Kultura

Nestala četiri pečata guvernadura Radonjića

Aleksandar Berkuljan

Četiri istorijska pečata guvernadura Radonjića nestala su iz fonda Narodnog muzeja, navodi se u aneksu krivične prijave koju je muzejski tehničar Aleksandar Berkuljanjuče dostavio Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju.

Trag o njihovom postojanju i čuvanju Berkuljan je našao tokom pregleda administrativne građe Arhivsko-bibliotečkog odjeljenja Narodnog muzeja. Pronašao je spisak predmeta koji su poklonjeni Državnom muzeju 1962. godine, piše Pobjeda.

“Tu su, uz ostalo, upisana i četiri jedinstvena pečata guvernadura Radonjića, koji su predstavljali jedan od najznačajnijih dokaza njihove državničke uloge u crnogorskoj istoriji. O ovome sam juče upoznao direktorku Anastaziju Miranović i, sticajem okolnosti, u direktnom kontaktu i članove muzejskog Savjeta, a prije toga i predsjednicu Komisije za reviziju muzejske dokumentacije, gospođu Tatjanu Jović, koja je istovremeno direktorka Muzeja kralja Nikole, u čijem fondu bi trebalo da se nalaze sporni predmeti”, navodi se u aneksu prijave Berkuljana.

Jović je, prema riječima Berkuljana, sa članovima Komisije za reviziju Muzeja kralja Nikole provjerila zbirku pečata, koja je navodno već bila pregledana bez konstatovanih manjkova.

“Jović me usmeno obavijestila da tih pečata nema, kao ni još jednog, a da za ranije prijavljeni “pečat dvorske kancelarije” još ne mogu da kažu. Takođe mi je rečeno da će izvještaj podnijeti “poslije Nove godine”. Smatrajući odlaganje prijavljivanja ili neprijavljivanje ovakvih stvari neprihvatljivim, pogotovo što bi bez moje intervencije promakli i ne bi bili komisijski konstatovani, ponovo se obraćam Tužilaštvu kao nadležnom organu da sprovede zakonske radnje i ovaj slučaj propisno tretira, kad god da je nastao, pošto njegove posljedice stupaju na snagu upravo sada kada su i konstatovane, a ne u vrijeme kada su pečati nestali”, navodi se u prijavi Berkuljana.

On je od Tužilaštva tražio da ga obavijeste ukoliko smatraju da je prijava bez osnova, ili da se radi o neprovjerenoj ili proizvoljnoj tvrdnji.

“Tražim da me o tome odmah obavijestite, kao i Ministarstvo kulture, upravu Muzeja i sve nadležne. Jedna od posljedica je i ta da ja, kao član Fondacije “Guvernaduri Radonjići” imam moralnu obavezu da o svemu obavijestim članove ove organizacije, pa i njenog predsjednika Aleksandra Čilikova, kako bi oni sa svoje strane preduzeli ono što smatraju za shodno. Što se tiče obavještavanja uprave Narodnog muzeja, tražiću od Komisije za reviziju fonda Muzeja kralja Nikole da ona to uradi, jer je interna “komunikacija” inače opterećena raznim formalizmima na štetu suštine”, piše u aneksu prijave.

Berkuljan je podsjetio da je u pitanju muzejski materjal koji nije prošao inventarizaciju.

“To je slučaj i sa Njegoševim satom, pa ga i nema u tzv. primarnoj dokumentaciji”, ističe se u aneksu prijave.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

Što se tebe tiče Berkuljan,svaka čast.Međutim nemoj se mnogo sjekirat,sve će to da popišu Aleksandar Bogdanović i Anastazija Miranović,kao što vidiš iu Saša Ćilikov je u to siguran,pa je podnio ostavku.Znaš ti dobro Berkuljan da je Saša čestiti crnogorac .

Čitalac
Gost
Čitalac

Potrebno je bilo još odavno sprovesti digitalizaciju kulurnih dobara. Međutim tehnologije se ne koriste svrsishodno.

gojko sisa
Gost
gojko sisa

Djaga vjerovatno ništa o tome ne zna.

gojko sisa
Gost
gojko sisa

Đaga ništa o to

Esme
Gost
Esme

Uh..velike stete..za taj veliki grad..nenadoknadiv gubitak pecat nekog nebitnog lika za svjetsku istoriju hahah

koki
Gost
koki

cus nestali pecati…odje su nestali hoteli, fabrike,limenke,normalni zivoti,dobrota,ljudskost…..

