Kultura

Najveći izazov sviranja na flauti je izboriti se sa samim sobom

Trio flauta Miodrag Azanjac zaokružio je svojim nastupom, 24. maja u Dvorcu kralja Nikole, muzički program zimske scene Barskog ljetopisa.

Tom prilikom je publika uživala u bogatom repertoaru Vivaldijevih, Bahovih, Hajdnovih kompozicija koje su interpretirali članovi sastava Karolj Maročik, Aleksandar Ružičić i Suzana Maročik.

Trio flauta „Miodrag Azanjac“ je osnovan 2009. godine. Od tada, ne ustupaju od svoje ustanovljene repertoarske politike, koja podrazumijeva uglavnom obrade kompozicija koje nisu originalno pisane za flautu.

“Ovo je vrlo specifičan ansambl koji zapravo i ne postoji, kao što ne postoji ni repertoar za njega. Zapravo se radi o aranžmanima, što barokne muzike što muzike klasicizma. Tako da je ovo zaista jedinstvena prilika da se zapravo neka vrsta ovakvog aranžmana čuje, ne samo ovdje nego svugdje. Tako da prilagođavamo literaturu našem ansamblu”, kazao je Aleksandar Ružičić nakon nastupa.

Sastav nosi naziv „Miodrag Azanjac“ u čast flautisti, umjetniku i pedagogu koji je ostavio izuzetan uticaj na flautsku umjetnost širom bivše Jugoslavije. Ipak, ne stiče se utisak da je naša publika često u prilici da sluša repertoar za flautu. Zato nas je zanimalo kakva je pozicija ovog instrumenta na našim prostaorima i da li je u dovoljnoj mjeri afirmisan.

“S obzirom na nove generacije koje se pojavljuju mislim da jeste. Mi se svakako trudimo da po pozivu uvijek dođemo i odsviramo koncert kako bismo doprinijeli toj afirmaciji”, istakao je optimistično Ružičić dodajući da je, kada je riječ o izazovima koje nosi sviranje na flauti, najveći je izboriti se sa samim sobom i (samo)kritičnošću koja uvijek mora da postoji.

Nakon ovog, u Dvorcu, u okviru zimske scene Ljetopisa, biće organizovana književna promocija knjige „Glas Doklee“, Miraša Martinovića; koja je zakazana za 31.05. u 20h.

Send this to a friend