Kultura

Obnoviće objekat u kojem su održana prva zasjedanja ZAVNO-a

Ministarstvo kulture opredijelilo je značajna sredstva za projekte u Kolašinu, ocijenjeno je na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića sa predsjednikom Opštine Kolašin Milosavom Bulatovićem, te predsjednikom UBNOR-a Kolašina Gojkom Vlahovićem.

Posebnu pažnju tokom sastanka izazvala je tema rekonstrukcije Kuće u kojoj su održana prva zasijedanja ZAVNO-a Crne Gore, a koja ima status kulturnog dobra.

Sagovornici su konstatovali da je riječ o objektu od posebnog značaja za crnogorsku istoriju koji treba u najskorijem roku biti konzervatorski tretiran i rekonstruisan.

Ministar je istakao da će Ministarstvo kulture već ove godine uraditi Konzervatorski projekat za rekonstrukciju objekta, kako bi mu se dala adekvatna namjena.

Više riječi tokom današnje posjete bilo je o kulturno-umjetničkoj sceni u tom gradu, manifestacijama koje će biti organizovane tokom predstojeće sezone, mogućnostima podrške lokalnim umjetnicima, te programima očuvanja kulturne baštine na području Kolašina.

S tim u vezi, Bogdanović posebno je istakao kako je Ministarstvo kulture ove godine opredijelilo značajna sredstva za projekte u Kolašinu, među kojima je najveći dio pripao Festivalu alternativnog teatra „Korifej“.

“Kada je riječ o kulturnom programu, prije svega smo govorili o festivalu „Korifej“, koji nas čeka ovog ljeta. Smatram da upravo takve manifestacije jesu prava ideja za animiranje i građana i turista – te stoga mogu kazati da navedeni festival može biti odličan primjer. Želim pomenuti i da smo danas govorili o istaknutom kolašinskom i crnogorskom vajaru Miodragu Šćepanoviću, odnosno o pitanju gradnje njegovog ateljea. Stoga, zadovoljstvo mi je što mogu reći kako je Opština Kolašin dala primjer, obezbjeđujući parcelu za tu namjenu. Mi smo, svakako, spremni da finansijski učestvujemo u ostatku realizacije te zamisli”, kazao je Bogdanović.

On je istakao da je ove godine opredijeljeno 30.000 eura u svrhu izrade projekta i sprovođenja konzervatorskih mjera na mostu knjaza Danila na Mrtvici, koji takođe pripada kolašinskoj opštini.

“Danas mogu kazati i kako će Ministarstvo kulture, najvjerovatnije tokom avgusta, realizovati poseban umjetnički program na sjeveru, koji će imati višestruk značaj. Prije svega, težićemo da doprinesemo umjetničkoj sceni u gradovima tog dijela naše države, a sa druge strane – da na sjeveru dodatno afirmišemo rad crnogorskih autora iz različitih oblasti. Naravno, tim programom obuhvatićemo i Kolašin”, rekao je ministar nakon posjete.

On je pozvao kolašinske umjetnike da učestvuju u programima koje je Ministarstvo kulture osmislilo kao podsticaj stvaraocima.

U prvom redu, kako je naglasio, to se odnosi na program „Kreativna Crna Gora“, u okviru kojeg će uskoro biti raspisan drugi konkurs.

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović je iskazao zadovoljstvo podrškom Ministarstva kulture, kako u oblasti kulturno umjetničkog stvaralaštva, tako i u oblasti kulturne baštine.

“Vjerujem da će Ministarstvo, pored snažne podrške za rekonstrukciju objekta Osnovne škole Rista Manojlovića, podržati i predlog rekonstrukcije objekta Spomen doma koji se nalazi u samom gradskom središtu”,  istakao je on.

Tokom razgovora, Bogdanović je naglasio nužnost učešća u međunarodnim i regionalnim programima saradnje na polju kulture. Kako je on kazao, riječ je o izdašnim fondovima koji gradovima poput Kolašina mogu donijeti višestruke benefite

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Aleksandre mali,šta bi sa onom fabrikom čokolade na CT.Jesi li to već zaboravio,časti ti.

Send this to a friend