Kultura

Na Cetinju održano autorsko veče Olge Gojnić Borilović

Autorsko veče Olge Gojnić Borilović

Na Cetinju je povodom dana državnosti 21. maja JU Narodna biblioteka i čitaonica Njegoš organizovala promociju autorke Olge Gojnić-Borilović i njene dvije zbirke priča: Ester i Fenix ex Pandora.

U prepunoj biblioteci publika je imala priliku da se upozna sa krattkim pričama i značaju krattke priče u novim kulturnim okvirima.

U samom uvodnom osvrtu na zbirke kratkih priča autorke prof. književnosti Veljko Đukanović istakao je sljedeće:

“Sve priče su posebne na svoj način, ali im je zajedničko što im je težište na refleksiji, na logičnom zaključivanju i traganju za smislom življenja, a ne na zbivanju. U njima često kao da nema granice između sna i jave, između stvarnog i imaginarnog, ali u svima postoji poziv na otpor, na bunt, poziv da se budimo, da ne preživljavamo, već da živimo. Jasno se poručuje: „Izađi iz kutije. Ne preživljavaj. Živi.“ Ili kako bi Andrić rekao: „Toliko je bilo u životu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je živjeti.“ Treba izaći iz okvira prosječnosti, probuditi se, boriti se da se ne osrednji, već da se bude individualan. Najteže je priznati i oprostiti samom sebi za nešto što nije urađeno kad je trebalo”.

Autorsko veče Olge Gojnić Borilović

Književnik i publicista, Božidar Proročić koji je bio moderator večeri je u razgovoru sa autorkom se osvrnuo na suštinu kratke priče, tokom razgovora u živoj interakciji sa publikom autorka je odgovarala na brojna pitanja vezana za njeno stvaralaštvo.

Takođe, su napravljene suptilne paralele sa njenim pozivom prosvjetnog radnika.

“Želim da moje kratke priče probude uspavanu svijest i svijet oko mene. Priče nose u sebi brojne alegorije, igru riječi, traganja za odgovorima na koji način da budemo bolji u svijetu punom predrasuda. U mojim pričama pronalazimo onaj iskonski ponekad i potisnuti dio sebe”, istakla je autorka.

U živoj interakciji sa publikom su se uključili i istaknuti književnici Borislav-Boro Cimeša i Zoran Vulević, govoreći o značaju kratke priče u savremenoj kulturi.

Send this to a friend