Kultura

Naš Cetinjanin je svjetski karikaturista: Inspiracija mi je Leso Ivanović

Umjetnik sa Cetinja Luka Lagator i ove je godine svrstan među 20 top karikaturista na svijetu, a vrijedni slikar se ne zaustavlja na tome-planira da obilježi čak 55 godina bivstovanja na crnogorskoj umjetničkoj sceni.

<<<Luka Lagator među top 20 karikaturista u svijetu>>>

Ovaj umjetnik internacionalnog renomea planira da se nakon pet decenija sretne sa svojim gradom u jednoj velikoj i dugo očekivanoj priči.

Naime, Lagator duže od dvije godine radi na slikama koje će predstavljati omaž Cetinju, a na izložbi će biti predstavljeno 50 slika rađenih u tehnici akril na platnu.

“Za tu izložbu uradiću nekoliko galerijskih formata od tri i po metra sa metar i po. U mom ateljeu tako velike slike i ne mogu da vidim, pa ih stvaram ljeti i iznosim napolje kako bih sa udaljenosti od recimo, 15 metara posmatrao što treba promijeniti”, priča Lagator za Radio Cetinje.

Za njega je Cetinje grad slikara, a inspiraciju je uvijek nalazio u pjesmama Aleksandra Lesa Ivanovića. 

Ivanović

“Po nekima moje slike imaju nazive: „Kari Šabanovi“ i „Jutro jugova“. Cetinje je za mene uvijek bio grad osobenog i neuništivog duha. Koliko je meni poznato još niko nije uradio Omaž Cetinju”, navodi Lagator.

Prisjetio se i svojih početaka u kući Gordića kako smo je zvali, gdje se nekada na Cetinju nalazio bioskop.

“Tu je bio smješten izložbeni prostor u kojem sam izložio prvu sliku i tako zakoročio u život umjetnosti. Imao sam 20 godina. Devedestih godina sticajem okolnosti počeo sam raditi karikaturu. Nikada se nisam kajao zbog mog opredjeljenja, jer na kraju sam uvjeren da sam ja na dobitku. Vjerujem da u drugom zanimanju ne bih postigao ovakav uspjeh”, zaključuje Lagator.

Podsjetimo, Lagator do sada je osvojio ukupno 112 nagrada i priznanja za karikaturu, od kojih 95 u internacionalnoj konkurenciji.

Među njima su četiri Grand Prix nagrade i 14 prvih nagrada. Imao je 24 samostalne izložbe karikature u zemlji i inostranstvu.

Send this to a friend