Kultura

O festivalu “Odakle zovem” na prestižnoj smotri

Međunarodni književni festival “Odakle zovem” koji se već gotovo deceniju s uspjehom organizuje u Podgorici, biće predstavljen na prestižnoj smotri “Momentum 2017”, koja će krajem mjeseca biti održana u Edinburgu.

Na poziv British Council-a iz Crne Gore, gošća britanskog festivala biće umjetnička direktorka “Odakle zovem” Varja Đukić.

Međunarodni književni festival “Odakle zovem” prepoznat je kao festival koji doprinosi razvoju čitalačke kulture u Crnoj Gori, kao i obnavljanju kulturnog prostora i saradnje između zemalja bivše Jugoslavije. Naredno izdanje festivala je jubilarno, a jedan od njegovih najznačajnijih segmenata je konkurs za izbor kratke priče “Vranac”. Gosti festivala su bili eminentni savremeni pisci iz regiona i svijeta, a publici festival donosi i brojne muzičke i filmske sadržaje.

Osnovan 2013. godine, Momentum festival nudi platformu za uspostavljanje saradnje zvaničnika, producenata, donatora, programera, kustosa i kreativnih preduzetnika sa međunarodno poznatim imenima iz svijeta kulture koji dolaze u Edinburg za vrijeme trajanja sezone festivala.

Naime, Edinburg je već 70 godina domaćin čak 11 međunarodnih umjetničkih festivala, od kojih se pet održava u avgustu. Ove godine Edinburg slavi 70 godina tradicije vodećeg festivalskog grada sa pozorišnim i pratećim programima. Do sada je Momentum festival okupio preko 450 međunarodnih delegata.

Send this to a friend