Kultura

Mladi pisci KIC-a na Zimskoj sceni Ljetopisa

Zimska scena “Barskog ljetopisa” nastavljena je promocijom zbornika poezije i proze “Rješenje zagonetke” dvanaest autora, članova Foruma mladih pisaca KIC-a “Budo Tomović”. Barskoj publici zbornik i rad u Forumu predstavili su Barbara Delać, Marko Stanojkovski, Jelena Đurović i Nikola Ćorac, uz gitarsku pratnju Isidora Gajevića i Dženana Drekovića.

U zborniku su zastupljeni i radovi Luke Boljevića, Nataše Gudelj, Anđele Matanović, Milene Radović, Jane Radičević, Nikoline Tomović, Marije Vesković i Mirka Vukoslavovića.

Forum mladih pisaca KIC-a “Budo Tomović” nastao je prije tri godine kao lijepa ideja i pokušaj stimulisanja mladih, neafirmisanih pisaca i njihovog stvaralaštva. Talentovani mladi ljudi dobili su prostor za okupljanje i književne susrete, u okviru kojih imaju priliku da čitaju i komentarišu svoje tekstove, čuju goste-pisce, dobiju i razmijene informacije o konkursima i književnim festivalima. Na kraju svake godine najbolja ostvarenja KIC objavljuje u posebnoj publikaciji.

Poetiku objedinjenu simboličnim naslovom “Rješenje zagonetke”, karakterišu ljubavni stihovi, socijalna tematika i refleksije na položaj i ulogu savremenog čovjeka u društvu.

“Do naslova smo došli iz pjesme Nataše Gudelj, iz čijeg stiha je uzeta sintagma ‘Rješenje zagonetke’, što se ispostavilo kao dobar izbor, obzirom da je ovo treći zbornik i da smo razriješili dosta toga za ove tri godine. Na ovom smo zborniku, iako je uključeno manje autora, radili više. Zato je i kvalitetniji. Poetski smo potpuno različiti, ali mogu da kažem da nas karakterišu teme iz socijalnog i društvenog korpusa. Tu je i ljubavna poezija, kao i refleksivno propitivanje savremenog čovjeka u odnosu prema društvu”, kazala je Barbara Delać.

“Zajednički rad je najljepše što je Forum KIC ‘Budo Tomović’ donio mladim stvaraocima”, istakla je Delać.

“Forum je svima nama koji smo se tu pronašli, pokazao put afirmacije. Osim toga, naučili smo da radimo na sebi, da pomažemo jedni drugima. Na sastancima čitamo i komentarišemo svoje radove, dajemo sugestije, kritike, pratimo festivale, konkurse, tražimo načine da poezija bude aktuelna, kako da se predstavimo publici… Mislim da je naš zajednički rad najljepše što je izrodio Forum”, kazala je Delać, i dodala da su upravo festivali poput Barskog ljetopisa najvažniji put do publike i najbolja prilika za afirmaciju.

Na početku večeri prikazan je dokumentarni film “Put kroz lavirint” autorke Nataše Perunović, koji je zapravo priča o putu Foruma mladih autora KIC-a, kao platformi za njihov napredak i afirmaciju.

Sljedeći program Zimske scene ljetopisa “Četvrtkom u Dvorcu” biće izložba slika Milutina Obradovića, 18. januara u 19h.

Send this to a friend