinje u fabriku cokolada da rade secerasi?? Znas zbog cega?? Da ne bi kraliii… Ja sam veci Crnogorac nego ti,jer ja sam crnogorac a ti si neko sto ne postoji,jer iskreno ja ne znam sto je dukljanin…

Marko
Gost
Marko

ti si posrbica

Crmničanin
Gost
Crmničanin

Sto sam posrbica,sto ocu prvo svoje dvoriste da ocistim… Ocemo li da se lazemo,jesu li poznati cetinjski saneri??? Sto je saner bez lopov… Necu da se lazemo,nego fino da ocistimo dvoriste…

Nemanja
Gost
Nemanja

Repubilka Srbija i SPC stoje iza ove krađe. Prokopan je tunel između Mitropolije i Muzeja i kroz njega izvlače eksponate. Poznato je da su Crnogorci pošteni, da ne kradu, da ne lažu i da im je obraz na prvom mjestu, a na drugom Crna Gora….

Blaki
Gost
Blaki

Izjava Ministarstva je neumjesna i nije na mjestu .Da su kontrole i izvještaji svake godine prezentovani ,ne bi imali ovoliko zabrinjavajučeg lopovluka .Kako zaštititi našu izvornu i donekle sačuvanu kulturnu baštinu.?
Nek oni daju izjave a ne da zabranjuju drugima…..

Ana
Gost
Ana

niko ne zna što je sve bilo u Narodnom Muzeju i što nedostaje jer tamo nikad nije bilo standardizovanog popisa i prave evidencije u poslednjih evo 100 godina,Berljuljan kaze njveca krađa je bila 1960_1980 a isto tako kaže tada se uradilo najviše na uvođenju evidencija. Nije ni malo jednostavno utvrditi što je bilo, kako je bilo, ako Berljuljan zna onda… Više »

Sherlock
Gost
Sherlock

Kako moze Berkuljan da podriva rad komisija ako ih snabdijeva dokumentacijom? Prije ce biti da neki ne zele da vide to sto im on daje jer su prve komisije do jula mjeseca raspustene jer nijesu radile kako treba. Sve to smrdi do neba. Prikrivaju tragove

Mirko
Gost
Mirko

Ne znas sto se sve cini po kulturnim institucijama po cetinju, i to najvecih ali nazalost direktori nisu cetinjani

Send this to a friend