Kultura

O Božićnom ustanku se ćutalo 100 godina

Odavno serija domaće produkcije nije okupila crnogorski auditorijum ispred malih ekrana kao što to ovih dana čini “Božićni ustanak” Željka Soškića.

Nakon “Oriđinala” koje smo svi gledali prije par decenija, i nazamjenjive “Đekne” prije njih, domaća publika ponovo uživa u nečemu što je djelo crnogorske produkcije.

Naziv “Božićni ustanak”, u startu je dovoljan da gledaoce zaintrigira ne bi li saznali nešto više o događaju od velikog značaja za crnogorksku istoriju, a o kojem se malo zna.

Da ne bude sve “mnogo istorijsko”, tu je ljubavna priča Jelene i Danila koji u rodnu grudu dolazi iz Rusije.

Danilo “u stvarnom životu” dolazi iz Beograda i ime mu je Miodrag Radonjić.

Mladi glumac ovih dana boravi u Podgorici promovišući seriju u kojoj tumači jedan od glavnih likova. Njegova posjeta, bila je prava prilika da ekipa portala CdM sa gostom iz Beogrda, prošeta Podgoricom i sazna nešto više o seriji o kojoj se ovih dana uveliko priča.

“Željkova ideja bila je da bude napeto”, dodaje naš sagovornik ne želeći da nam otkriva detalje serije koju je u premijernom prikazivanju gledalo preko 100 hiljada gledalaca.

Njegov Danilo uloga je koja je, smatra, od velikog značaja za njegovu karijeru, a napisana tako da budi intrigu.

“Postoje glumci koji igraju junake, i postoje glumci koji prave junake. Danilo mnogo krije, zato mi se dopala ta uloga. ‘Nije suština u onome što glumac otkriva, već u onome što krije’ i to je mnogo uzbudljivije. Tako je i u životu. Zanimljiviji si ljudima koji imaju šta da traže od tebe”, objašnjava Radonjić za CdM.

O Danilu smo iz prve epizode saznali da dolazi iz Rusije u rodnu Crnu Goru gdje ga čeka ljubav, odnosno djevojka Jelena koja mu je “obećana”. Radonjić kaže da je jedan od zadataka koje je postavio sebi radeći na seriji, jeste da prikaže Danilova razmišljanja o ljubavi.

“Potpuno je drugačija postavka stvari tada i sada. Ja sada mogu da sjednem na avion, odem u Ameriku, i vratim se za dva dana. Danilo je putovao preko Crnog mora, Grčke, Makedonije i Albanije do Skadarskog jezera kako je i ušao u Crnu Goru. Taj put je trajao dva, tri mjeseca, a Danilo ne zna ni da li je Jelena udata ili uopšte živa. On i Jelena se nisu vidjeli osam godina niti bili u kontaktu. Taj odnos je na neki način morao da se podrazumijeva. Emocije ne mogu da ostaraju. Emotivno smo mi ista bića prije sto i prije dvjesta godina. Postoji i momenat “obećao sam se” odnosno “obećala sam se”. Ako su oni ranije riješili da budu zajedno, to je tako i nema šta da se tu ispriječi, ja sam barem to tako shvatio i želio da prikažem”, kaže jedan od glavnih prodagonista serije.

O Božićnom ustanku, njegovom cilju, realizaciji kao i posljedicama, jako se malo zna. Činjenica je da je riječ o događaju od velikog značaja za crnogorsku istoriju i koji i danas, sto godina kasnije, izaziva polemike.

Radonjić prije snimanja nije znao mnogo o ustanku.