Nemanja
Gost
Nemanja

Dolina Šanera !!!…. Heheheheheehehehee…

DUKLJA
Gost
DUKLJA

Vala je u pitanju.

Radosav72
Gost
Radosav72

Koliko je samo istorijski vaznih stvari nestalo i falsifikovano poslije srpske okupacije 1918, cak je neko vrijeme i dvor kralja Nikole sluzio kao javni wc. A ll svjetski rat i poslije njega je posebna prica… Tadasnji funkcioneri su poklanjali svojim gostima ( vecinom strancima) eksponate iz muzeja, a naravno na popisima se uknjizavalo kao da je sve jos tu. Tako… Više »

Esme
Gost
Esme

Pa ko je to dozvolio junaci sa cetinja?to ste isti vi bili,samo ste druge kape nosili

Radosav72
Gost
Radosav72

Esme, mnogo si “ogranicen” da bi se moglo pricat s tobom.

By the way
Gost
By the way

Vrati se malo unazad pa opiši stanje od, recimo 1996 naovamo. Jel šta nestalo u tom periodu?

takoSEtoRADI
Gost
takoSEtoRADI

Nije guvernadura, nego gubernadura. Guvernaduri su bili Vukotići

Che
Gost
Che

Nauci ti ” tako se to radi genija koji govori nekoliko jezika,istorijski,pravno ,muzicki,knjizevno da ne nabrajam,i slika,i svira nekoliko instrumenata,digitalizovao je taj termin ne poznajem ali mislim muzeje.Na ovim prostorima malo je ljudi toliko obrazovanog i znajuceg .Vrijedan i kreativan,istrajan,posten.

LSCG
Gost
LSCG

Cuo sam da ce dva biti vracena 😂😂😂

Timotijev brat
Gost
Timotijev brat

A druga dva lopovi imaju pravo da zadrze zbog dusevnih bolova i ukaljanog obraza. Ako ipak odluce da vrate sva 4 onda ce biti savjetnici one sto krade pomade

Cetinje
Gost
Cetinje

oko koliko LSCG,da ih “cekamo”ispred muzeja.

lois
Gost
lois

preslatko

Bari
Gost
Bari

Opet? Samo četiri istorijska pečata? A što je to, ima se može se. Sad kreću novogodišnja sniženja pa navali narode 🙂

Kikiriki
Gost
Kikiriki

Đe gođ su bile oznake sa 4S vise ih nema. Nece niko biti zestoko kaznjen zbog svih ovih kradja iz muzeja.

Njonjo
Gost
Njonjo

Najveći veljesrbin je bio kralj Nikola. Je li njegovo “Onam onamo”, kukanje da bi sve dao da bude uz skute srpskog kralja radi Srpstva, Jeste li mu čitali one proglase đe mladost crnogorsku šalje u pogibiju radi Srpstva… Više je Srba među Crnogorcima nego Srba među Srbima.

SASA
Gost
SASA

Da nema ko sliku ili dokument pečatiran tim pečatom?

Brko
Gost
Brko

Zašto se ne oglasi Direktorat za kulturnu baštinu. Dovoljno je da kazu Podnosimo ostavke.
Mangupi su to. Samo podmecu neke komisije da Beruljan gubi vrijeme sa njima.
Bogdanovicu, Blažiću reagujte.

Cetinje
Gost
Cetinje

Brko nema ostavki,nego svi na saslusanje pa po potrebi u istrazni u ZIKS,najlakse je podnijeti ostavku,i bilo pa proslo.Nece moci,svi na odgovornost,ko je kriv zna se sto slijedi,a ko nije u redu je.

Avro
Gost
Avro

Nikad više četiri pečata!

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Eviva! Eviva! Nikad više 4 pečata!

Nada
Gost
Nada

Kao ne zna se djeca je materijal iz muzeja.Ma dajte molim vas?Pritisnite malo bivše ministre kulture pa će te odmah doznat kome su sve prodali istoriju Crne Gore.Sram bilo i državu i vlast

Zoro
Gost
Zoro

Berkuljane care ne daj im da disu!

Marko
Gost
Marko

Da li je ostalo ista u depou?
Brinem se za miševe i bube i njima su praznici!

Pipi
Gost
Pipi

Jeste, ostao je depo i stvari koje “nemaju vidljivost”, kako rece onaj iz istorijskog muzeja na televiziju.

Send this to a friend