Kultura

Od crteža na omotu čokolade do magije umjetničkog izražaja

Još od druge godine hemijskom olovkom se igrao i crtao po papirnoj ambalaži slatkiša i svim drugim papirima koji su mu bili “nadohvat ruke”. Danas crteži Milovana Marića, mladog umjetnika iz Andrijevice, publiku ostavljaju bez daha, fascinira ih neobična tehnika, motivi oduševljavaju.

U razgovoru za CdM Milovan otkriva da njegovi roditelji i danas čuvaju iscrtane omote čokolada, keksa i drugih grickalica iz njegovog ranog detinjstva.

Student Fakulteta likovnih umjetnosti prikazuje koliki je potencijal hemijske olovke kao, nekada stvarno, a nekada samo naizgled, skromnog “alata”.

“Vjerovatno “zvuči” kao da je crtanje hemijskom veoma pristupačan vid umetnosti zbog niskih cijena olovaka, kao kancelarijskog materijala, ali se njena specifičnost ne ogleda samo u nazivu “hemijska olovka” već i u kvalitetu, debljini i finoći mastila, izazovu za približavanje svijeta umjetnosti”, objašnjava Marić.

Nije, ističe, teško nabaviti običnu hemijsku olovku.

“Ali postoje i posebne hemijske koje se razlikuju po kvalitetu i boji, pa ih je teže nabaviti. Ja sam u početku koristio samo plavu hemijsku, a kasnije uključio i ostale boje zbog različitih vrsta i boja papira”, dodaje mladi umjetnik.

Objašnjava da se tako može crtati na različitim materijalima, jedini uslov je da se mastilo zadrži na željenoj podlozi.

“Obično crtam na različitim vrstama papira, što različitijim po boji i kvalitetu. Počeo sam i da crtam hemijskom olovkom na platnu”, priča Marić.

Najčešće crta stvari koje mu, kako kaže, nalete u trenutku inspiracije i njima dodaje “barokno lišće”, po kom su njegovi radovi prepoznatljivi.

“Crtanje mi omogućava prikazivanje sopstvenog doživljaja, dok mi papir nudi prostor u kome taj doživljaj diše. Omogućava mi da posmatrač kroz vidljivo i poznato uđe u skriveno”, navodi Milovan.

Većina njegovih crteža ima mnogo detalja.

“U zavisnosti od inspiracije i detalja za jedno djelo mi je najčešće potrebno od jednog dana do nedjelju, a desi se da i više mjeseci radim djelo, jer ne želim da izostavim ni jedan detalj”, otkriva likovni umjetnik.

Nema određenog uzora, jer ga svaki umjetnik fascinira na sebi svojstven način.

Njegove kolege sa fakulteta, dodaje, crtanju hemijskom olovkom ne posvećuju mnogo, većinom ih interesuju druge tehnike.

“Ja se dosta dobro snalazim sa svim tehnikama, ali ljubav gajim samo prema ovoj”, iskren je Milovan.

Trinaestog februara odlazi u Poljsku, na studentsku razmjenu.

“Od boravka na studentskoj razmjeni očekujem mnogo. Poljska kao zemlja sa bogatom tradicijom i prestižnom akademijom omogućiće mi veće znanje, iskustvo i inspiraciju za nova stvaranja u svijetu umjetnosti”, završava Marić priču za CdM.

Žana Novović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maki
Gost
Maki

Decko je stvarno nadaren za crtanje

Sihtifela Fajt
Gost
Sihtifela Fajt

Radovi su nalik onima umjetnice Maje Kostić.

Dula
Gost
Dula

Bravo. Svaka cast.

ZAKLJUCAK DANA
Gost
ZAKLJUCAK DANA

DOVOLJNO JE POGLEDATI KOMENTARA KOLIKO IMA ZA OVAKVU OMLADINU KOJU TREBA PODRZATI DOKLE SMO STIGLI SVE GOVORI U OVOJ ZEMLJI JE PLLITIKA ZAVLADALA I NISTA SE NE CIJENI NAZALOST MOZDA CE I TEBE MOMCE CIJENITI NEKO VAN OVE DRZAVE POZDRAV I SRECNO

Svasta
Gost
Svasta

E dragi moji, kad bi znali da je medju losijima u toj klasi sa akademije…

Nesto
Gost
Nesto

Vjerovatno akademija losije salje na razmjenu studenata, a bolje ostavlja u CG da ovako komentarisu umjetnike.

Ana
Gost
Ana

Koji je to Fakultet likovnih umjetnosti i gdje se nalazi. Ostade nejasno.

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

Kaže..’ dobro se snalazi sa svim tehnikama…Ovako sam ja škrabao kad sam bio mali..I čudo, koliko ima ovih što im je ovo vrh umjetnost..Ljudi se malo razumiju u likovnu umjetnost….A to je dobro’ za tebe momče

Bnjj
Gost
Bnjj

Bravo

Lili
Gost
Lili

Umjetnik ciji crtezi mnoge ostavljaju bez daha. Imala sam tu cast da prisustvujem njegovoj izlozbi i mogu vam reci da je momak pravi umjetnik. Svaka cast!

Bubi
Gost
Bubi

Divno. Samo nastavi momak❣️

Moeime
Gost
Moeime

Dobro je ali moze bolje 🙂

Prepelica
Gost
Prepelica

Slažem se, prilično amaterski.

Vrabac
Gost
Vrabac

Ajde prepelice posalji nam neki tvoj umjetnicki rad da vidimo jesi li strucna da komentarises ovo

Moeime
Gost
Moeime

Evo mogu ja? Samo kazi adresu?

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Kakav talenat, svaka cast…nisam sad neki veliki poznavalac umjetnosti, ali meni kao laiku je ovo zaista fascinantno!!! Puno srece u daljem stvaranju!!!

K..R iIVO
Gost
K..R iIVO

POTREBNO JE SAMO DA DJECI POMOGNEMO DA OTKRIJU SVOJ TALENAT
BRAVO I SVE ZELJE DA TI SE ISPUNE U ZIVOTU
SAMO NAPRIJED

Send this to a friend