Kultura

Nije sve tako sivo, Jovana i Tihan su naša radost: Dječja ljubav je beskrajna, iskrena i neopisiva, odrasli mogu puno da nauče od nas

Jovana Vujošević i Tihan Vukićević; Foto: Screenshot/TV E

U moru političkih tema i ostalih ne tako lijepih društvenih aktuelnosti kojima se crnogorska javnost dominantno hrani, potpuno nezasluženo je jedna od najvedrijih informacija nedavno ispraćena gotovo pa neprimjetno.

A ona uliva u nadu u to da, kao u pjesmi Hladnog piva, nije sve tako sivo – šta god nam ti famozni rezultati PISA testiranja pokazivali.

Na prestižnom Međunarodnom festivalu “Naša radost”, čiji je domaćin 25. novembra bio Kulturno-informativni centar “Budo Tomović, pjesma “Ne želim da odrastem”, za koju je tekst i muziku napisala učenica IX razreda Osnovne škole “Njegoš” iz Spuža Jovana Vujošević (mentorke Nada Bajović, nastavnica CSBH jezika i književnosti, za tekst i Tina Janković, nastavnica muzičke kulture, za muziku) u izvođenju učenika VI razreda ove škole Tihana Vukićevića (mentorka Janković) po odluci stručnog žirija osvojila je prvo mjesto za kompoziciju.

Pobjednički tim
Pobjednički tim

Jovana je nadarena učenica koja talenat i umijeće iskazuje kroz literarno stvaralaštvo stvarajući prozne i poetske tekstove, a koji odišu njenom izuzetnom kreativnošću, talentom i dječjom maštom, ali i najfinijim emocijama.

Tokom prošle godine, osim što je učestvovala u realizaciji brojnih školskih aktivnosti, Jovana je postigla i veoma zapažene rezultate na takmičenjima, što je dokaz da se, uz talenat i umijeće, rad, trud, zalaganje i upornost prepoznaje i nagrađuje.

Jovana je, inače, odlična učenica koja postiže sjajne rezultate iz svih predmeta, a na predlog Bojane Nenezić, savjetnice za muzičku kulturu u Zavodu za školstvo Crne Gore, a uz podršku i organizaciju Zavoda za školstvo i JU “Dječji savez”, u februaru je bio raspisan konkurs za najbolju školsku pjesmu u okviru projekta “I naša radost“, objasnili su nam vrijedni nastavvnici iz OŠ “Njegoš”.

Projekat je imao za cilj da se učenicima osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori, kao i njihovim nastavnicima, pruži prilika, podrška i podsticaj za razvijanje kreativnosti i stvaralaštva.

Jovana Vujošević; Foto: Screenshot/TV E
Jovana Vujošević; Foto: Screenshot/TV E

Cilj konkursa je bio odabir dvije najbolje školske pjesme, čiji će autori biti učenici, a koje će, naknadno odabrana djeca, solisti, izvoditi na Međunarodnom festivalu dječje pjesme “Naša radost 2023” i koje će se ravnopravno takmičiti u konkurenciji sa ostalim pjesmama.

Upravo je tako izgledao put od početne ideje do nagrade, a Jovana za CdM podsjeća da je nastavnica Bajović već u šestom razredu prepoznala njen talenat i nadarenost za literarno stvaralaštvo.

I ispostavilo se da je to bio uvod u bajku.

“Samim tim, uključila me u brojne aktivnosti kroz koje sam razvijala umijeće i talenat. Moje pjesme, na različite zadate teme, slala je na mnogobrojne literarne konkurske i uvijek mi govorila da je, bez obzira na rezultate konkursa, najvažnije da učestvujem, da je najbitnije da nastavim da pišem jer će se moj talenat, rad, trud i zalaganje na kraju prepoznati i doći do izražaja. Vjerovala je i uvijek me podržavala i davala vjetar u leđa. Tako je i nastao tekst pjesme ‘Ne želim da odrastem’. Kada je Zavod za školstvo Crne Gore raspisao konkurs za najbolju školsku pjesmu, nastavnica je predložila, a ja prihvatila, da od mnogobrojnih mojih pjesama izaberemo baš ovu pjesmu, jer je ona prava dječja, vesela i razdragana, baš onakva kakva su i djeca, kakva sam zapravo i ja”, odgovara nam Jovana.

