Kultura

I muk i krik sumornih lica

„Glasovi tišine”, naziv je izložbe slika crnogorskog umjetnika Gorana Ćetkovića, koja će biti otvorena 17. marta u beogradskoj galeriji ,,Singidunum“.

Umjetnik je za Pobjedu prokomentarisao da se ciklus slika ,,Glasovi tišine” uglavnom bavi jednom temom, a to je opstanak duhovnog bića čovjeka u okolnostima u kojim su istinske vrijednosti dovedene u pitanje.

“Moje slike su istovremeno i muk i krik sumornih lica. One govore o sukobu čovjeka sa samim sobom i svijetom u kojem postoji”, kazao je Ćetković.

Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti, u predgovoru kataloga zapisala je da je Goran Ćetković nesumnjivo jedan od najizrazitijih i najubjedljivijih ekspresionista savremenog crnogorskog slikarstva. Ona dalje navodi da je Ćetković stvaralac izuzetnog likovnog senzibiliteta, ali i humano biće koje nam svojim slikama skreće pažnju na usamljenog čovjeka današnjice koji je izgubio identitet i dušu u ovom svijetu kojim vladaju načela društvenog otuđenja i etičke ravnodušnosti.

Goran Ćetković rođen je 1975. godine u Kolašinu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, slikarstvo, u klasi profesora Nikole Gvozdenovića. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Dobitnik je godišnje nagrade galerije ,,Spinaker” na izložbi studenata završne godine, kao i nagrade za slikarstvo ULUCG-a “Milunović, Stijović, Lubarda” za prošlu godinu. Izlagao je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu i učesnik je velikog broja likovnih kolonija. Živi i radi u Baru.

Izložba u Beogradu je njegovo 22 samostalno predstavljanje. Publika će postavku moći da pogleda do 25. marta.

Send this to a friend