Kultura

Na MIT festivalu izvedena predstava Krvave svadbe u režiji Igora Vuka Torbice

Poslednje večeri takmičarskog dijela Festivala, publika je u Kraljevskom pozorištu imala priliku gledati Lorku, gledati poeziju, njegovo djelo iz ciklusa tzv. seoskih tragedija „Krvave svadbe“ (1932). Nakon svadbe ugovorenih mladenaca, Vjerenica bježi sa svojom prvom ljubavi, čiji su rođaci ranije ubili Vjerenikovog oca i brata. Upravo Vjerenikova Majka (Varja Đukić) želi osvetu i poziva svatove u hajku na ljubavnike. Sve se završava smrću oba mladića, ali i najvećom porukom ovog djela- oprostom, bez koga života nema.

Tu krv, zemlju i snažne emocije španskog pisca, u hipnotičkoj predstavi jednog od najboljih reditelja ovih prostora Igora Vuka Torbice, glumci – Varja Đukić, Milica Grujičić, Ivana Mrvaljević, Pavle Popović, Branka Stanić, Vukašin Ranđelović, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Maja Stojanović, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić iNenad Pećinar- odbranili su, očuvali, stali svim bićem iza nje. Publika je rekla hvala dugim aplauzom, mnogim pozivima da se vrati na scenu brojni ansambl, ovacijama. Upravo predstavom „Krvave svadbe“ završena je takmičarska selekcija MIT festivala, a ovo ostvarenje proglašeno je najboljim po ocjeni publike.

„Ovo je jedan od najzanimljivijih u tom smislu kompleksnijih poestkih karaktera, iz tog jednog patrijahalnog ambijenta koji prepoznajemo. Žena koja čuva kuću, dom, koja stoji iza toga što je ostala bez supruga i jednog od sinova. To je žena koja je već ogrezla u patnji, bolu i koja više ne može da razlikuje što je njena uloga u životu . Idite u pozorište i gledajte predstave, s obzirom na to da je malo situacija kada ćete imati drugih doživljaja preko medija te vrste, gdje ljudi nadirektnije doživljavaju nešto što su neke raskrsnice u životu o kojima pojedinačno misle. U pozorištu mogu zajedno da promišljaju sve“, poručila je publici glumica Varja Đukić.

Kada se predstava postavi tačno, kako je to učinio Igor Vuk Torbica, prema riječima glumaca, „Geometrijski tačno, najljepšom mogućom rukom od početka do kraja“, glumcima ostaje zadatak da je čuvaju. Pjevanje, udaranje nogama o pod, gitara, ponavljanje riječi u trenucima kada slute nesreću, dakle- zvuk koji je u ovom čitanju Krvavih svadbi najvažniji. Glumica novosadskog pozorišta Milica Grujičić kazala je da najvažnije i to da ova predstava nosi ljubav sa sobom.

„Ovo je poezija, ona je sažeta, ona je gotovo proročka stvar, najveća umjetnost. Igor je spojio muziku i poeziju, da sve to prosto teče, da teče kao voda. Instistirao je na mnogo vježbe. Mi toliko volimo ovu predstavu, želimo da je očuvamo i prenosimo ljudima. Ona raste stalno, dobija nove dimenzije. Ovom predstavom mi uspijevamo da probudimo neke fine emocije, razmišljanja kod ljudi, što inače poezija radi. Super je raditi Lorku zato što je u pitanju poezija koja kao sažeta misao mnogo toga emotivnog može da donese i da prebaci“, kazala je glumica Milica Grujičić.

„Za mene je rad na ovoj predstavi značajan, za mene je ovo bilo pitanje- Biti ili ne biti glumac. Poezija je ranije za mene bila daleko, borio sam se sa tim, Igor mi je pružio podršku, nadam se da sam pobijedio svoju unutrašnju bitku. Ovo iskustvo za mene je dragocjeno, sazreo sam glumac i kao čovjek u ovom procesu“, kazao je o radu na predstavi crnogorski glumac Pavle Popović.

Predstava „Krvave svadbe“ koprodukcija je Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad i JU „Grad teatar“, Budva. Upravo ovaj model rada omogućava najveće domete u teatru, smatraju glumci.

„Mi ne možemo živjeti ako nam granice nešto znače. Pozorište jeste univerzalan jezik, mi u predstavi govorimo ekavski i ijekavski. Jezik je jezik, govor je govor. Koprodukcije jesu situacije gdje smo u prilici da uključimo najbolje moguće modele kreiranja predstava“, kazala je o radu na koprukciji glumica Varja Đukić.

Scenograf u predstavi je Branko Hojnik, kostimograf Jelisaveta Tatić Čuturilo, kompozitor Vladimir Pejković, scenski govor potpisuje dr Dejan Sredojević, a dizajn svjetla Milica Stojšić.

ZAVRŠNICA MIT FESTIVALA

MIT festival biće završen večeras izvođenjem koncerta violiniste Stefana Milenkovića i Crnogorskog simfonijskog orkestra. Prije koncerta Radmila Vojvodić, predsjednica Žirija MIT festivala, saopštiće publici koje ostvarenje dobija „ Balkansku caricu“, Nagradu za najbolju predstavu i pročitati Obrazloženje. Glumica Jelena Laban saopštiće rang listu predstava koje su bile najbolje po mišljenju publike.

Send this to a friend