Kultura

Na današnji dan Crna Gora ostala bez legendarnog Nikole Mima Mitrovića

Na današnji dan 2010. Crna Gora je ostala bez legendarnog Nikole Mima Mitrovića (20. maj 1941- 25. januar 2010) crnogorskog džez trubača, flautiste i tromboniste.

Rođen 1941. u Budvi, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio na Cetinju, a zvanje hemijskog inženjera stekao na Tehnološkom fakultetu u Beogradu. Trubu je prosvirao još kao dječak, u budvanskoj Gradskoj muzici da bi kasnije nastavio da muzicira i tokom studija u Beogradu.

Svirao je trubu, flighornu, flugabon, trombon i flautu, a povremeno je i pjevao. Bio je samouk, a muzičko obrazovanje je sticao upornim radom uz savjete iskusnijih kolega u orkestrima i sastavima s kojima je svirao širom Evrope.

1982. godine na čuvenom North Sea Jazz Festivalu u Hagu, kao član seksteta ili big benda nastupao je sa legendama džeza, među kojima su Klark Teri, Erni Vilkins, Keni Dru, Toni Skot, Aladar Pege, Alvin Kvin, Sal Nistiko…

Godine 1983. predstavljao je Jugoslaviju u All-Stars Big Bandu, orkestru Evropske muzičke unije za tu godinu, na džez koncertu u Stokholmu, o čemu sa izuzetnim poštovanjem pišu tamošnji mediji.

Od 1978. do 1988. godine bio je stalni član Džez orkestra RTV Beograd, legendarnog Marković-Gut Sexteta, uz Mišu Krstića, Vojina Draškocija, odnosno Mišu Blama, i Lazara Tošića. Bio je i povremeni član orkestra Duška Gojkovića i Lale Kovačeva “Trumpets and Rhythm Unit“. u okviru koga je svirao trubu i flugabon.

Otišao je iz zemlje 1988. godine, uspješno nastavljajući karijeru u novoj sredini sa različitim velikim orkestrima (orkestar Lansmusiken i Jamtlands Lan, Big Band High Coast) i kombo sastavima.

Godine 2004. konačno je objavio (jedini) album pod svojim imenom (u kvintetu sa bubnjarom Ufeom Flinkom), „This Is The Life“ (Liphone Records). Usput, ostvario je još jedan san: osmislio je posvetu Četu Bejkeru (kolaž priče i muzike), predstavljajući ovaj program po Skandinaviji i kod nas. Kasnije je sa sastavom 3 Tool tu ideju raširio uz koncept „Tribute To Trumpet Kings“.

Snimio je dvadesetak LP i CD-ova.

Bio je stalni član orkestra Lansmusiken-Jamtlands Lan kao i Big Benda “High-Coast” u kojem djeluju džez muzičari iz nekoliko gradova srednje Švedske. S tim orkestrima i sastavima nastupao je na mnogim džez festivalima u svijetu.

Svirao je sa gotovo svim jugoslovenskim džez muzičarima i mnogim internacionalnim zvijezdama, kao što su: Terry Clark, Ernie Wilkins, Alvin Queen, Tony Scott, Kenny Drew…

Nastupao je i na međunarodnim festivalima u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Sibiu, Pragu, Stokholmu, Debrecinu, Segedinu, Sofiji, Minhenu, Moskvi, Novosibirsku, Budvi, Poriju, Burghausenu, Havani, Midelhajmu, Bariju, Ivrei…

Od prve godine osnivanja festivala Grad teatar u Budvi zalagao se da džez dobije tretman kao i ostale grane kulturnog stvaralaštva, sa vizijom organizovanja Međunarodnog džez festivala i Internacionalne ljetnje škole. U tom cilju, s prijateljima, u okviru festivala “Grad teatar”, organizovao je periodično raznovrsne džez koncerte tokom 90-ih godina.

Kao slobodan muzičar učestvovao je u izdavanju nekoliko desetina albuma, uglavnom u Švedskoj. Bio je stalni član orkestra Lansmusiken – Jamttlands Lan kao i Big Banda High Coast u kojem djeluju džez muzičari iz nekoliko gradova srednje Švedske. U posljednjoj deceniji nastupao je i sa Uffe Flink Quintetom.

Bavio se pedagoškim radom kod nas i Švedskoj.

Kao predavač, dao je doprinos u prvoj godini sprovođenja nastave džeza kao izbornog predmeta u Srednjoj muzičkoj školi “Vasa Pavić” u Podgorici školske 2006/2007 godine, u okviru novog reformisanog programa.

Poznati crnogorski džez bend „Piva Jazz“ u sastavu Šule Jovović (gitara) i Milivoje Pićurić (kontrabas) su sarađivali i svirali sa Mimom i djelili njegovu ljubav prema džezu.

Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici 2015. godine je dobila vrijedan poklon- Legat Nikole Mima Mitrovića, na čuvanje i korišćenje.

Legat je uručio Mimov brat arhitekta Slobodan Mitrović. Legat se sastoji iz sedam cjelina: Stručna literatura, Transkripcije sola, Trubačke škole i etide, Real &Fake Books, Aranžmani, Jamey Aebersold Play-Along, Knjige o džezu, koje zajedno broje preko 300 bibliotečkih jedinica.

Send this to a friend