Kultura

Na Cetinju promovisana knjiga Milojka Pantića – Nebo se otvorilo

Knjiga Milojka Pantića “Nebo se otvorilo” promovisana je sinoć u JU Narodna biblioteka Njegoš na Cetinju. Uzrečica ,,Nebo se otvorilo” koju je čuveni sportski novinar Milojko Pantić izgovorio prilikom prenosa utakmice finala Kupa šampiona Crvena Zvezda – Bajern, devedesetih godina prošlog veka, postala je naslov knjige koju je ovaj legendarni komentator napisao o svom životu u bivšoj Jugoslaviji i svim onim državama koje su nastale posle njenog raspada.

Pantić kaže da je knjigu posvetio svom unuku i mladim generacijama.

“Knjiga sadrži sve periode moje karijere i u njoj su uglavnom priče iz čuvenog beogradskog restorana „Madera“ u kome sam često sjedio, kako sa ljudima koji su učestvovali u osnivanju Crvene zvezde, tako i sa mnogim poznatim zvezdašima iz svih sfera društvenog života, od politike do culture” rekao je Pantić.

On dodaje da je moto knjige pronašao u stihovima pjesme ”Pieta” koju je Miroslav Krleža napisao početkom prošlog vijeka.

Moto knjige samo pronašao, između ostalog, u stihovima po mom mišljenju jednog od najvećih jugoslovenskih pisaca, Miroslava Krleže pod nazivom Pieta, koji u prvi plan ističe da je sve ”laž, grozna laž”.

Pantić je kazao da ga je neprijatno iznenadilo to što su ispred Cetinjskog manastira prisutane policijske patrole, pitavši se, od koga ga brane.

“Moram reći da sam impresioniran, na negativan način, slici koju sam vidio ispred manastira u gradu u kojem je nastala Crna Gora i crnogorska crkva. Taj manastir čuva policija i iskreno, sramim se, više nego onog dana kada sam vidio Dragana Džajića da uručuje sveti dres Crvene zvezde ratnom zločincu, kapetanu Draganu”, dodao je on.

Govoreći o knjizi “Nebo se otvorilo” novinar i književnik Mihailo Radojičić kazao je da je ova knjiga prava galerija likova koji su obezvrijedili jedno vrijeme.

“Preko nje je na jednostavan, ali veoma pismen način predstavljeno jedno vrijeme i društvo u njemu. Ono što moram istaći jeste i to da nije važno da li je lik u knjizi istinit, vać da je on vjerovatan. Jer, ukoliko je istinit, tiče se jedne osobe, a ukoliko je vjerovatan onda on može biti bilo ko” istakao je Radojičić.

Send this to a friend