Kultura

Na 19. Hercegnovskoj likovnoj sceni radovi 62 autora

U Galeriji Josip Bepo Benković u četvrtak, 14. decembra je otvorena 19. Hercegnovska likovna scena, na kojoj će se predstaviti 62 autora, koji su na neki način povezani sa ovim gradom.

Kako je za Radio Jadran kazala direktorica JU Gradski Muzej i Galerija Josip Bepo Benković, Ivana Palikuća, Likovnu scenu će otvoriti kustos Galerije, Jasmina Žitnik.

“U Umjetničkom savjetu o učesnicima su odlučivali Dobrivoje Petrović, Nikola Ćurčin, Isidora Bigović, Goran Vukčević i Jasmina Žitnik. Savjet je odlučio da prihvati sve radove, kako bismo pokazali Herceg Novom i posjetiocima, šta naš grad nudi od lokalnih umjetnika, nebitno da li su afirmisani ili samo ljubitelji umjetnosti”, kazala je ona.

Luka Berberović, Vojo Stanić, Đuro Beli Prijić, Dejan Verigo, Vujica Ognjenović, Jelena Garić, Ivana Petrović, Tihomir Konjević, Dragica Kosić, Iva Kapša, Lina Paula Klisura, Batrić Kontić samo su neki od 62 autora i autorke, čiji će se radovi naći na zidovima najprestižnije novske galerije.

“Najinteresantniji radovi koji obilježavaju ovogodišnje izdanje Likovne scene djela su mladih ili onih mladih duhom. Izdvajaju se djela sitne plastike Dejana Veriga i Vladimira Drenovika, djela Tihomira Konjevića i Voja Stanića, kao i neobičan muzički instrument – „Tankdrum“ Vere i Mladena Glavića. Mirne su pozadine, ali ne bez likovne pasije, brojni pejzaži, pa tako Zorana D. Kostića i akvareli-snoviđenja Lale Palavršić, mrtva priroda Olivere Doklestić. Teško je spomenuti sve kvalitetne učesnike ove scene, među kojima su Đuro Prijić koji, i pored posvećenosti slikarstvu, stavlja pred sebe izazov skulpture. Goran Vukčević, kao i one koji, čini se, još eksperimentišu i traže sebe. Misaono interesantno djelo je rad Radmile Jelić Zvicer („ogledalo duše“), redi-mejdovi-lampe Samira Čolpe, vrlo kvalitetan rad Tinde Bulatović, Šuberićeva ironija i groteska primorskog života, pjesme-slike Đura Lubarde i Marije Stanovčić Šuković. Neka djela (Anita Šimić, Jelena Garić) su i društveno svjesna i angažovana, a u tom angažmanu ne može da izostane određeni efekat šoka: ona su likovni pozivi na otkrivanje i suočavanje sa negativnim društvenim pojavama”, zapisala je o 19. Hercegnovskoj likovnoj sceni kustoskinja Galerije, Jasmina Žitnik.

Izložena djela podrazumjevaju ispitivanje raznih likovnih medija i tehnika, od (ponovne) upotrebe odbačenog materijala, do onih klasičnih (akvarel, ulje, akrilik, pastel). Posjetilac će se naći u situaciji ogoljenosti i ranjivosti, ali i osobenog umjetničkog suda koji bira favorite i ona djela koja mu se možda manje sviđaju.

“Katalog za ovo izdanje drugačiji je nego ranijih godina, a ove je osmišljen kao katalog-plakat. Urađen je tako jer su organizatori željeli da ponude nešto inovativno i moderno”, objašnjava Palikuća. Katalog su dizajnirali Anita i Mario Simić.

19. Hercegnovska likovna scena biće otvorena do polovine januara, a nakon nje biće upriličen i Hercegnovski zimski salon.

Send this to a friend