Kultura

Nagrada „Laura Šenon“ Marku Tompsonu za biografiju Danila Kiša

Ova nagrada, koja se u anglofonom svijetu smatra orijentirom u svijetu humanističkih istraživanja i izdavaštva, dodjeljuje se „najboljoj knjizi iz oblasti evropskih studija koja se ne bavi samo jednom zemljom, državom ili narodom, i  koja podstiče da se o Evropi razmišlja drugačije, kao o cjelini“. 

U izbor za nagradu ulaze djela humanističkih nauka, istorije i društvenih nauka, a žiri sastavljen od profesora uglednih američkih univerziteta ove godine je izdvojio je knjigu Marka Tompsona iz užeg izbora od tri naslova.

Predsjednik žirija i direktor Instituta Nanovic, A. Džejms Mekadams, pohvalio je „Izvod iz knjige rođenih“ kao izuzetno maštovitu knjigu koja pokazuje kako biografija može postati okno za pogled i razumijevanje velikih istorijskih kriza. 

„Izvod iz knjige rođenih Marka Tompsona rječita je biografija velikog jugoslovenskog pisca koji nije dovoljno poznat u anglofonom svijetu. Upečatljiv, ekscentričan, povremeno kontraverzan, Danilo Kiš (1935-1989) je pripadao mnogim kulturama i tradicijama. Najpoznatiji je po svojoj moći poigravanja književnom formom. Tompson prati njegovu karijeru imajući neprestano u vidu Kišov književni značaj. Ono što u ovoj biografiji zadivljuje je kako se književni značaj povezuje s istorijskim preokretima u srednjoj Evropi“,stoji u obrazloženju žirija.

Mark Tompson, lektor na predmetu Moderna istorija, na univerzitetu Ist Anglija u Velikoj Britaniji, u avgustu 2014. bio je gost Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ koja je organizovala predstavljanje Kišove biografije i veče sjećanja na velikog pisca.

 

Send this to a friend