Kultura

Na današnji dan otvoren prvi bioskop u Crnoj Gori

Na današnji dan 1911. godine na Cetinju je otvoren prvi stalni bioskop u Kraljevini Crnoj Gori, piše Arts Montenegro. 

Vlasnik bioskopa, smještenog u kraljevskom pozorištu Zetski dom, bio je Ljubomir Tamindžić sa ortacima Ristom Andrićem i Nikolom Kneževićem.

Filmske projekcije predstavljane su u Zetskom domu, a na repertoaru su bili francuski, italijanski, njemački, američki, austrijski i ruski filmovi.

Tamindžić je vršio projekcije filmova i na dvoru sve do ratne 1914. godine.

Po ugledu na Cetinje nakon završetka balkanskih ratova i Nikšić dobija svoj bioskop i to u vlasništvu Branka Šobajića. Bioskop se nalazio u prizemlju kuće u Pivarskoj ulici, gdje je Branko adaptirao jednu od prostorija za bioskopske prestave Projekciju je vršio sam Šobajić, a filmove je nabavljao od Tamindžića sa Cetinja.

Filmske predstave na Cetinju prikazivane su u dvorani Zetskog doma, gdje je u pauzama muzičku pratnju izvodio tamburaški orkestar Radničkog društva.

Cijene ulaznica su bile sedam perpera za gornje lože, pet perpera za donje, 80 para je koštalo mjesto u parteru, a u galeriji 40 para.

Prve filmske projekcije na Cetinju organizovane su 1903. godine u prizemlju kuće Petka Pajovića, u čijoj je kafani Lovćen 1908. otvoren bioskop u kojem su se povremeno prikazivale predstave.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
brko mali
Gost
brko mali

bolje je tada bilo stanje nego sad, cineplex ima monopol pa dere narod, sad je bioskop luksuz. Da povedes 2 djece film ili crtani da pogledaj i kupis im kokice i sok ode 30 eura

Send this to a friend