Kultura

Objavljena zbirka nagrađivanih priča Tijane Rakočević: “Intimus” pred čitaocima

“Intimus” – nova knjiga crnogorske autorke Tijane Rakočević – objavljena je u izdanju Izdavačke kuće “Fokalizator”.

Riječ je o zbirci kojom je obuhvaćeno 15 priča (podijeljenih u četiri cjeline), nagrađivanih na različitim konkursima u regionu i inostranstvu (između ostalih, priča ‘Rodi me’, koja tematizuje akušersko nasilje na Balkanu, zauzela je drugo mjesto na prestižnom evropskom takmičenju ‘A Sea of Words’ u organizaciji Evropskog instituta za Mediteran – Barselona), navodi se u saopštenju povodom objavljivanja knjige.

Autorka pogovora, prevoditeljka i književna kritičarka Dragana Erjavšek, zapisala je da je riječ o najboljoj i najjezgrovitijoj prozi objavljenoj posljednjih godina u Crnoj Gori, ističući da je sačinjena od “sitnopoteznih zapažanja i duboko promišljenih situacija u kojima se ne bismo snašli da autorka za nas ne iscrtava mapu”.

“Tijana Rakočević piše kao da je svaki dan jedno slovo, ubjedljivo i gusto, neodvojivo od drhtaja, kao da čitaoca sve vrijeme, vrhom šestara, ubada i podsjeća da se ne smije opustiti. Ona i ne piše, već kreira paralelne stvarnosti za one manje srećne (u okviru konteksta), koji iz svog mraka nikad nisu ukoračili u tuđi. Ona postaje Louise Glück umjesto Louise Glück, posljednji Johnatanov dah ili travka sijena prvo u ustima jedne koze, a zatim u ustima jedne žene; ako tako treba – duvan među prstima, samo da čitaocu ne dopusti izlazak”, naglašava Erjavšek.

Tijana Rakočević
Tijana Rakočević

Tijana Rakočević, pjesnikinja, esejistkinja, prozna i dramska spisateljica, rođena je 1994. godine u Podgorici.

Doktorantkinja je Filološkog fakulteta u Nikšiću. Objavila je zbirku poezije Sve blistavi kvanti, a nakon zbirke priča Intimus, u pripremi je i dramski komad Admiral.

Njeni radovi – eseji, prikazi, pjesme i priče, prevedeni na nekoliko svjetskih jezika ili u originalu – mogu se naći u domaćoj i međunarodnoj književnoj periodici. Crnogorsko narodno pozorište dodijelilo joj je najznačajniju bijenalnu nagradu za dramski tekst u Crnoj Gori (2022).

Dobitnica je i nagrade za najbolju kratku priču u Crnoj Gori za 2019. godinu, u organizaciji Podgorica art festivala, Nagrade Ministarstva kulture za najbolju kratku priču prijavljenu za IPA projekat HAMLET (Interreg IPA prekogranični program saradnje Italija ‒ Albanija ‒ Crna Gora) i prve nagrade na konkursu Instituta “Goethe” iz Zagreba za najbolju pjesmu na temu pitke vode (2021).

Autorka je najbolje bihorske priče (2020) i najbolje queer priče regiona (2021). Članica je Crnogorskog PEN centra.

Knjiga “Intimus” objavljena je kao četvrta knjiga u ediciji “Savremena crnogorska pripovijetka” Izdavačke kuće Fokalizator, a potpisuju je, u ime glavnoga i odgovornog urednika, prof. dr Vladimir Vojinović, u ime urednice izdanja mr Sanja Vojinović, te lektorka mr Slavica Đurović.

Ilustracija na korici je autorski rad Irene Milačić, a dizajn i prelom obavio je Milutin Marković. Knjigu je moguće kupiti u Book Caffeu u Podgorici i širom Crne Gore ‒ u knjižarama Narodne knjige.

Send this to a friend