Kultura

Naša izdanja pred publikom prestižnog sajma u Pekingu

Ilustracija

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja i ove godine prisutan je na prestižnom Sajmu u Pekingu, koji je počeo juče i trajaće do 27. avgusta. Najveći azijski sajam knjiga, a treći po veličini u svijetu, nakon Sajma u Frankfurtu i “Book Expo”-a iz Amerike, ove godine održava se po 24. put, a okupio je oko dvije i po hiljade izdavača iz 89 zemalja.

Predstavnici našeg sajma prošle godine potpisali su Protokol o saradnji sa sajmom iz Pekinga. U skladu sa potpisanim sporazumom Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja će svake godine obezbjeđivati poseban sajamski prostor na kojem će se crnogorskoj publici predstavljati Međunarodni sajam knjiga u Pekingu, preko izdanja kineskih autora. Na isti način, prema Protokolu, Međunarodni sajam knjiga u Pekingu svake godine će obezbjeđivati sajamski prostor za predstavnike Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

Štand u Pekingu je prilika za predstavljanje najaktuelnijih naslova crnogorskih izdavača, kao i značajan medijum prisustva crnogorskog izdavaštva i kulture u Kini. Protokol tako predviđa uspostavljanje tradicionalnih i čvrstih veza između crnogorskog i kineskog sajma. Ovaj protokol se dotiče i pitanja uzajamnog prevođenja, objavljivanja i distribucije kineskih izdanja u Crnoj Gori, kao i crnogorskih izdanja u Kini. Predviđeno je da će o pitanjima uzajamnog prevođenja i objavljivanja kineskih, odnosno crnogorskih naslova brinuti oba sajma, dok će o distribuciji knjiga brinuti crnogorsko i kinesko udruženje izdavača i knjižara.

Send this to a friend