“Jako je nezahvalno govoriti na tu temu. To je tema koja je nezgodna jer se na našim prostorima lude stvari dešavaju kroz istoriju. Mi smo bili narodi koji su se trudili da opstanu od velikih sila i svako je imao svoju istorijsku priču i nikad suštinski nismo našli način da se ujedinimo. Bilo je nekih pokušaja. Božićni ustanak je bio jedan od prvih i nije bio dobar očigledno, pa onda Jugoslavija koja je bila predivna dok je trajala, i desilo se kao u velikoj ljubavi kada raskineš, pa onda proklinješ što su uopšte bio u toj vezi. Ta je tema vrlo škakljiva, a ja o tom događaju nisam znao ništa i to je šteta, zato što desi se teroristički napad na primjer u Parizu i Briselu i o tome bruji cijeli svijet, a ovdje je poginulo toliko ljudi, čak se i ne zna broj, a sigurno nije mali. O tome se ćutalo sto godina”, priča nam Radonjić.

U razgovoru za portal CdM, priznaje da se poprilično namučio da savlada način na koji govore Cetinjani.

“Cetinjski s početka 20.vijeka drugačiji je od današnjeg. Radio sam sa lektorim i imao sam nekih pet, šest dana da se spremim, ali i kolege iz Crne Gore su radili sa njom jer ni oni nisu znali taj dijalekat”.

Radonjićeva koleginica na setu, Nataša Ninković, u razovoru za CdM pohvalila je rad mlađeg kolege.

On uzvraća komplimente prenoseći iskustva sa snimanja sa umjetnicom i velikom zvijezdom srpskog i jugoslovenskog glumišta.

“Nataša je neposredna. Jako je iskrena. Ona će reći iskreno, bez kurtoazije šta misli. Mnogo sam je zavolio, i dalje se viđamo po Beogradu. Ona je velika kritičarka, ali umije da pohvali i da motiviše”, kaže nam Radonjić.

Radonjić slovi za jednog od najdarovitijih srpskih glumaca mlađe generacije. Iza sebe ima niz uloga kako na filmu tako i u pozorištu. TV publika u Srbiji zna ga i kao jednog od likva u seriji “Ubice mog oca”. Priznaje nam da pažljivo bira u kom projektu će zaigrati.

“Imao sam situacije kada sam odbijao uloge zato što sam smatrao da nisu dobre za moju karijeru. Mlad glumac karijeru treba da vodi svojim nekim instintktom, stomakom i srcem, a ne samo novcem”, kaže mladi umjetnik pa se nameće pitanje šta je od toga poslušao kada je dobio scenario za “Božićni ustanak”.

“Ovakva serija se rijetko snima na ovim prostorima, čak i u većim produkcijama. Veličina projekta može da bude postignuta samo vremenom jer neki veliki filmovi svoj umjetnički vrhunac dostigli su nakon nekoliko godina. Nemate vlast nad nekim djelom koje ste napravili. Željko je postignutim zadovoljan, i treba da bude”, ističe Radonjić.

Ova TV drama okupila je, pored Radonjića i Nataše Ninković, okupila je broje, regionu dobro poznate glumce, među kojima su Vojin Ćetković, Mladen Nelević, Boro Stjepanović, Olivera Vuković, Mirko Vlahović. Tu su i mladi crnogorski glumci Dušan Kovačević, Branka Stanić, Mišo Obradović, Sanja Popović.

Producenti serije su: Željko Sošić, Rade Vojvodić,  i Darko Šuković, reditelj i scenarista je Željko Sošić, scenaristkinja Jovana Bojovic,  umjetnički direktor projekta je Milorad Popović, dok autorsku ekipu čine scenograf Milenko Jeremić, direktori fotografije Ivan Kostić i Petar Popović i kostimograf Gordana Angelovski. Izvršni producenti  serije su Svetlana Sošić i Ivan Đurović.

Ako je uspjeh prve epizode reper za uspjeh cjelokupne serije, onda je ekipa “Božićnog ustanka” na dobrom putu.

“Božićni ustanak” prikazuje se nedjeljom u 20h na RTCG.

