Kultura

Najljepše stvari Fride Kalo kriju priču o njenoj tragediji

Na Fridinim autoportretima bol je uvijek prisutna, ali njena odjeća tu bol iz svijeta umjetnosti iznosi u realnost, praktičan život. Zato je valjda toliko buke podignuto oko kolekcije njenih stvari, koje su po zahtjevu njenog muža Diega Rivere dugo skrivane od javnosti.

Frida Kalo je u umjetnosti i modi pronalazila emocionalnu snagu da prevlada svoje fizičke slabosti s kojima je bila suočena tokom cijelog života.

Naime, za nepućene, sa samo 18 godina je imala saobraćajnu nesreću, koja ju je zakovala za krevet na dvije godine. Nikad se nije potpuno oporavila i do kraja života je morala da se oslanja na medicinska pomagala.

Međutim, ona ih je transformisala u nosiva umjetnička djela – od gipsa koji je nosila preko cijelog tijela do proteze na nozi koju su joj amputirali 1953. godine.

Nakon njene smrti, Rivera je zapečatio sve stvari u svom domu u Meksiku. Želio je da ostanu skrivene još 15. godina nakon njegove smrti, a stvari su ostale daleko od očiju javnosti punih 50 godina, sve dok Muzej Frida Kalo 2004. godine nije odlučio da uradi katalogizaciju.

Japanska fotografkinja Ishiuchi Miyako imala je čast da dokumentuje ormar Fride Kalo – koristeći 35 mm fotoaparat i prirodno svijetlo fotografirsala je više od 300 nikad viđenih predmeta, sada sabranih i u njenoj knjizi.

I svaki izaziva pomiješan osećaj jeze i fasciniranosti sličan onom koji imate dok gledate Fridine slike.

https://www.instagram.com/p/BJPjUI7DVtD/

Send this to a friend