Kultura

O Božićnom ustanku se ćutalo 100 godina

Odavno serija domaće produkcije nije okupila crnogorski auditorijum ispred malih ekrana kao što to ovih dana čini “Božićni ustanak” Željka Soškića.

Nakon “Oriđinala” koje smo svi gledali prije par decenija, i nazamjenjive “Đekne” prije njih, domaća publika ponovo uživa u nečemu što je djelo crnogorske produkcije.

Naziv “Božićni ustanak”, u startu je dovoljan da gledaoce zaintrigira ne bi li saznali nešto više o događaju od velikog značaja za crnogorksku istoriju, a o kojem se malo zna.

Da ne bude sve “mnogo istorijsko”, tu je ljubavna priča Jelene i Danila koji u rodnu grudu dolazi iz Rusije.

Danilo “u stvarnom životu” dolazi iz Beograda i ime mu je Miodrag Radonjić.

Mladi glumac ovih dana boravi u Podgorici promovišući seriju u kojoj tumači jedan od glavnih likova. Njegova posjeta, bila je prava prilika da ekipa portala CdM sa gostom iz Beogrda, prošeta Podgoricom i sazna nešto više o seriji o kojoj se ovih dana uveliko priča.

“Željkova ideja bila je da bude napeto”, dodaje naš sagovornik ne želeći da nam otkriva detalje serije koju je u premijernom prikazivanju gledalo preko 100 hiljada gledalaca.

Njegov Danilo uloga je koja je, smatra, od velikog značaja za njegovu karijeru, a napisana tako da budi intrigu.

“Postoje glumci koji igraju junake, i postoje glumci koji prave junake. Danilo mnogo krije, zato mi se dopala ta uloga. ‘Nije suština u onome što glumac otkriva, već u onome što krije’ i to je mnogo uzbudljivije. Tako je i u životu. Zanimljiviji si ljudima koji imaju šta da traže od tebe”, objašnjava Radonjić za CdM.

O Danilu smo iz prve epizode saznali da dolazi iz Rusije u rodnu Crnu Goru gdje ga čeka ljubav, odnosno djevojka Jelena koja mu je “obećana”. Radonjić kaže da je jedan od zadataka koje je postavio sebi radeći na seriji, jeste da prikaže Danilova razmišljanja o ljubavi.

“Potpuno je drugačija postavka stvari tada i sada. Ja sada mogu da sjednem na avion, odem u Ameriku, i vratim se za dva dana. Danilo je putovao preko Crnog mora, Grčke, Makedonije i Albanije do Skadarskog jezera kako je i ušao u Crnu Goru. Taj put je trajao dva, tri mjeseca, a Danilo ne zna ni da li je Jelena udata ili uopšte živa. On i Jelena se nisu vidjeli osam godina niti bili u kontaktu. Taj odnos je na neki način morao da se podrazumijeva. Emocije ne mogu da ostaraju. Emotivno smo mi ista bića prije sto i prije dvjesta godina. Postoji i momenat “obećao sam se” odnosno “obećala sam se”. Ako su oni ranije riješili da budu zajedno, to je tako i nema šta da se tu ispriječi, ja sam barem to tako shvatio i želio da prikažem”, kaže jedan od glavnih prodagonista serije.

O Božićnom ustanku, njegovom cilju, realizaciji kao i posljedicama, jako se malo zna. Činjenica je da je riječ o događaju od velikog značaja za crnogorsku istoriju i koji i danas, sto godina kasnije, izaziva polemike.

Radonjić prije snimanja nije znao mnogo o ustanku.

“Jako je nezahvalno govoriti na tu temu. To je tema koja je nezgodna jer se na našim prostorima lude stvari dešavaju kroz istoriju. Mi smo bili narodi koji su se trudili da opstanu od velikih sila i svako je imao svoju istorijsku priču i nikad suštinski nismo našli način da se ujedinimo. Bilo je nekih pokušaja. Božićni ustanak je bio jedan od prvih i nije bio dobar očigledno, pa onda Jugoslavija koja je bila predivna dok je trajala, i desilo se kao u velikoj ljubavi kada raskineš, pa onda proklinješ što su uopšte bio u toj vezi. Ta je tema vrlo škakljiva, a ja o tom događaju nisam znao ništa i to je šteta, zato što desi se teroristički napad na primjer u Parizu i Briselu i o tome bruji cijeli svijet, a ovdje je poginulo toliko ljudi, čak se i ne zna broj, a sigurno nije mali. O tome se ćutalo sto godina”, priča nam Radonjić.

U razgovoru za portal CdM, priznaje da se poprilično namučio da savlada način na koji govore Cetinjani.

“Cetinjski s početka 20.vijeka drugačiji je od današnjeg. Radio sam sa lektorim i imao sam nekih pet, šest dana da se spremim, ali i kolege iz Crne Gore su radili sa njom jer ni oni nisu znali taj dijalekat”.

Radonjićeva koleginica na setu, Nataša Ninković, u razovoru za CdM pohvalila je rad mlađeg kolege.

On uzvraća komplimente prenoseći iskustva sa snimanja sa umjetnicom i velikom zvijezdom srpskog i jugoslovenskog glumišta.

“Nataša je neposredna. Jako je iskrena. Ona će reći iskreno, bez kurtoazije šta misli. Mnogo sam je zavolio, i dalje se viđamo po Beogradu. Ona je velika kritičarka, ali umije da pohvali i da motiviše”, kaže nam Radonjić.

Radonjić slovi za jednog od najdarovitijih srpskih glumaca mlađe generacije. Iza sebe ima niz uloga kako na filmu tako i u pozorištu. TV publika u Srbiji zna ga i kao jednog od likva u seriji “Ubice mog oca”. Priznaje nam da pažljivo bira u kom projektu će zaigrati.

“Imao sam situacije kada sam odbijao uloge zato što sam smatrao da nisu dobre za moju karijeru. Mlad glumac karijeru treba da vodi svojim nekim instintktom, stomakom i srcem, a ne samo novcem”, kaže mladi umjetnik pa se nameće pitanje šta je od toga poslušao kada je dobio scenario za “Božićni ustanak”.

“Ovakva serija se rijetko snima na ovim prostorima, čak i u većim produkcijama. Veličina projekta može da bude postignuta samo vremenom jer neki veliki filmovi svoj umjetnički vrhunac dostigli su nakon nekoliko godina. Nemate vlast nad nekim djelom koje ste napravili. Željko je postignutim zadovoljan, i treba da bude”, ističe Radonjić.

Ova TV drama okupila je, pored Radonjića i Nataše Ninković, okupila je broje, regionu dobro poznate glumce, među kojima su Vojin Ćetković, Mladen Nelević, Boro Stjepanović, Olivera Vuković, Mirko Vlahović. Tu su i mladi crnogorski glumci Dušan Kovačević, Branka Stanić, Mišo Obradović, Sanja Popović.

Producenti serije su: Željko Sošić, Rade Vojvodić,  i Darko Šuković, reditelj i scenarista je Željko Sošić, scenaristkinja Jovana Bojovic,  umjetnički direktor projekta je Milorad Popović, dok autorsku ekipu čine scenograf Milenko Jeremić, direktori fotografije Ivan Kostić i Petar Popović i kostimograf Gordana Angelovski. Izvršni producenti  serije su Svetlana Sošić i Ivan Đurović.

Ako je uspjeh prve epizode reper za uspjeh cjelokupne serije, onda je ekipa “Božićnog ustanka” na dobrom putu.

“Božićni ustanak” prikazuje se nedjeljom u 20h na RTCG.

FOTO: Vedran Ilić

Send this to a friend