Kultura

Novi broj časopisa Komuna posvećen u cjelosti KK Budućnost Voli

Upravo je iz štampe izašao 45. broj Komune na povećanom broju stranica sa bogatim programskim sadržajem o KK Budućnost Voli i već se nalazi na svim prodajnim mjestima i kioscima za štampu u svim crnogorskim gradovima, saopšteno je iz Komune.

Iz širokog tematskog opusa istorije ovog trofejnog kluba na pragu sedam i po decenija postojanja, Komuna izdvaja neke od naslova.

Ovaj broj počinje Uvodnikom Dragana Bokana, predsjednika KK Budućnost Voli pod naslovom ,,Svi smo mi jedan tim “ u kojem ističe da je klub u svim segmentima osnažen i organizovan na način na kojem bi mu pozavidjeli klubovi iz mnogo razvijenih sredina.

“Ne skrivam ponos kada govorimo koji značaj ima Budućnost Voli, učesnik ABA lige, Evrokupa i Evrolige, ne samo na regionalnoj, nego i na evropskoj sportskoj sceni, značajan za državu i generacije koje stasavaju”.

Radmila Uskoković Ivanović u tekstu ,,Decenije za ponos” podsjeća na istoriju i hronologiju Budućnosti od amaterskih koraka preko ABA titule do fanatične Evrolige, o brojnim igračkim imenima Budućnosti raznih generacija, trenera, funkcionera i ostalih košarkaških radnika, kao i kultnom igralištu na obali Morače otvorenom prije šest i po decenija, a koje predstavlja dio mnogih šampionskih karijera u tekstu pod naslovom ,,Vječni šarm Njegoševog parka”.

U ovom posebnom tematskom broju Komune publikovan je i ekskluzivni tekst Rusmira Halilovića iz Zagreba koji je daleke 1980. godine stigao u Titograd kao strateg i trener i uspio da uvede prvi put Budućnost u tadašnju I košarkašku ligu SFRJ.

Za ovaj broj Komune piše i Zoran Antić koji u tekstu pod naslovom “Zvuk Moračinih žutih stolica “opisuje kako je Titograd osamdesetih godina prošloga vijeka živio za košarku i kada je svaka utakmica Budućnosti bila praznik za grad.

Živko Brajović, jedan od trofejnih trenera Budućnosti čiji su rezultati kao trenera ostali zapisani zlatnim slovima u istoriji tog kluba, u autorskom tekstu za ovaj poseban broj Komune pod naslovom “Dvadeset trojki trećeg marta Garovoga “ piše o osvajanju prvog trofeja Budućnosti – osvajanju Kupa Jugoslavije kada je savladana ekipa beogradskog Partizana.

Dražen Drašković, koji je u ovom broju Komune imao i ulogu gost-urednik u tekstu pod naslovom ,,Igor, Poli i Gašo” piše o tri ikone Budućnosti ( Igoru Popoviću, pokojnom Goranu Bojaniću i Gavrilu Pajoviću), koji su kako kaže: “podijelili vrijeme sa svim svojim originalnostima, načinima života, sličnim odnosom prema sakupljanju prijatelja i uspomena, sa svim svojim košarkaškim moćima i nemoćima”, zatim o posebnostima košarkaških družina koje su nastajale u Njegoševom parku kao što su dosta rođene braće koji su uglavnom istovremeno bili igrači ili igrači i treneri među kojima su braća Blažević, Bakić, Pavićević, Rakočević, Ivanović i Šehović.

Željko Rutović u sociološkom tajm autu pod naslovom ,,Dvokorak urbane svijesti” piše o zajedničkom stasavanju KK Budućnost, Titograda, Podgorice… u kojem ističe da u širim državnim okvirima istorija tog sportskog kolektiva više je od košarke i više je od sporta.

Takođe u tekstu pod naslovom ,,Budućnost je Budućnost- Voli je Voli” Dražen Drašković piše o karakteru pobjednika, Draganu Bokanu, prvom čovjeku poslovnog i sportskog sistema koji je decenijama stvarao kompaniju Voli sa najviše zaposlenih u Crnoj Gori i jednim od vodećih trgovačkih brendova regiona koji je već dvanaest godina na čelu Budućnost Voli, sportskog sistema koji je postao crnogorski sportski brend, itekao prepoznatljiv u evropskim košarkaškim razmjerama.

Tu je i razgovor Amera Ramusovića sa Vojinom Žugićem, članom Upravnog odbora KK Budućnost Voli u tekstu pod naslovom ,,Moderan klub u koji vrijedi investirati” koji govori o vezi između privrede i sporta, finansiranju i funkcionisanju sportskog simbola Podgorice i Crne Gore i višestrukom značaju podrške privrednih kolektiva KK Budućnost Voli koji vodi stvaranju novih i učvršćivanju postojećih poslovnih realacija i kontakata.

U ovom broju Komune i tekst Milivoja Kovačevića pod naslovom ,, Klinac iz Njegoševog parka” o Luki Pavićeviću, djetetu Budućnosti i jednom od najuspješnijih košarkaša Podgoričana, koji ako se uzme u obzir broj osvojenih trofeja, sigurno je najbogatiji igrač koji je ponikao u KK Budućnost, kada su klupski pehari u pitanju, a ekskluzivno u razgovoru za Komunu iz Amerike se javlja Dejan Milojević, nekadašnji košarkaš Budućnosti i trener u jednom periodu, a sada član stručnog štaba NBA šampiona ,Golden Stejt Wariorsa koji kaže da je u Podgorici osvojio ,, titule” koje neće uspjeti nigdje da osvoji – ,,trofeje” iskrenog i trajnog prijateljstva.

