Kultura

Ministarstvo podržava projekte za razvoj kulture u Herceg Novom

Foto: Radio Herceg Novi

Između Ministarstva kulture i Opštine Herceg Novi postoji dobra saradnja, ali ima prostora za njeno dalje unapređenje i dinamiziranje, ocijenjeno je na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića.

Kako je saopšteno iz Bogdanovićevog resora, na sastanku je bilo riječi o nominaciji tvrđave Forte Mare za upis na Unesco listu svjetske baštine.

Kako je istaka Bogdanović, cijeneći kulturološki i istorijski značaj ove tvrđave, za Herceg Novi ali i cijelu Crnu Goru  Ministarstvo kulture s posebnom pažnjom prati ovo pitanje, kako bi se obezbijedilo ispunjenje svih uslova da se ova tvrđava sa statusom kulturnog dobra nađe na Unesco listi.

Ministar je dodao i da je Ministarstvo kulture u svom budžetu obezbijedilo 100.000 eura za sprovođenje konzervatorskih mjera na tvrđavi i istakao očekivanje da će u saradnji sa Opštinom svi potrebni radovi biti sprovedeni do polovine naredne godine.

“Sagovornici su istakli da je od izuzetnog značaja sanacija tvrđave Kanli Kula, za čiji je početak u proteklom periodu Ministarstvo kulture obezbijedilo sredstva. Kako su ocijenili sagovornici neophodno je nastaviti sa realizacijom projekta, imajuci u vidu trenutno stanje u kojem se ovo kulturno dobro nalazi. Sagovornici su istakli da je realizacija navedenog projekta u zajedničkom interesu Ministarstva kulture i Opštine Herceg Novi”, navode iz Ministarstva.

Katić je tokom sastanka iskazao interesovanje Opstine za pretvaranje Njegoševe škole u muzej.

Bogdanović je izrazio spremnost Miinistarstva kulture da pomogne Opštini, kao inicijatoru i potencijalnom osnivaču ove buduće ustanove kulture u dijelu sprovođenja svih neophodnih aktivnosti, upoznavši sagovornike o svim zakonom propisanim procedurama.

On je naglasio i da ce Ministarstvo nastaviti sa podrškom projektima i programima iz oblasti kulturne bastine i kulturno-umjetničkog stvaralaštva i ubuduće, posebno imajuci u vidu značaj i domete koje postiže Filmski festival Herceg Novi, manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Bogdanovic je na sastanku potencirao značaj što skorijeg utvrđivanje stanja i broja neevidentiranih pokretnih kulturnih dobara ili njihovih elemenata koji se nalaze u muzejima na teritoriji Opštine Herceg Novi.

“Ministarstvo kulture će u pogledu neposrednog utvrđivanja stanja pružiti svu neophodnu podršku da se svi eventualni propusti lokalnih ustanova kulture u dijelu nepropisnog evidentiranja blagovremeno i u skladu sa zakonom koriguju”, istakao je ministar.

“Tokom posjete Opštini ministar Bogdanovic je obišao i JU ‘Gradska biblioteka i čitaonica’, tvrđavu Forte Mare,  kuću Iva Andrića, muzej ‘Mirko Komnenović’ i prostor planiranog muzeja ‘Njegoševa škola’, gdje je sa direktorima i rukovodiocima ovih objekata kulture razgovarao o temama značajnim za njihovo dalje djelovanje”, navode iz Ministarstva.

Bogdanović je istakao da je resor na čijem je čelu na raspolaganju svim institucijama kulture, a sve u cilju daljeg razvoja kulturnog života u Herceg Novom.

Send this to a friend