Nakon toga, napominje naša mlađana sagovornica, uslijedio je rad sa nastavnicom Janković, koja joj je mnogo pomogla da tekst pjesme obogati i uljepša najveselijim dječjim notama.

Nastup Tihana Vukićevića; Foto: Radonja Sredanović
Nastup Tihana Vukićevića; Foto: Radonja Srdanović

A u priču se onda uključuje i Jovanin drugar.

“Potom je nastavnica Tina organizovala audiciju na kojoj je drugar iz škole Tihan, koji je inače prepoznat kao nadaren iz oblasti muzike, izabran da bude solista koji će izvoditi pjesmu na festivalu. Moram da priznam da sam se potajno nadala, ali nisam očekivala da će Tihanov i moj zajednički rad osvojiti prvu nagradu za kompoziciju. Utoliko je naša sreća i radost bila ogromna, neopisiva. Ta sreća i dalje traje”, iskrena je Jovana.

I Tihan je nadaren učesnik pomenute škole.

Nastavnici kažu da on talenat i umijeće iskazuje kroz različite, mnogobrojne aktivnosti.

Odličan je đak, postiže sjajne rezultate iz svih predmeta, a vedrim duhom i pozitivnom energijom uljepšava prostorije ove škole.

Pohađa i Muzičku školu “Vasa Pavić” (odsjek gitara), a uz to aktivno trenira košarku.

Prelijepo pjeva, a tokom prošle godine je učestvovao na Opštinskom takmičenju recitatora u Centru za kulturu u Danilovgradu, na kojem je osvojio prvo mjesto, a potom je osvojio prvo mjesto na Državnoj smotri recitatora u Beranama – dodaju njegovi nastavnici.

Tihanova mentorka je Janković – kod njega prepoznaje, razvija i podstiče ljubav prema muzici.

Kada je Tihan čuo da je glavna nagrada pripala Jovani i njemu, bio je oduševljen.

“Nisam očekivao ovako veliki uspjeh, ali kada sam shvatio da voditeljka programa izgovara moje ime i naziv pjesme koju sam pjevao, osjećao sam se prelijepo, veoma uzbuđeno i srećno. Publika na festivalu ‘Naša radost’ je bila divna, pomogla mi je da se koncentrišem i dam sve od sebe. Trenutak proglašenja pobjednika ću pamtiti kao nešto što mi je donijelo veliku radost i sreću koja i dalje traje”, priča Tihan za CdM.

Dječja mašta i stvaralaštvo nemaju granice, a i ovaj uspjeh junaka naše priče još jedan je savršen pokazatelj za to.

Dodjela nagrada; Foto: Radonja Srdanović
Dodjela nagrada; Foto: Radonja Srdanović

Srećno djetinjstvo, igra, veselje, zadovoljstvo i smijeh je ono što upotpunjava Jovanino odrastanje, pa se sve to može pronaći i u pobjedničkim stihovima.

“Tome doprinose članovi moje porodice i zahvalna sam im. Imam brata i tri sestre. Oni moje djetinjstvo čine radosnim i srećnim. Često mi budu inspiracija za pisanje stihova. Moji mama i tata mi pružaju bezrezervnu podršku, sigurnost, toplinu i ljubav. Uz sve njih ja sam potpuno srećno dijete. Odraslima bih poručila da malo više osluškuju i posmatraju djecu. Od djece može puno toga da se nauči. Djeca lako prevazilaze razlike i bilo kakve barijere. Djeca su iskrena, neiskvarena, puna ljubavi i topline. Odrasli nikada ne bi trebalo da zaborave na to da su i sami nekada bili djeca”, napominje Jovana.

Njen tekst savršeno je “legao” Tihanu.

“Bilo je pravo zadovoljstvo učestvovati i biti na predivnoj sceni KIC-a. Uživao sam i zajedno sa publikom se radovao. Možda uvijek može bolje i više, ali sam ovoga puta veoma ponosan i zadovoljan kako tekstom pjesme, koji je pravi dječji, veseo i razdragan, tako i muzikom koja je budila najljepša osjećanja”, dodaje talentovani učenik.

 Foto: Radonja Srdanović
Foto: Radonja Srdanović

Jovana je u aprilu 2023. osvojila prvo mjesto na takmičarskoj književnoj večeri u Centru za kulturu u Danilovgradu, u organizaciji Internacionalne kulturne asocijacije “IKA” za mlade književne stvaraoce do 18 godina čime je stekla pravo učešća na finalnoj večeri koja je nedavno održana u Bijelom Polju.