FOTO: Vedran Ilić

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aco
Gost
Aco

ne gledam ovu seriju niti me zanima ali o krvavim pirovima srpske vojske kroz cg sam citao i to isto moze da procita bilo ko. zasto je neko to krio i dali smo mi sluge necije danasnji dan pokazuje. dok stradali u bozicnoj pobuni ne dobiju svoje mjesto u istoriji cg i dok god se bude ucilo o srpskim ustancima… Više »

Damjan
Gost
Damjan

E pa zaista nam je zao sto je kralj od sedamdeset godina pobjegao od Austrijanaca sa svom pokretnom imovinom i ostavio sirotinju crnogorsku da se muci i ratuje i onda se zacudio sto ne moze da se vrati da kraljuje. Pirovi srpske vojske po Cg nikad nisu postojali, osim u glavama vas sherbologa. Nauci nesto o svojoj zemlj1i, prije nego… Više »

Ivan
Gost
Ivan

Evo ih braća “oslobodioci”! Krenulo je u trećoj epizodi. Sad mi je tek jasno ko je onaj francuz i što će u CG. I ostali likovi se otvaraju. A ulazak vojske je maestralan! čizme okupatorske gaze po našoj zemlji. Braćo Crnogorci, neka vas je stid što ste pljuvali i napadali seriju, stidjećete se svojih riječi. Neka je vječna!!!!!

Tamara
Gost
Tamara

Tako je Ivane! No ođe mnogi nemaju ni srama ni stida!

Isidora
Gost
Isidora

Ova serija nam je itekako trebala da bi ovaj narod avetni više ukapirao kako su se ova naša tzv “braća” ponašala prema nama kroz istoriju! Da ne žive ova đeca u lažima koje im prosipa prosrpski nastrojena okolina!

orhideja
Gost
orhideja

Odlican glumac! Savrseno govori crnogorski, lijep i zgodan, a nekako skroman i prefinjen, ono sto se ne moze naci medju nasim glumcima!

Nikola
Gost
Nikola

Mi sa cijelom familojom gledamo, kao nekad!
Uzivamo!

Zorge
Gost
Zorge

Koliko je od poreskih obveznika placeno potroseno za ovaj projekat i po kom osnovu? Kome su i koliko pare isplacene od scenarista, producenata, rezisera, umjetn. Direktora, saradnika, glumaca itd.Objavite racune. Detaljno i pojefinacno za svakog? A ovaj projekat mora da se pravda? Dje te silne pare potrosiste? I koliko je ko primio. I dje je tu bracni par producenata? Sigurno… Više »

Zelenas
Gost
Zelenas

Bravo ZORGE,ovo je rezimska druzina koja je uzela pare za svoj dzep i napravoli drugorazrenu limunadu.Iskoristili su samo slavno ime Bozicnog Ustanka i obrukali crnogorsku naciju i njenu slavnu istoriju.Sram ih bilo dje cuju i dj necuju na celo sa sramnim bracnim scenografima koji su iz svog kreveta pisali scenografiju po vidjenju svojuih najblizih predaka ili bolje receno njihovih baba… Više »

lana
Gost
lana

Lojepa zemlja, ali cudni ljudi!

Damjan
Gost
Damjan

To sto je on nepismen i neobrazovan, ne znaci da je neko cutao o Bozicnom ustanku. Serija je Larin izbor na Cetinju.

Nena
Gost
Nena

E nigdje glumci ne hvale reditelje kao u CG. Najvjerovatnije je da je uslov za dobijanje uloge-hvaljenje reditelja. A bas su za pohvalu 🙂

marko
Gost
marko

polako crnogorci, veceras je tek treca!
opusteno na ovaj lijepi dan, izadjite napolje a mrznju ostavite doma!

Majo iz Ožegovi
Gost
Majo iz Ožegovi

Previše reklame,dokaz lošeg proizvoda.O istoriji se govori dokumentovano,a ne bajkovito,serija sa naslovom nema nikakve veze.

vesko
Gost
vesko

Što je reditelj htio da kaže?Ljubavna priča se naslućuje,ali ono ostalo kako ko “čita”.Većina koji su čekali i odgledali 1 i 2 epizodu očekivali su nešto drugo.Možda ćemo to i viđet.Ali one lascivne scene prevedene iz “onog” vremena u ovo!?Lično sam očekivao nešto drugo,pogotovo po naslovu,ali ajde da vidimo i ostalo,važno je da je nešto počelo da se dešava….

