Kultura

Mirjana Bobić Mojsilović: Knjiga je najbolji i najjeftiniji način da popravimo vlastite živote

Mirjana Bobić Mojsilović bavi se novinarstvom čak četrdeset godina, a književnošću preko dvadeset. Uz to je TV urednica i slikarka. Mirjana cijeni da je knjiga najbolji, najdelotvorniji, najkreativniji, najljepši i najjeftiniji način da popravimo vlastite živote.

“Mislim da su svi koji puno čitaju, potencijalni su pisci bez obrzira da li će to što imaju u glavi materijalizovati u tekst ili će ga samo živjeti. Oni koji čitaju imaju bolje živote od onih koji to ne rade. Kada puno puta pomislimo da je život nepravedan, kako nema happyend-a, kako nije bajka i kako princa na bijelom konju nigdje nema, onda se ljudima koji puno čitaju otvore Aleksandrijske biblioteke u glavama i izađu svi ti pročitani likovi. Oni se poklone uz zahvalnost što su ispoštovani čitanjem i pokažu im svijetlo u tami. Tome služi literatura”, kaže Mirjana.

“A stvarnost kakva jeste nam nije dovoljna i mora da se kreiraju maštaju i izmišljaju novi svjetovi ili popravljaju vlastiti. Ako se oslonimo na dvije proklete stvari koje nam je ova duboko obezbožena savremena zapadna kultura ponudila – tijelo i novac – dakle čista materija, mi ćemo neprestano biti u patnji. Robovi vlastitog osećanja nedovoljnosti. I zato treba čitati”, ističe umjetnica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lidija
Gost
Lidija

Kod nas se čitaju Umrlice a ne knjige

C vitamin
Gost
C vitamin

Kako ko, Lidija. Vjeruj mi.

Ida
Gost
Ida

“Tijelo i novac”, rijaliti kultura, lažne vrijednosti, krah porodice, starlete za uzore…
Knjiga u zapećku… Tuga…

Send this to a friend