Predstavljala je sebe, svoju školu, ali i opštinu Danilovgrad. Postala je članica “IKE” koja afirmiše mlade književne stvaraoce do 18. godina.

Nadomak je završetka osnovne faze obrazovanja, a uspjeh na festivalu “Naša radost” pred prelazak u srednjoškolske klupe doživljava kao krunu dugogodišnjeg rada.

“Nadam se da ću uspjeti i da izdam zbirku poezije. Od srednje škole i života, uopšte, pomalo strepim, ali i očekujem, nadam se. Znam da ću nastaviti da radim, svim srcem, koračaću ka nekim novim ciljevima i nadam se uspjesima. Nagrada na festivalu jeste ogromni podsticaj i motivacija za dalji rad”, lijepo primjećuje Jovana.

Priznanje za Tihana najbolji je dokaz da je i on na pravom umjetničkom putu.

Iako je još rano za krupnije planove, Tihanove riječi nagovještavaju da već zna čemu želi da posveti vrijeme.

“Veoma volim, to jest obožavam muziku i pjevanje, ali volim i da recitujem. U tome uživam i to me ispunjava i čini srećnim i radosnim. Muzika je prelijepa, slušajući muziku, opuštam se i osjećam se bolje i vedrije, zadovoljnije. Nastaviću da njegujem svoj talenat, da uživam u umjetnosti, a posebno da se bavim muzikom. Volim i da se bavim sportom i igram košarku kroz koju razvijam sportski duh”, ističe multitalentovani dječak.

Nažalost, o dječjem stvaralaštvu se u Crnoj Gori priča mnogo manje nego što to zaslužuju Jovana, Tihan i njihovi brojni kreativni drugari.

Sa festivala "Naša radost"; Foto: Radonja Srdanović
Sa festivala “Naša radost”; Foto: Radonja Srdanović

Ipak, ako neko može da promjeni svijet nabolje – to su djeca.

Svjesna je toga i Jovana, pa njene završne riječi za CdM ulivaju optimizam.

A potrebno je tako malo…

“Vjerujem i uzdam se u odrasle da će s malo više posvećenosti, rada i truda pružiti podršku nama djeci. Samim tim što smo djeca, nama je neophodna pomoć starijih. Iskreno se nadam da ona neće izostati. Ponosna sam na našu Osnovnu školu ‘Njegoš’ iz Spuža u kojoj puno radimo i učimo, a i osjećamo se bezbrižno i srećno. Zahvalna sam nastavnicima, kao i direktorici škole Tatjani Jokić na pružanju podrške nama djeci. Uz njih, sve je mnogo lakše, naši školski dani su ispunjeni međusobnim povjerenjem i razumijevanjem. Moj uspjeh je upravo rezultat ove podrške i saradnje”, zaključuje nagrađena učenica.

A koja bi to bila Tihanova poruka za odrasle – zbog čega bi trebalo da više slušaju djecu i njegove želje, te da podržavaju njihove ideje na putu do ciljeva i snova?

“Odrasli treba da podržavaju djecu u svakom trenutku kako bi djeca mogla i uspjela da ostvare svoje snove. Ljubav koju odrasli prenose na djecu se odraslima vrati, čini mi se, na još bolji način. Dječja ljubav je beskrajna, iskrena i neopisiva. Zahvalan sam roditeljima koji me uvijek podržavaju i daju vjetar u leđa za sve što radim i čime se bavim. Pružaju mi, prije svega, ogromnu ljubav, koju osjećam i koja moje djetinjstvo čini srećnim. Njihova podrška mi je veoma važna. Zahvaljujem i svim učiteljima i nastavnicima koji podržavaju i podstiču talente kod djece, kao njihovo stvaralaštvo i kreativnost”, stavlja tačku na razgovor i Tihan, dječak koji će sa Jovanom i ostalim drugarima tek da korača stazama uspjeha i sreće.

Danilo Brajković

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Sonja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sonja
Gost
Sonja

Divan primjer povezanosti, poštovanja, podrške i pažnje upućene djeci. Raduju me ovakvi primjeri. Shvatila ssm da je to mala škola iz Spuža, ali može biti veliki uzor mnogima. Djeca očekuju podršku odraslih, društva u cjelini, prirodno je i na to imaju pravo. Ne primijetih da ima komentara. To smo mi, kad je nešto loše, svi smo spremni da komentarišemo, bez… Više »

Send this to a friend