Kultura

Obilježena 151 godina od osnivanja Cetinjske čitaonice

Otvaranjem izložbe Zorana B. Zekovića, u JU Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” svečano je obilježena 151 godina od osnivanja “Cetinjske čitaonice”. Postavka je posvećena prvim diplomatskim odnosima Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i posjeti Petra II Petrovića Njegoša brodu “Independent” 1851. godine u Napulju.

Petar II Petrović-Njegoš je prema riječima prof. dr Sonje Tomović Šundić najumniji čovjek kojeg je južnoslovenski prostor uspio da iznjedri u viševjekovnom trajanju, vladar koji garantuje autentičnost ovog prostora. Ona ističe kao veoma važan aspekt Njegoševe bogate ličnosti, koji se tiče njegovog prefinjenog stila, ukusa, modela, da svoju vladarsku misiju uspostavljanjem prijateljskih i diplomatskih odnosa s velesilama u svjetskim razmjerama, s dubinskim razumijevanjem što takve velesile znače u svjetskim, političkim i geostrateškom kontekstu.

“Njega veoma interesuju načela republikanizma, ustavnosti, institucija, pogotovo ovog novog svijeta, velikog američkog kontinenta. On pokazuje veliko znanje i razumijevanje, pa vjerovatno i jednu vrstu ličnog odnosa prema demokratskim institucijama pokušavajući, primjereno okolnostima, da ih uvodi u Crnu Goru”, istakla je Tomović-Šundić.

Ona je pohvalila pregnuće autora izložbe i mogućnosti koje ovakva postavka otvara.

“Da se naša prošlost, tumačenje naše prošlosti, utemelji u jednom naučnom, objektivnom sudu koji počiva na činjenicama, no istovremeno i na mogućnostima novih tumačenja”, kazala je Tomović Šundić.

Izložba Zorana B. Zekovića temelji se na komparativno – analitičkim istraživanjima, istinitih – istorijskih artifakata, rađenih po originalima iz privatne kolekcije Fondacije “East River ZBZ – Montenegro” i projekta “Frendship Forever”.

Send this to a friend