Nevidio
Gost
Nevidio

Kakve veza ima ovaj naslov sa zivotom i tekstom ispod???

Goran
Gost
Goran

Serija je teška “limunada” …poslije prve dvije epizode razočaranje je veliko

Student
Gost
Student

Veoma interesantno kako krivite istriju, naime Italianska tadasnja vlada je organizovala bozicni ustanak i sto je to strana sila nikome nista, a plasira se kao odbrana od Srbije i srba kojih je tada u CG bilo 75%. Sve nam je iskrivljeno pa i istorija i istina. To sto je neko htio da rusi tadasnju CG naoruzan je odbrana CG a… Više »

Djuro Vucinic
Gost
Djuro Vucinic

Ostaces za dovijek student. Samo sto si progovorio nema nidje istine.Oni koji su ustali protiv Srbije znali su sto traze . Kakve veze ima koliko je bilo Srba u CG. Shvatas li studentu to je kao da je Austrija okupirala Njemacku i po tebi Njemacka nema pravo da se brani iako su svi istog etnickog porijekla. Siguran sam da su… Više »

Daca
Gost
Daca

Sve je to super samo mi koji živimo u inostranstvu nemamo privilegiju da gledamo seriju, baš mi je mnogo žao, nadam se da će se emitovati na SAT TV

alo
Gost
alo

u Parizu se desio teroristicki napad na modernu drzavu od strane islamskih fundamentalista. Ne vidim vezu sa Bozicnim ustankom osim ako izjednacavate teroriste sa pobunjenicima. Valjalo bi malo obnoviti gradivo istorije u osnovnoj skoli, mnogo je neukih

Komita
Gost
Komita

Ne izjednačava pobunjenike sa teroristima nego kaže da se ćutalo sto godina o okupaciji od strane srbije i teroru i zvjerstvima što je ta vojska srbijanska radila po crnoj gori.

brko
Gost
brko

Okupaciji velis?E ako 1918 god bila okupacija…onda je ova danasnja CG okupirana!!!

Goran
Gost
Goran

Ako je 2.000 srbijanskih žandara moglo da okupira neku državu onda je ili taj narod ubijen u pojam ili je većina bila protiv ustanka.Ja vjerujem u ovo drugo.

Damjan
Gost
Damjan

To sto si napisao je laz i ordinarna glupost u koju mogu povjerovati samo kompletno neobrazovani ljudi. Ti si Crnogorac, kao sto sam ja Japanac.

mladen
Gost
mladen

Tako bi i muslimani glumili u Gorskom vijencu

mladen
Gost
mladen

Božićni ustanak sa 90 posto glumaca iz srbije

Marko Muhov
Gost
Marko Muhov

Evo ga na. Ada nije umjetnost isto što i sastavljanje reprezentacije u fudbalu.Koliko ja vidim 4 su glumca iz Srbije, jedan iz Bosne i ostalo su sve Crnogorci i Crnogorke.
Ne znam zašto sam pisao ovo i podijelio glumce po tome odakle su. I neka su, i neka naši glume i u njihovim serijama, kao što jes.

brko
Gost
brko

Pa cutalo se zato sto je u pitanju predimenzionirani događaj ogromne manjine.Evo i vi cutite o referendumu o NATOu pa nikom nista.Jer ste vlast i znate da cete na referendumu izgubiti.Istoriju pisu pobjednici.Na duze staze Milo nece biti najveci crnogorski sin vec najveci izdajnik u istoriji Crne Gore.

Pero Radović
Gost
Pero Radović

Tužne serije i tužne lažavine

Djole Jokić
Gost
Djole Jokić

Znam iz Bara jednog Pera Radovića, ako je to taj, onda bi trebalo da se pokrije ušima. Gledao sam njegove radove koje je radio kao tv autor i moram reć da ništa gore u životu vidio nijesam. Ova serija nije nista naročito, ali on ovakav projekat ne može ni da sanja. Tako da bi mu bilo pametnije da ćuti.

Send this to a friend