Kultura

Mnoštvo muzičkih stilova i gosti priznati umjetnici

Dvanaesto izdanje Guitar Art Summer Festa će pod sloganom “Gitarske integracije” biti održano od 15. do 20. avgusta u Herceg Novom, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Predsjednik Opštine Stevan Katić uvjeren je da će i ovo festivalsko izdanje prenijeti glas o Herceg Novom kao gradu umjetnosti, a direktor festivala Boško Radojković potvrdio je to očekivanje predstavivši raznovrstan i bogat program u kome posebno mjesto ima koncert popularnog Parnog valjka.

Katić je istakao da Herceg Novi predstavlja jedno od značajnijih mjesta gitarske kulture i muzike u Crnoj Gori. Tokom 11 godina postojanja, Guitar Art Summer Fest je, kako smatra on, postao prepoznatljiv dio hercegnovskog kulturnog ljeta.

“Zahvaljujući ovom festivalu mnogi muzičari su u našem gradu svirali punim srcem, a brojni su se s radošću vraćali dok se Guitar art razvijao. Raznovrsnost i kvalitet ovogodišnjeg programa, koji prevazilaze prvobitno postavljene okvire, daju mi za pravo da vjerujem da će zvuci gitare još dalje ponijeti glas o Herceg Novom kao gradu umjetnosti. Ne sumnjam da će 12. izdanje opravdati sva, mogu slobodno reći dosta visoka, očekivanja. Ovogodišnji slogan je ‘Gitarske integracije’. On u potpunosti odgovara uvjerenju organizatora i svih nas koji podržavamo festival da je, bez obzira na sve razlike po bilo kom osnovu, muzika ono što nas ujedinjuje uvijek i svuda. Trudićemo se da kao lokalna uprava, uprkos svim izazovima, prije svega finansijske prirode, i u narednim godinama podržavamo kvalitet, što ovaj festival svakako ima”, kazao je Katić.

Boško Radojković je predstavio program festivala i istakao da uz moto “Gitarske integracije” stoji i talas, i kao vizuelni znak ovogodišnje manifestacije koji simboliše muzičko bogatstvo stilova i međunarodnih umjetnika od portugalskog “Fado Iberia”, španskog flamenka “Alfonso & Miguel Linares Seksteta”, crnogorske klasike “Vox2feel” dua, srpske akustike “Vlada i Bajke”, savremene muzike “Sensartika tria” sve do hrvatskog pop rok sastava “Parni valjak”.

“U okviru Guitar art summer festa i ove godine planiran je uz master klasove program Guitar vizuel art. U saradnji sa galerijom Sju Rajder planirana je izložba fotografija “Život i djelo Agustina Bariosa”. Autor izložbe je Karlos Sansedo Senturion”, najavio je Radojković.

Send this to a friend