Kultura

Na MIT festivalu odigrana predstava “Otelo” iz Makedonije

Sinoć je na sceni MIT festivala u Kraljevskom pozorištu Zetski dom publika imala priliku vidjeti predstavu “Otelo”, prema djelu Viljema Šekspira, u produkciji Naroden teatra Bitola, koju je režirao Diego de Brea.

Diego De Brea je jedan od najznačajnijih režisera u Sloveneji. Njegovo „Otelo“ pomoću ekspresivne igre glumaca kojima reditelj daje maksimalan prostor, bez mnogo scenografije, ali sa mnogo upečatljivih muzičko-vizuelnih efekta, na savremen način prikazuje ovu tragediju.

“Ova predstava živi već svoju treću godinu na našem repertoaru. Diego de Brea je nevjerovatan pozorišni majstor. Kada smo ušli u proces, radili smo dosta na mininimalističkoj, filmskoj glumi. Vidjeli ste, dosta je malo ostalo od klasičnog Šekspira u ovoj predstavi, koja traje oko sat, naspram teksta koji bi trajao dva ili tri sata. Naučili smo puno, sami smo na sceni bez mnogo scenografije, uspjeli smo da izvučemo maksimum iz te naše prve saradnje sa Diegom de Breom. Kada smo shvatili da nemamo scenografiju, najviše nas je zanimalo šta će se desiti sa svijetlom koje je reditelj ukomponovao u zadnjih nekoliko dana. Zadovoljni smo večerašnjom izvedbom, ovo je divno pozorište, dosta igramo u Crnoj Gori“, kazao je glumac Ivan Jerčić.

Predstava “Otelo” je potpuno nova i inteligentno konstituisana priča koja govori o najnižim, ali snažnim osjećanjima koja obuzimaju čovjeka željnog moći. Želja za posjedovanjem, dominacijom i vladanjem nad svima, pa čak i nad voljenima, prerasta u paranoju i ljubomoru koje rezultiraju tragedijom. To su banalni, ali univerzalni, elementi ljudskog života koji vječito otvaraju Pandorinu kutiju iz koje uvijek izlazi zlo. Govoreći iz današnjice – riječ je o volji za moć i borbi za vlast. Na kraju, ti junaci su žrtve kako vlastitog sadizma tako i svoje ambicije da posjeduju sve i svakoga.

“Velika je čast da budem dio ovog međunarodnog festivala. Zadovoljna sam što naša predstava živi i van granica Makedonije. Saradnja sa Diegom de Breom za mene je bila veliko iskustvo, za moje glumačko sazrijevanje. Lik Dezdemone je najčistiji i najnaivniji Šekspirov lik, ona je žrtva, i nije je bilo lako odigrati“, kazala je glumica Katerina Anevska.

Kostim za ovu predstavu uradio je Blagoj Micevski, svijetlo Diego de Brea. Ansambl čine: Marjan Gorgievski – Jago
Borce Gakovski – Otelo, Katerina Anevska – Dezdemona, Ivan Jerčić – Kasio, Nikola Projcevski – Rodrigo, Valentina Gamosli – Emilija, Petar Gorko – Lodoviko, Petar Gorko – Barabancio, Ilina Corevska – Bjanka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Livada
Gost
Livada

Kada cete srediti dvoriste Zetskog? Znate kako se kaze: ” Kako spolja tako i unutra” . Pa, kada se krene od banalnih stvari, mozda dodju na red i kvalitetnije predstave.

Makarije
Gost
Makarije

Je li MIT festival makedonskog pozorista? Koja je ovo po redu sto odgledasmo? Pri tome ovo je losije puno od “Leta iznad kukavicijeg gnijezda” koju je takodje rezirao De Brea. No nema veze, ko jos misli o kvalitetu. Ovi sto vode Zetski dom sigurno NE. Mozda cemo dogodine imati MIT festival hrvatskog pozorista. Zavisi na koju ce stranu umjetnicka direktorica… Više »

Send this to a friend