Kultura

Mladi talenti na KotorArtu sa gostima iz inostranstva razmijenili iskustva

Foto: Duško Miljanić

Sinoć su u koncertnoj dvorani muzičke škole „Vida Matjan“, crkvi sv. Duha, mladi KotorArt Talenti nastupili u okviru KotorArt Don Brankovih dana muzike.

Publici su se predstavili neki od najboljih instrumentalista srednje muzičke škole „Vida Matjan“ iz Kotora: Tamara Živković (flauta), Boško Tujković (harmonika), Boško Bismiljak (truba), Andrijana Jovanović (klavir). Pored učenika muzičke škole, publici se predstavila i Nela Drašković, oboistkinja, koja trenutno studira na Akademiji Umjetnosti u Novom Sadu kao i Sarah Bashore, violinistkinja iz Santa Barbare, Kalifornije. Učenici i studenti imali su priliku predstaviti se publici ali i upoznati se i razmjeniti njihova dosadašnja iskustva.

Foto: Duško Miljanić

Ovim koncertom se završila serija koncerata za mlade talente na ovogodišnjim KotorArt Don Brankovim danima muzike. Do sada su solističke resitale održali gitaristkinja Nađa Janković kao i Andrija Jovović, pijanista. Pored koncerata KotorArt talenata, Don Brankovi dani muzike ugostili su i mlade talente iz Kine za program KotorArtića, gdje smo imali priliku gledati crnogorsku premijeru mjuzikla „Bah jezdi kamilom“.

Tamara Živković, učenica trećeg razreda flaute u Srednjoj muzičkoj školi Vida Matjan (Kotor), u klasi prof. Andree Živković, učestvovala je na međunarodnim i republičkim takmičenjima, osvajajući Zlatne i Srebrne lire, kao i Specijalne nagrade. Prvi solistički koncert održala je s trinaest godina.

Foto: Duško Miljanić

Boško Tujković, učenik trećeg razreda harmonike u Srednjoj muzičkoj školi Vida Matjan (Kotor), u klasi prof. Gorana Ševaljevića, osvojio je brojne nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima među kojima su Srebrna lira na 37, Specijalna nagrada na 39, Zlatna lira na 41. Muzičkom festivalu mladih Crne Gore (2010, 2012, 2014), Specijalna nagrada na festivalu Eufonija (Novi Sad, 2015), prve nagrade na Međunarodnom festivalu harmonike Akordeon Art (Istočno Sarajevo, 2010, 2013), 16. Internacionanoj manifestaciji Dani harmonike (Smederevo, 2011, 2013), ruskom Internacionalnom umjetničkom festivalu Moresol (Tivat, 2014, 2015), druga nagrada na Zvezdanim stazama (Kragujevac, 2011).

Boško Bismiljak, trubač, učenik četvrtog razreda u ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru, u klasi prof. Sare Lakičević, učestvovao na državnim takmičenjima u Herceg Novom, Kotoru i Podgorici, kao i na međunarodnim takmičenjima u Beogradu, i osvojio pet Zlatnih lira i dvije Srebrne lire, prvu nagradu na takmičenju Petar Konjović (Beograd, 2018). osvojio je prvu nagradu. Bio je polaznik radionica klasične i džez muzike Toma Smita, Marka Đorđevića i Fransiska Perez- Ferera.

Foto: Duško Miljanić

Andrijana Jovanović, učenica četvrtog razreda klavira u Srednjoj muzičkoj školi Vida Matjan (Kotor), u klasi prof. Gracijele Ćatović, prvi solistički koncert održala je na kraju osnovne muzičke škole i tu praksu u Kotoru održava jednom godišnje do danas. Učestvovala je na Republičkom takmičenju, nastupila je u Danskoj, a s klavirskim duom na festivalu KotorArt, dijeleći pozornicu s renominarnim umjetnicima, Romanom Simovićem i Ratimirom Martinovićem.

Sara Bašore, violinistkinja, stekla je bečelor na Univerzitetu Kalifornije u Santa Barbari (UCSB) 2017. godine, gdje je nastavila školovanje na master programu. Trenutno je koncert-majstor Univerzitetskog Kamernog orkestra i Pops orkestra, kao i na mjestu prve violine u Filharmoniji Santa Maria.

Nela Drašković, studentkinja oboe, u klasi prof. Vladimira Puškaša, na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, osnovno muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi Vasa Pavić u Podgorici, gdje je maturirala obou, dok je teoretski odsjek zavšila u školi Vida Matjan u Kotoru. Osvojila je Zlatnu liru na republičkom takmičenju u Podgorici (2017) i drugu nagradu na Takmičenju drvenih duvača u Požarevcu (2016).

Send this to a friend