Kultura prvi zbornik ove škole

Objavljen Zbornik radova literarne sekcije OŠ Vlado Milić

Objavljen je prvi Zbornik radova literarne sekcije Osnovne škole Vlado Milić.

,,Zbornik je rezultat želje da se promoviše učenilko stvaralaštvo, razvija i njeguje pismenost i lijepa riječ”, rekla je nastavnica Tatjana Popović, rukovodilac Literarne sekcije, koja je i priredila Zbornik.

“Posebno smo zahvalni našim prijateljima iz Apprint-a na izuzetnom i danas rijetkom gestu da besplatnim štampanjem Zbornika podrže Školu u nastojanju da afirmiše mlade talente”, dodala je.

U uvodnoj riječi Zbornika stoji: ,,Svi smo bar jednom u životu napisali neki tekst, priču, pjesmu, bajku… na zadatu ili slobodnu temu, sasvim svejedno. To zahtijeva znatan trud i rad a prvenstveno volju za pisanjem. U našoj Školi djeca koja vole da pišu okupljaju se u Literarnoj sekciji. Tu nikad nije dosadno. U savršenom miru i tišini gdje se poštuju rad i red, uvažava svačije mišljenje, njeguje kultura izražavanja i dijaloga i podržavaju posebnosti, učenici se osjećaju sigurno i poštovano. Mladi pisci upravo na ovim časovima započinju svoj život u svijetu pisanja. Ovdje, u prijateljskoj i prekrasnoj atmosferi punoj dobrih vibracija, kreiraju svoj život i oplemenjuju emocije u svijetu riječi koji sami stvaraju . I prestaju da budu “nevidljivi”. Ljubav, volja, želja, sreća… dominantno vladaju tekstovima naših malih velikih pisaca. Radost je još veća kad ono što smo mi stvorili možemo čitati na priredbama, u časopisima, zbornicima”, napisala je, sada već bivša učenica škole i član Literarne sekcije, Nina Šćepanović.

“Zbog toga i ovaj Zbornik, da dune vjetar u krila spremna za let ka cilju da, možda, postanu velika pera i svijest i savjest ovog svijeta, da podstakne učenike da budu dobri i čestiti ljudi, da vole, da ljubavlju boje ovaj svijet, rastu i raduju se naizgled malim svakodnevnim stvarima (a nijesu male ako su dodirnule iskrena i čista dječja srca). Ljepota ovih pedesetak literarnih ostvarenja i jeste u toj jednostavnosti motiva i iskrenosti stihova. Iz svakog od njih isijava ljubav, bilo da pjevaju o majci, travi, nebu, ptici, djetinjstvu, drhtajima ustreptale, zbunjujuće mladosti pred kojom se tek otvaraju tajne, strahovima, samoći, zavičaju, domovini ili su tek savjeti i bilješke nastale u ovom vremenu usamljenosti i izolacije. I kako na početku bijaše riječ, tako je svaki stih dodir i trag vječnosti. Zato i ti, dragi čitaoče, piši, voli i stvaraj da ostane trag tvog trajanja. Neka riječi budu kao proljećna kiša koja sitno pada ali dobro natopi njive. Raduj se malim, običnim stvarima, raduj se životu i stazama koje se pred tobom otvaraju, grani masline, treperenju meke paučine, skrivenom pogledu, toplini dlana, skrovitim kutovima srca, prvim ljubavima. Neka te na to podstakne i ovaj izbor našeg stvaralaštva”, napisala je Tatjana Popović.

Send this to a friend