Kultura

Nagrada “Milčik” za likovnjake

Institut za savremenu umjetnost (ISU) osnovao je nagradu “Milčik” za vizuelne umjetnike/ce u Crnoj Gori, koja je dio međunarodne mreže YVAA (Young Visual Artist Award), a podrazumijeva dvomjesečni rezidencijalni boravak u Residency Unlimited u Njujorku i samostalnu izložbu po povratku u Crnu Goru.

Nagrada “Milčik” nosi ime po poznatom radu istaknutog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića, a osnovana je u saradnji sa Residency Unlimited i Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, koji su partneri i ostalim članovima mreže YVAA.

Cilj nagrade “Milčik” je pružanje podrške vizuelnim umjetnicima i olakšavanje njihovog kreativnog puta kroz otvaranje prema međunarodnoj sceni. Nagradni projekat je osmišljen da omogući prepoznavanje potencijala i povezivanje savremenih umjetničkih praksi, da ojača komunikaciju sa različitim modelima funkcionisanja umjetničkog svijeta, te da podstakne otvorenu i konstruktivnu razmjenu između zemalja koje su već u programu YVAA, saopštio je ISU.

Javni poziv za učešće biće objavljen 1. septembra, a finalisti će biti poznati početkom novembra, dok je izložba finalista i proglašenje pobjednika predviđeno za decembar u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.

YVAA je internacionalni program nagrade za mlade vizuelne umjetnike zemalja iz centralne i jugoistočne Evrope. Mreža YVAA danas ima 11 članica: Češka, Slovačka, Hrvatska, Kosovo, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija, Bugarska i Crna Gora.

Od 2015. godine domaćin rezidencijalnog programa je Residency Unlimited. Od 2016. godine u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji, a od 2017. godine i u Crnoj Gori, nagrada se dodjeljuje bijenalno, a rezidencijalni program u Njujorku traje dva mjeseca. Organizatori pokrivaju cjelokupne troškove puta, smještaja i boravka u Njujorku.

Send this to a friend