Kultura

Mjesto čovjeka u svijetu bez istinskih vrijednosti

Izložba crnogorskog umjetnika Gorana Cetkovića pod nazivom “Glasovi tišine” biće otvorena u beogradskoj galeriji “Singidunum” večeras od 19 sati.

Na svom prvom predstavljanju u Srbiji Ćetković će izložiti 26 ulja na platnu nastalih tokom posljednjih pet godina.

“U cjelini gledano, moje slikarstvo se bavi jednim pitanjem, a to je pitanje današnjeg čovjeka i opstanka njegovog duhovnog bića u svijetu u kojem istinske vrijednosti polako nestaju. U ovom ciklusu slika dominiraju različita duhovna i psihička stanja. Glave, izolovane jedinke na slikama kao da nestaju u kosmosu iz kog se čuju usamljeni krici jednog izgubljenog svijeta, pojedini portreti su svedeni na kolorističke znakove koji takođe imaju svoje značenje”, kazao je Ćetković.

U katalogu koji prati izložbu istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković zapisala je da je “Goran Ćetković nesumnjivo jedan od najizrazitijih i najubjedljivijih ekspresionista savremenog crnogorskog slikarstva i stvaralac izuzetnog likovnog senzibiliteta, ali i humano biće koji svojim slikama skreće pažnju na usamljenog čovjeka današnjice koji je izgubio identitet i dušu u svijetu kojim vladaju načela društvenog otuđenja i etičke ravnodušnosti”.

Send this to a friend