Kultura

Novi broj časopisa “Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine”

“Ovo je peta godina kako časopis izlazi, a već je dostigao vrhunsko svjetsko priznanje – uključivanje u Thomson Reuters Core Collection – i na korak od ulaska u Scopus indeksnu bazu. Časopis je aktivan u 48 međunarodnih baza, a tome u značajnoj mjeri doprinosi kvalitet nadzornog odbora koji se sastoji od 12 članova, kao i uređivački odbor koji čine 40 svjetski prinatih imena iz 35 država i sa svih kontinenata”, navodi se u saopštenju UCG.

Nakon recenzije koja je sprovedena u proteklom periodu, mjesto u časopisu su obezbijedili radovi autora iz država regiona, Slovenije i Hrvatske, ali i iz Portugala, Norveške i Škotske.   

U radu prve grupe autora iz Portugala pod naslovom “Socioeconomic, Personal and Behavioral Correlates of Active Commuting among Adolescents“, Adilson Marques, Miguel Peralta, Hugo Sarmento, João Martins i Francisco Carreiro da Costa obrađuju navike adolescenata kada je u pitanju način njihovog dolaska u školu, aktivni ili pasivni. 

Naredni rad, koji su pripremili autori iz Slovenije i Škotske, pod naslovom “The acute effects of hip abductors fatigue on postural balance“, Nejc Sarabon, Karmen Hirsch i Ziva Majcen obrađuju akutne efekte abduktora kuka na posturalni balans. 

Autor iz Norveške Stig Arve Sæther pripremio je rad pod naslovom „Presence of the relative age effect and its effect on playing time among under – 20 players in the Norwegian premier league Tippeligaen – a four-year follow up“ u kojem obrađuje problem starosne razlike kod juniorkih kategorija fudbalera u Norveškoj fudbalskoj ligi. 

Naredni rad je djelo grupe autora iz Hrvatske pod naslovom “Analysis of the Relevant Factors for the Engaging Women in Various Sports in Croatia“, u kojem Joško Sindik, Zlatka Kozjak Mikić, Lucija Dodigović i Sanda Čorak obrađuju problematiku učešća žena u sprotskim aktivnostima i najrelevantnijih faktora koji utiču na njihove angažovanje. 

Na posljetku, druga grupa autora iz Portugala, pripremila je preglednu studiju pod naslovom “Match Analysis in Volleyball: a systematic review“, a Miguel Silva, Rui Marcelino, Daniel Lacerda i Paulo Vicente João na metodološki moderan način analiziraju postojeću literaturu u oblasti analize odbojkaških mečeva.

“Na taj način daće značajan doprinos nauci kada je ova oblast u pitanju, sortirajući sve do sada dostupno na jednom mjestu, i dajući adekvatne zaključke i smjernice za buduća istraživanja u ovoj oblasti”, zaključeno je u saopštenju UCG.    

Send this to a friend