Kultura POBJEDNICI KONKURSA

Nagrađene drame na konkursu Priče sa balkona, priče sa Balkana

Završen je Prvi međunarodni konkurs ,,Priče sa balkona, priče sa Balkana”, za najbolje kratke dramske tekstove, koji je raspisala Alternativna teatarska aktivna kompanija – ATAK u saradnji sa Evropskom kulturnom fondacijom (European Cultural Foundation), a posredstvom „Culture of Solidarity“ fonda.

Na konkurs je pristiglo 89 drama autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Austrije i Crne Gore.

Konkurs je trajao od 20. jula do 20. septembra 2020. godine, a bio je otvoren za sve dramske autore sa prostora Balkana i Evrope koji pišu na crnogorskom, srpskom, hrvatskom i bosanskom jeziku i u svim žanrovima.

Najboljih 10 kratkih drama sistemom bodovanja izabrao je žiri u sastavu: Stevan Koprivica (Crna Gora), Dino Mustafić (Bosna i Hercegovina), Filip Grinvald (Srbija) i Matko Botić (Hrvatska).

Najviše bodova na Prvom međunarodnom konkursu „Priče sa balkona, priče sa Balkana“ dobili su sljedeći tekstovi:

  1. Mrtve ne treba micati – Monika Herceg (Hrvatska)
  2. Kad stane glazba – Vid Adam Hribar (Hrvatska)
  3. Svi psi idu u raj – Sara Radojković (Srbija)
  4. Koje nacionalosti je istina – Divna Stojanov (Srbija)
  5. Estetika obmane – Almir Alić (Bosna i Hercegovina)
  6. Retro serija – Vladan Kuzmanović (Srbija)
  7. Pogled sa mog balkona – Danilo Brakočević (Srbija)
  8. Čežnja – Stamen Milovanović (Srbija)
  9. Granica – Zoran Rakočević (Crna Gora)
  10. Najgori jebeni dan u čitavom jebenom životu – Mirza Skenderagić (Bosna i Hercegovina)

Nagrada za svaku od 10 najboljih drama je 500,00 eura, po autoru.

Najbolje drame će biti objavljene u posebnoj zbirci-zborniku, te biti izvedene kao posebno pozorišno djelo. U zborniku će se naći i ostale drame koje su bile bodovane od strane žirija, po dopuštenju autora. Kratke predstave će izvoditi glumci iz različitih zemalja Balkana, a za potrebe digitalnih platformi, biće snimljene kao videozapisi i distribuirani putem web stranice, facebooka, instagrama, youtube kanala itd.

Kratke drame, su prema konkursnom pozivu trebale da odražavaju stav balkanskih pisaca o temama: Balkanska vizija Evrope, povezanost i solidarnost u trenutnim okolnostima u doba pandemije, pogled na politički, socijalni, obrazovni i nacionalni smisao, subkulturu, ideološko nasljeđe balkanskih zemalja, balkanski pogled na Evropu, na probleme s kojima se mnoge zemlje susreću u procesu pridruživanja EU, antifašističko nasljeđe, život između Istoka i Zapada…

Projekat „Priče sa balkona, priče sa Balkana“ je jedinstvena platforma za razvoj dramskog pisanja i međunarodnu saradnju koji podrazumijeva konkurs za kratke dramske forme, tribine i proizvodnju pozorišnog djela, namijenjen dramskim autorima i svim djelatnicima u pozorišnoj umjetnosti u Crnoj Gori i regionu.

ATAK-ov projekat Priče sa balkona, priče sa Balkana podržan je od strane Evropskog kulturnog fondacije „Culture of Solidarity Fund“, među 29 projekata, od pristiglih 2500 iz svih evropskih zemalja.

Send this to a friend