Stojan Stamenić u ovom broju Komune piše o,,Crncima i Crnogorcima i huku pjeničke poruke u modernim vremenima i dvoranama“ u tekstu pod naslovom “Parket potpisan NBA zvijezdama” gdje ističe da ,,američki košarkaši, NBA klasa, bili su i jesu ona karika koja je podgoričkom timu pružala i pruža posebnu klasu i šmek, kao i o Evroligi koja je označila dolazak Evrope u Crnu Goru zbog Budućnost Voli”.

Nikola Nikolić u ovom posebnom broju Komune piše o osvajanju ABA lige i proljeću 2018. godine kada je Podgorica disala za Budućnost Voli u tekstu pod naslovom ,,Istorija na našim usnama” u kojem naglašava da scene iz aprila 2108. godine, kada su košarkaši Budućnost Volija u “Morači” ostvarili najveći uspjeh u klupskoj istoriji, osvajanje ABA lige, pamtiće se zauvijek, a on takođe potpisuje i tekst pod naslovom “Crnogorski nerv da budemo vođe” koji govori o Petru Popoviću – aktuelnom kapitenu Budućnost Voli.

Tu je i intervju Milivoja Kovačevića sa Vladimirom Jovanovićem, aktuelnim šefom stručnog štaba Podgoričana pod naslovom ,,Imponuje biti dio istorije Budućnosti” u kojem Jovanović ističe da je u Podgorici upoznao mnogo dobrih ljudi koji vole klub, grad i državu.

Nezaobilazni su u ovom broju Komune i tekstovi o navijačima Budućnost Voli “Varvari” koji potpisuju Darko Skočko Ivanović koji u pismu iz Amerike tekstu pod naslovom ,,Heroji ulice sa herojima parketa” kaže da ,, navijači moraju biti integralni dio kluba, njihov glas i akcije se moraju uvažavati i sve se sa njima se mora dogovarati, jer bez njih nema ni kluba, a onda su uspjesi neminovni”.

Tu je i tekst Aleksandra Sekulovića, koji ističe da se dolaskom na čelo kluba Dragana Bokana promijenila situacija u klubu i oko kluba, jer je rukovodstvo kluba promijenilo strategiju koja je donijela dugo čekanu titulu i igranje u Evroligi, kao i da je oko šest hiljada Varvara obilježilo sjajne partije Budućnostt Voli protiv Crvene zvezde u finalu kada je osvojena ABA liga.

Da dobar i moderan klub poput Budućnost Voli nije zamisliv bez stalnih ali posebnih navijača govori i tekst Dražena Draškovića o Pavlu Peđonoviću, Ulcinjaninu, nekadašnjem košarkašu i sportskom radniku poznatom po humanizmu, ali i vjernom navijaču Budućnosti sa redovnom i konstatnom podrškom koju pruža na skoro svakom susretu Budućnosti bilo gdje da igra a koji je ljubav prema Budućnost Voli prenio i na svog osmogodišnjeg sina Olivera.

Da bi ovaj broj Komune ostao za istoriju kluba, kako za nekadašnje i sadašnje, ali i za buduće generacije kao znameniti arhiv Budućnost Voli govori i tekst Milivoja Kovačevića o zapamćenom primjeru humanosti i izuzetnom gestu kada je nekadašnji košarkaš Budućnosti Nigerijac Dželil Akindele u sezoni 2013/14. poklonio automobil tadašnjem fizioterapeutu Saši Buriću pokazavši da i u današnjem vremenu postoji iskrena briga za čovjeka.

Isto tako da osim igrača, trenera i rukovodstva, Budućnost Voli čini čitav tim koji doprinosi renomeu i uspjesima kluba govori tekst o Batu Krstajiću, ekonomu i Predragu Mihajlovu koji su veliki oslonac kluba i sportskog sistema i predstavljaju ,,Virtuoze iz sjenke” bez kojih klub ne bi mogao da funkcioniše.

Da su godinama košarkaši Budućnost Voli najbolji reprezenti Podgorice i Crne Gore za specijalni tematski broj Komune govore poznate ličnosti koje vole i vezane su za sport među kojima nekadašnja rukometašica reprezentacije Crne Gore Maja Bulatović, odbojkaš, a sada generalni sekretar Olimpijskog komiteta CG Igor Vušurović, predsjednici Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta CG Dušan Simonović i Igor Tomić, sportski novinar Nebojša Šofranac i estradni umjetnik Bojan Delić.

Najnoviji broj Komune posvećen KK Budućnost Voli završava tekstom Radmile Uskoković Ivanović o prvoj monografiji u istoriji kluba koja predstavlja bogato svjedočanstvo o sedam decenija postojanja, a koja je štampana i objavljena kao reprezentativno i luksuzno izdanje i predstavlja zbirku sjećanja na generacije koje su zauvijek utkale sebe u Budućnost i Budućnost u sebe.

I ovaj broj Komune uz svesrdnu pomoć gost urednika Dražena Draškovića uredio je gl.urednik Amer Ramusović, dok je za dizajn i grafičko uređenje bio zadužen Voislav Bulatović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milorad
Gost
Milorad

Još jedan sjajan broj ovog časopisa koji oboźavam.

Aleksandra
Gost
Aleksandra

Čestitamo, sjajna Komuna koja je najbolji časopis u Crnoj Gori.Svaka čast uredništvu i redakciji.

Send this to a friend