Kultura

Najbolji dokumentarni film Kanskog festivala zatvara Ubrzaj 2019

Jubilarno X izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ završava se danas projekcijama u Podgorici i Kotoru.

Uvod u posljednji dan Festivala UBRZAJ u Podgorici, u Crnogorskom narodnom pozorištu, je dodatna projekcija filma Dnevnik Diane Budisavljević u 15:00, a zbog ogromnog interesovanja publike.

Od 17:00 slijedi film Alis i gradonačelnik, francuskog reditelja Nicolasa Parisera. Ovaj suptilno satirični film nagrađen je najprestižnijim priznanjem u sekciji 15 dana autora u Kanu – Europa Cinemas Label! Gradonačelnik Liona, Pol Terano, pati od egzistencijalne krize. Nakon 30 godina u politici, osjeća se potpuno prazno i lišen ideja. Kako bi to prevazišao, Pol angažuje mladu i pametnu filozofkinju, Alis Ajman, za neobičan posao predlaganja ideja gradskoj skupštini. Kroz njihov odnos reditelj na duhovit i dirljiv način preispituje savremeni život, kroz filter dvije generacije. Dijalog dvije dijametralno suprotne ličnosti koje preispituju sve ono u šta su do tada vjerovale.

Festival UBRZAJ 2019 u Podgorici zvanično zatvara maestralno ostvaranje višestruko nagrađivanog Patricia Guzmana Kordiljeri snova u 20:00, najbolji dokumentarni film ovogodišnjeg Kanskog festivala. Patricio Guzman napustio je Čile prije više od 40 godina, ali nikad nije prestao razmišljati o toj zemlji i kulturi. „U Čileu, tamo gdje Sunce izlazi, ono je moralo da dosegne brda, zidove i vrhove prije nego što je obasjalo posljednju stijenu Kordiljera. U mojoj zemlji, Kordiljeri su svuda. Međutim, za Čileance, to je nepoznata teritorija. Nakon što sam bio na sjeveru zbog ‘Nostalgije za svjetlošću’ i jugu zbog ‘Dugmeta od sedefa’, osjećam se spremnim da snimim ovu beskrajnu kičmu Čilea ne bih li istražio njene tajne, moćne istine iz davne i savremene istorije Čilea“ zapisao je on.

Paralelno, završava se i šesto izdanje Festivala UBRZAJ u Kotoru gdje će publika danas biti u prilici da, u kino Boka, vidi filmove Upoznati Gorbačova u 18:00, Noćna sesija u 19:40 i Koja je ovo država! od 20:00.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Festival UBRZAJ 2019 se organizuje uz podršku Ministarstva kulture, njemačkog Foruma ZfD, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, praćenu medijskom podrškom RTCG, Vijesti, Radio Berana, Radio Kotora i portala CdM, a u partnerstvu sa Crnogorskim narodnim pozorištem, opštinama Kotor i Berane, BELDOCS-om, Sarajevo Film Festivalom, Crnogorskom kinotekom, gimnazijama „Panto Mališić“ i „Kotor“, Centrom za kulturu Berane i Međunarodnom mrežom festivala ljudskih prava. Društvenu odgovornost su svojom podrškom Festivalu UBRZAJ 2019 iskazali i Pošta Crne Gore, kompanije CentreVille, Metropolis, Studio Mouse, PG Taxi i Compania DeVinos Montenegro.

Send this to a friend