Kultura

Narodni muzej obilježio Dane evropske baštine

Narodni muzej obilježio Dane evropske baštine

Realizacijom programa “We need to talk” Narodni muzej Crne Gore se priključio obilježavanju Dana evropske baštine, koji se obilježavaju u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, a bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti.

U Vladinom domu na Cetinju, juče je organizovana panel diskusija na temu održivog razvoja i klimatskih promjena. O klimatskim promjenama, očuvanju kulturnog nasljeđa i očuvanju biodiverziteta govorili su meteorološkinja Mirjana Ivanov, načelnica Odsjeka za primijenjenu meteorologiju i klimatske promjene, arheolog Predrag Malbaša, pomoćnik direktora NMCG i dr Gordana Kasom, samostalna savjetnica i istraživač u mikologiji u Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine.

Narodni muzej obilježio Dane evropske baštine

Događaju su prisustvovali učenici osnovnih i srednjih škola sa Cetinja, a cilj je da se kroz razgovor zajednica, a posebno mladi, ohrabre i osnaže da budu dio ovakvih projekata.

Nakon panel diskusije, na Trgu narodne revolucije, u blizini Vladinog doma, učenici su zajedno sa predstavnicima Narodnog muzeja posadili četiri sadnice likvidambar drveća.

Narodni muzej obilježio Dane evropske baštine

Dani evropske baštine dio su manifestacije Savjeta Evrope i Evropske komisije, kojom se kroz brojne i raznovrsne programe, besplatne za posjetioce, populariše nasljeđe koje je dio baštine evropskih naroda.

Tema ovogodišnje manifestacije je “Održiva baština”, a cilj projekta je, ne samo da se zaštiti kulturno nasljeđe u kontekstu klimatskih promjena, već da se koristi kao resurs za stvaranje boljeg i bezbrižnijeg društva, kao i da se utiče na zajednicu da ohrabri pravo svakoga pojednica na kulturno nasljeđe po sopstvnom izboru.

Send this to a friend