Kultura

Očuvanje sjećanja na žrtve holokausta je civilizacijska obaveza

U Ministarstvu kulture na Cetinju danas je održan ministarski sastanak povodom projekta obnove jugoslovenskog paviljona u Državnom muzeju Aušvic – Birkenau, odakle je poručeno da je civilizacijska obaveza očuvanje sjećanja na žrtve holokausta.

Sastanku su prisustvovali predstavnici šest država, te UNESCO-a, a događajem je predsjedavao ministar Aleksandar Bogdanović.

“Državni muzej Aušvic – Birkenau, kao jedan od najznačajnijih izraza sjećanja na žrtve nacional-socijalizma i antifašističke borbe, predstavlja svojevrsni simbol očuvanja mira u svijetu. Svjesne njegove važnosti, države bivše Jugoslavije su u prethodnom periodu sprovele značajne aktivnosti, prije svega na ekspertskom nivou, kako bi ovaj projekat zaživio i dobio punu pažnju ne samo nas, država učesnica i bivših republika, već i naših međunarodnih partnera”, kazao je Bogdanović.

Kako je dodao, zahvaljujući svim akterima u ovom projektu, prikupljena je obimna dokumentacija.

“Pokrenuta su brojna istraživanja, i ono što je najvrjednije – udružilo se znanje, iskustvo i, moglo bi se reći, povoljan ambijent za konačnu realizaciju ove vrijedne, civilizacijske obaveze očuvanja memorije na žrtve holokausta. Sve to je uticalo da se nakon perioda stagnacije projekta steknu uslovi za donošenje novog prijedloga, a time i za nastavak projekta u skladu sa postignutim dogovorom. Zato nam čini posebnu čast što je Crna Gora, uz podršku UNESCO, domaćin dugo pripremanog sastanka ministara država članica projekta”, naglasio je Bogdanović.

Tokom današnjeg sastanka, učesnici su razmotrili dosadašnje aktivnosti, ali i utvrdili predstojeće korake u cilju što skorijeg uspostavljanja paviljona bivše Jugoslavije na pomenutoj lokaciji. Dogovoreno je da će u najskorijem periodu biti organizovana ekspertska posjeta muzeju Aušvic Birkenau, u cilju utvrđivanja sljedećih koraka na realizaciji ovog projekta.

Nekadašnji Muzej revolucije naroda i narodnosti SFR Jugoslavije prvu izložbu u okviru Državnog muzeja Aušvic – Birkenau postavio je 1963. godine. Ta je postavka inovirana i dopunjena 1989. godine. Po raspadu Jugoslavije, a na inicijativu Slovenije i Hrvatske, izložba je 2008. godine zatvorena.

Tokom 2011. godine, Ministarstvo kulture u Vladi Republike Srbije sazvalo je prvi konsultativni sastanak u cilju obnove izložbe – i tada su predstavnici svih država izrazili spremnost da učestvuju u projektu putem formiranja međudržavne radne grupe. Ostatak aktivnosti na tom planu do sada je tekao uz saradnju sa UNESCO.

S.Đ.

Send this to a friend