Kultura UNICEFOVI VOLONTERI

Mladi reporteri preuzeli Ministarstvo kulture, Bogdanović obećao podršku

Djeca i mladi će ubuduće aktivnije učestvovati u kreiranju strategija koje se odnose na kulturne politike namijenjene najmlađoj publici, a Ministarstvo kulture će uvijek podržati svaku aktivnost u kulturi koja se odnosi na djecu i njihovo kreativno djelovanje. To je obećao ministar kulture Aleksandar Bogdanović u razgovoru sa UNICEF-ovim volonterima – mladim reporterima kampanje medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo”, koji su povodom proslave 30. rođendana Konvencije o pravima djeteta danas preuzeli Ministarstvo kulture.

“Aktuelni petogodišnji Program razvoja kulture ističe sljedeće godine i pred nama je period kada ćemo započeti sa kreiranjem novog petogodišnjeg strateškog dokumenta. Ovu priliku koristim da vas pozovem da nam se pridružite i aktivno učestvujete u programiranju naših obaveza u oblasti kulturnih potreba djece i mladih, jer nam je važno da čujemo vaš glas”, kazao je Bogdanović.

UNICEF podsjeća, da je istraživanje kampanje medijske pismenosti pokazalo da dvije trećine djece u Crnoj Gori nije bilo u pozorištu tokom prošle godine, 75 odsto djece nije bilo u muzeju, 85 odsto nije bilo na izložbi slika, a skoro dvije trećine nije bilo na muzičkom koncertu.

Mlada reporterka Nađa Lalović istakla je da ti podaci ukazuju na značajno obrazovno i kulturno siromaštvo djece, a samim tim i duhovno siromaštvo jedne zemlje.

I ministar je saglasan sa tom ocjenom i zamolio je mlade ljude za pomoć kako bi utvrdili razloge zbog kojeg djeca i mladi imaju takav odnos prema konzumiranju kulturnih i umjetničkih sadržaja u našoj zemlji.

“Tako bismo mogli zajedničkim snagama da pronađemo i dobro rješenje i pravi odgovor na ovakav odnos mladih prema kulturnim aktivnostima. Takođe smatram da ovom izazovu moramo pristupiti sistemski, tačnije da uključimo širu društvenu zajednicu i više različitih resora”, poručio je Bogdanović.

Mlada reporterka Jovana Popović podsjetila je ministra da u našoj zemlji ima mnogo djece koja bi rado išla na muzičke koncerte, pozorišne predstave, gledala balet ili operu, ali jednostavno nemaju tu mogućnost, jer u njihovim gradovima se tako nešto ne nudi ili se nudi rijetko, naročito na sjeveru zemlje.

Bogdanović je potom obećao da će programi svih ustanova kulture koje su u nadležnosti Ministarstva biti dostupni i vidljivi u svim crnogorskim gradovima, a ne samo na matičnoj sceni.

“Tako će Crnogorsko narodno pozorište i Kraljevsko pozorište Zetski dom svoje predstave igrati pored Podgorice i Cetinja, i na scenama u drugim gradovima južnog i sjevernog dijela Crne Gore. Isto pravilo važiće i za koncerte Muzičkog centra i izložbe Centra savremene umjetnosti”, kazao je Bogdanović.

Mladi reporteri podsjetili su i na činjenicu da se gotovo svaka kulturna aktivnost plaća, a imajući u vidu standard veliki broj roditelja ne može priuštiti da svoju djecu upiše u umjetničke škole ili centre, kako bi razvijala svoje talente, ali se i kulturno opismenila.

“Zato smatramo da je neophodno da država omogući i podrži što više besplatnih kulturnih aktivnosti za djecu i mlade širom Crne Gore”, poručio je mladi reporter Miljan Vlahović.

Ministar ipak smatra da za sticanje kulturnih navika nijesu neophodna velika novčana izdvajanja, te da je većina kulturnih programa dostupna i djeci i odraslima bez ikakave nadoknade.

“Posjete koncertima umjetničke muzike, likovnim izložbama, promocijama knjiga su besplatne, dok je za organizovane posjete pozorištima, filmskim projekcijama ili muzejima, naknada simbolična”, kazao je Bogdanović i dodao da će Ministarstvo uvijek podržati svaku aktivnost u kulturi koja se odnosi na djecu i njihovo kreativno djelovanje.

Mlada reporterka Dunja Sekulović, inače učenica Srednje baletske škole Vasa Pavić, ukazala je kako mlade balerine nemaju adekvatnu salu za vježbanje, a ni scena nije adekvatna za izvođenje profesionalnih baleta. Bogdanović je najavio da će razgovarati s ministrom prosvjete Damirom Šehovićem o rješavanju tog pitanja.

Mladi reporteri su se zahvalili Bogdanoviću što im je na jedan dan ustupio svoje mjesto u Ministarstvu kulture i podsjetili da djeca i mladi kroz umjetnost razvijaju kreativnost i uče da na originalan i ubjedljiv način izražavaju emocije i stavove.

“Zato danas kada smo preuzeli Ministarstvo kulture Crne Gore poručujemo – Kultura za svako dijete”, zaključila je mlada reporetrka Dunja Sekulović.

Na kraju razgovora Bogdanović je, inspirisan podacima iz istraživanja koji pokazuju da svako peto dijete uzrasta 9-17 godina nije pročitalo nijednu knjigu van školskih lektira u posljednjih godinu, mladim reporterima poklonio knjigu „Crnogorske dinastije“ i poručio: „Čitajmo što više, birajmo šta čitamo“.

Kampanju medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo” pokrenuli su Agencija za elektronske medije Crne Gore i UNICEF u februaru prošle godine. Godinu nakon njenog početka, svaki drugi građanin Crne Gore čuo je za tu kampanju koja ima za cilj podsticanje razvoja medijske pismenosti djece i roditelja, kao i jačanje kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori. Kampanja je nedavno dobila i Globalnu nagradu medijske pismenosti koju dodjeljuje Globalno udruženje medijske pismenosti koje vodi UNESKO u saradnji sa Alijansom civilizacija Ujedinjenih nacija i međunarodnom mrežom univerziteta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NixonApple
Gost
NixonApple

Odlican gest. Za svaku pohvalu

Serdar
Gost
Serdar

Bravo Sasa

ZAKI
Gost
ZAKI

veliki inelektualac bogdanovic koji je unistio opstinu cetinje i ostavio milionske dugove

Malvazija
Gost
Malvazija

Neka objasni veze sa DAA Montenegro, i on i prvi saradnik gradjevinski poduzimac Blazic junior…..

Send this to a friend