Kultura

Nesvakidašnja izložba ilustracija i skulptura otvorena u Baru

Foto: Barinfo

Odavno galerija “Velimir A. Leković” nije bila puna kao sinoć, na otvaranju nesvakidašnje postavke ilustracija i skulptura “Artifacts exhibition” četvorice barskih mladića – Andrije Krivokapića, Joka Lekića, Andrije i Aleksandra Vujoševića. Nakon dužeg vremena, kultno zdanje barske likovne kulture otvorilo je vrata i za neformalnu, alternativnu umjetnost.

O velikom interesovanju koje je vladalo za izložbu, govori i šala upravnika galerije mr Miluna Lutovca koji je pitao prisutne „da li su sigurni da su došli na pravo mjesto, jer se nalaze u galeriji“.

Izložbu je otvorio novinar i publicista Željko Milović.

“Priča o alternativi je priča o slobodi, a priča o alternativi u umjetnosti je priča o slobodnoj, nesputanoj umjetnosti, onoj koja ne robuje normama i pravilima, koja se ne da ukalupiti u unaprijed dogovorene koordinate. Ovdje je riječ o četiri momka iz Bara, ispisnika rock generacije, ali ne one prve, ni druge, nego iz vremena kad je rock kao subkultura mutirao u razne pojavne oblike. Upotrijebiću izraz koji strašno volim – pred nama su ‘renesansni umjetnici’ u smislu ljudi koje ne zanima iskazivanje kroz samo jednu granu umjetnosti, već se bave ili su se bavili i muzikom, glumom, stripom… Njihov rad bi danas kritičari zvali postmodernom, što je u stvari samo ljepši izraz za ‘kreiranje nečega od svačega’“, rekao je na otvaranju Milović.

Foto: Barinfo

Jedan od autora, Joko Lekić, kazao je da su na ideju o zajedničkoj izložbi došli sasvim spontano, jer se druže i znaju jedan drugom radove.

“Moram da spomenem kako nam je upravnik galerije Milun Lutovac dao ideju da bi mogli zajedno da napravimo neku priču”, objasnio je Lekić.

Svoje skulpture stvara, kaže, kad nije zaokupljen nekim drugim poslom.

“Sve sam radio u slobodno vrijeme, kad nemam posla. To je nešto što mi zaokupi ruke, živce i dobijam možda neki čudni rezultat, ali eto, ljudima se sviđa“.

Andrija Vujošević je inspiraciju za svoje radove pronašao u crnogorskom folkloru i legendama koje su nastale oko Skadra i Rumije:

“Istraživao sam ruski i slovenski folklor i došao do otkrovenja da je naš folklor jako bogat, pa samo odlučio da napravim nešto isključivo crnogorsko“.

Aleksandar Vujošević se vajanjem bavi nekoliko godina, a crta, kako kaže, otkad je bio mali.

“Moji radovi predstavljaju motive iz pop kulture, naučne fantastike i fantazije“, kratko je kazao.

Ovom izložbom, kako kaže Andrija Krivokapić, željeli su da probude Bar, grad koji je pun letargije.

“Ovo su ilustracije koje radim ručno, ali su na izložbi trenutno predstavljeni printovi tih ilustacija. Crtam ih unipinom, to je crni rapidograf i crtam direktno na papiru, nikad ne skiciram olovkom, jer na taj način dajem sebi veću slobodu, a i vježbam ruku za crtanje. Radovi koji su izloženi nastali su u zadnje dvije-tri godine. Bilo je tu još radova, ali ćemo ih, nadam se, prikazati nekom sljedećom prilikom“, rekao je Krivokapić.

Nesvakidašnja izložba ilustracija i skulptura u galeriji „Velimir A.Leković“ otvorena je do 5. aprila.

Send this to a friend