Kultura

Njegoševa soba, poseban kutak posvećen velikom vladaru i pjesniku

Njegoševa soba, kutak otvoren krajem novembra u bivšem Italijanskom poslanstvu, sadašnjoj Nacionalnoj biblioteci, posebanje prostor koji objedinjuje ne samo djela već i podatke i literaturu o velikom pjesniku i vladaru.

U razgovoru za Pobjedu pomoćnica direktora Nacionalne biblioteke mr Dragica Lompar kaže da je riječ o ekskluzivnom prostoru posvećenom Njegošu.

Obilježje

“Ideja o osnivanju Njegoševe sobe je sama po sebi velika. Znamo da je Njegošu posvećeno puno obilježja u Crnoj Gori; postoji i Njegošev muzej i nekoliko biblioteka koje nose njegovo ime. Ipak, preovladalo je mišljenje da Njegoš kao pjesnik i Njegoš kao vladar zaslužuje prostor koji bi u sebi objedinio ne samo sva izdanja njegovih djela nego i sve ono što posjeduje nacionalna biblioteka, a tiče se literature o Njegošu. Tako da smo mi za samo otvaranje Njegoševe sobe, iz svih fondova koje posjedujemo izdvojili građu koj a je bila naj značaj nija i smjestili je u taj proctor”,  kazala je Lompar.

Ona navodi da se trenutno u Njegoševoj sobi nalazi oko 450 bibliografskih jedinica.

Tu su originalna izdanja Njegoševih djela koja su vrlo vrijedna “Gorski vijenac iz 1848, “Luča mikorokozma iz 1847, zatim ” Lažni car Šćepan Mali. Tu su takođe i najstariji prevodi Njegoševih djela, ali i najsavremeniji prevodi kaže Lompar podsjećajući da je Njegoš najprevođeniji crnogorski književnik i da su njegova djela prevedena na 19 stranih jezika, kao i na esperantu.

Tu se takođe nalaze i najznačajnija kritička izdanja o Njegošu kao književniku i Njegošu kao vladaru. U Njegoševoj sobi su i rijetka, kao i minijaturna izdanja Njegoševih djela.

“Među eksponatima u Njegoševoj sobi su i faksimili njegovih rukopisa, kao i najljepša fototipska i reprint izdanja, koja su bogato ukrašena i ilustrovana najznačajnijim umjetničkim dostignućima. U samoj sobi su smješteni i pozorišni plakati koji su dio fondova Nacionalne biblioteke, a rađeni su za potrebe scenskog ili filmskog izvođenja Njegoševih djela. Tu se nalaze i neka lična pisma, državnička pisma, kao i faksimili tih pisama”,  kazala je mr Dragica Lompar dodajući da se u sobi mogu naći i portreti koje biblioteka ima.

Dopuna

U sobi ima i sitnije građe koja još traži način da se malo bolje izloži, jer prostorija u kojoj je smještena Njegoševa soba nije još sasvim adekvatno opremljena.

“Planirano je da se taj prostor neprestano dopunjava kako se bude nabavljala građa koja nedostaje. Smatramo da će to postati jedna bogata kolekcija”, naglašava Lompar, dodajući da će soba biti otvorena za sve zainteresovane.

Njegoševa soba će imati i funkciju naučne čitaonice, odnosno u njoj će istraživači moći da koriste građu ne samo o Njegošu nego i druge fondove biblioteke, u svrhu naučnih istraživanja.

Od Biljarde do Nacionalne biblioteke

Njegoševa soba povezuje se sa prvom državnom bibliotekom u Crnoj Gori, odnosno bibliotekom “Njegoš”.

“Njegoš je prvu državnu biblioteku formirao 1832. godine u Biljardi. Smatrala se prvom državnom bibliotekom jer je Njegoš od državnog novca kupovao knjige i na taj način formirao tu biblioteku. To je ta veza između Njegoševe biblioteke koja se i danas nalazi u Biljardi i Nacionalne biblioteke”,  kaže Lompar.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Pozdravljam odluku da se otvori njegoseva
soba pa nek svet vidi delovanje slavnog crnogorskog vladike petra petrovića njegosa.

Send this to a friend